Pastýřský koláč s jehněčím nebo hovězím masem
Pastýřský koláč je pokrm pocházející z Velké Británie. Nejedná se však o sladký, nýbrž o slaný koláč, kde jeho základ tvoří mleté maso s rajčatovou omáčkou a vrchní část koláče je zapečená bramborová kaše.
Suroviny pro 3 porce
3porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 934 kJ / 2 135 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 141,15 g |
Tuky | 118,68 g |
Vláknina | 26,08 g |
Cholesterol | 784 mg |
Sodík | 1,13 g |
Sůl | 2,68 g |
Sacharidy | 114,18 g |
Postup přípravy
Krok 1: Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Slijeme.
Krok 2: Přidáme na kostičky nakrájené máslo, krátce rozšťoucháme, aby se máslo zapracovalo. Dále přidáme ohřáté mléko a smetanu a rozmícháme dohladka.
Krok 3: Do zchladlé kaše zapracujeme žloutek. Chceme-li, přidáme i polovinu nastrouhaného parmezánu.
Krok 4: Připravíme masovou směs. Cibuli oloupeme a nakrájíme na klínky, mrkev na kolečka, řapíkatý celer a česnek na tenké plátky.
Krok 5: V hrnci se silným dnem rozpálíme olej a zeleninu orestujeme dozlatova.
Krok 6: Přidáme maso a necháme ho zprudka zatáhnout. Osolíme, opepříme, přidáme rajčatovou pastu, vývar a nasekané bylinky. Promícháme a dusíme cca 30 minut, dokud maso nezměkne a tekutina se nezredukuje v hustou omáčku. Na posledních 5 minut přidáme hrášek.
Krok 7: Hotovou směs přendáme do zapékací mísy, měla by dosahovat asi do poloviny. Na ní naneseme bramborovou kaši a vařečkou na povrchu vytvoříme vlnky. Posypeme parmezánem.
Krok 8: Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 20-30 minut, aby kaše zezlátla a vytvořila se na ní vypečená kůrka. Ihned podáváme.
Zveřejněno 24. 2. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pastýřský koláč s jehněčím nebo hovězím masem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z6z72
Moje poznámka
Pastýřský koláč s jehněčím nebo hovězím masem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Z6z72
Nejnovější recepty
Domácí těsto kataifi
Přidáno před 3 hodinami
Sendvič se slaninou, sýrem a vejcem
Přidáno před 9 hodinami
Vepřový grilovaný bok s asijským okurkovým salátem
Přidáno před 9 hodinami
Velikonoční zajíček s vaječňákem
Přidáno před 14 hodinami
Tvarohovo-makové švestkové knedlíky
Přidáno před 15 hodinami
Zapečený camembert s hruškou a šunkou
Přidáno před 15 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zapražená kmínka s bramborem a klobásou
Swarofka před 6 minutami
Svíčková omáčka:
imzlin@seznam.cz před 19 minutami
Perníčky, které jsou hned měkké
IvanaJa před 1 hodinou
Jemné domácí houskové knedlíky
zelviky před 1 hodinou
Afrika řezy
JanaK24 před 2 hodinami
Vepřové maso se žampiony a rýží
Moanka před 3 hodinami
Plátky krkovice zapečené s cibulí a dvěma druhy sýrů
Moanka před 3 hodinami
Čevapčiči podle starých kuchařek
Moanka před 3 hodinami
Langoše jednohubky
Marcela0123 před 5 hodinami
Suroviny:
brambory typ c,
žloutek,
mléko plnotučné,
smetana ke šlehání,
parmazán,
máslo,
sůl,
pepř mletý,
maso jehněčí,
vývar kuřecí,
olej olivový,
cibule,
mrkev,
hrášek mražený,
celer řapíkatý,
pasta rajčatová,
tymián čerstvý,
rozmarýn čerstvý,
česnek,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (3)