Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tomův vaječňák (vaječný likér)

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Timmy Timmy

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 75 min Doba tepelné úpravy: 15 min

90 min (75 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Každý, kdo doma připravuje domácí vaječný likér má svůj osvědčený recept. K přípravě tohoto likéru budete potřebovat dostatek vaječných žloutků, smetany, kondenzované mléko a netradičně také bílý rum. Vanilkové aroma pak dotáhne chuť k dokonalosti.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie31 357 kJ /
7 495 kcal
Bílkoviny146,32 g
Tuky293,80 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 5,59 g
Sodík 1,10 g
Sůl2,23 g
Sacharidy1 066,28 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do kastrolu se silným dnem dejte smetanu, kondenzované mléko, půlku cukru. Rozmíchejte a přiveďte k mírnému varu. Odstavte. Krok 2: Do mísy dejte žloutky a přidejte zbylý cukr. Metličkou nejprve rozmíchejte a poté už s větší energií vyšlehejte, dokud žloutky nezesvětlají a dokud v míse za metlou nezanechávají stuhy (můžete použít i robota). Krok 3: Směs horké smetany vlijte za stálého míchání ke žloutkům a rozmíchejte. Vlijte zpět do rendlíku a postavte na mírný plamen. Krok 4: Za stálého míchání pomalu přiveďte likér ke zhoustnutí při teplotě okolo 75-80 °C. Zabere to cca 10 minut. Krok 5: Ihned, jak bude krém hustý, stáhněte z plamene a dále míchejte. Do krému přidejte rum a promíchejte, poté přidejte vanilkové aroma. Pokud máte v likéru nějaké malé hrudky, přeceďte ho skrz jemné sítko. Naplňte do nádob a uskladněte v lednici.

TIP: Vaječný likér jako symbol adventu. Jak na jeho přípravu?

Zveřejněno 16. 12. 2023

Poznámka autora Timmy

Při podávání můžete zkusit zasypat trochou skořice.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tomův vaječňák (vaječný likér)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9rDYz

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tomův vaječňák (vaječný likér)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9rDYz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Veronika.Hrozna: Veru taky bych měla obavu:-K

A nezkazí se ? S tak málo a slabým 30% rumem?

Ano, takhle se má dělat vaječňák, né z nějakého salka, pudingu a podobně. Akorát bych radši dala vanilkový extrakt.

Suroviny:
žloutek, rum bílý, mléko kondenzované neslazené, smetana, cukr moučkový, vanilkové aroma

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu