Dvojctihodné koláčky podle Josefa Maršálka
Dvojctihodné koláčky od věhlasného cukráře Josefa Maršálka přilákají nejeden mlsný jazyk. Kynuté těsto je plněno tvarohovou náplní, v důlku jsou pak kořeněná povidla, potřeny jsou rumem s máslem a pomyslnou korunou je dokonalá drobenka.
Suroviny pro 1 porce
1porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 777 kJ / 3 532 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 84,90 g |
Tuky | 125,09 g |
Vláknina | 26,60 g |
Cholesterol | 800 mg |
Sodík | 1,48 g |
Sůl | 3,57 g |
Sacharidy | 481,87 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na těsto do mísy navážíme všechny ingredience, máslo musí být měkké a mléko nejlépe vlažné. Hněteme, dokud nedostaneme hladké a kompaktní těsto, které se nelepí na vařečku ani na mísu. Těsto necháme na teplém místě vykynout, objem musí být dvojnásobný.
Krok 2: Na tvarohovou náplň smícháme všechny ingredience a mícháme, dokud nevznikne hladká hmota. Na drobenku promneme mezi prsty mouku, sůl, cukr a máslo; rum přidáme až na závěr.
Krok 3: Vykynuté těsto přendáme opatrně na pomoučenou plochu, opatrně rozválíme na obdélník o rozměrech 30x20 cm a rádýlkem jej rozřežeme na 20 stejných čtverců.
Krok 4: Doprostřed každého dáme 1 lžičku tvarohové náplně, rohy přehneme přes náplň, spojíme a uválíme kulaté koláčky. Odložíme je na plech s papírem na pečení, necháme lehce nakynout a poté pomocí malé štamprle či čistého vajíčka uděláme v každém koláčku důlek.
Krok 5: Koláče potřeme rozpuštěným máslem, důlky naplníme povidly smíchanými s kořením a vydatně je posypeme drobenkou. Pečeme ve vyhřáté (na horkovzduch) troubě při 200 °C asi 12-14 minut dozlatova. Ještě horké koláčky potřeme zbylým máslem smíchaným s rumem.
Zveřejněno 1. 3. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dvojctihodné koláčky podle Josefa Maršálka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/v28EL
Moje poznámka
Dvojctihodné koláčky podle Josefa Maršálka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/v28EL
Nejnovější recepty
Biskupský beránek
Přidáno před 3 hodinami
Barevná vajíčka
Přidáno před 5 hodinami
Pikantní segedínský guláš
Přidáno před 5 hodinami
Extra rychlé rohlíkové knedlíky
Přidáno před 5 hodinami
Kedlubnovo-celerová omáčka
Přidáno před 7 hodinami
Krůtí kapsa se špenátem
Přidáno před 8 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Velikonoční beránek
Mis-ja304 před 16 minutami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
danielle72 před 36 minutami
Kokosový beránek
Mikinka30 před 1 hodinou
Mazanec od Helenky Růžičkové
Danny668 před 1 hodinou
Dvojbarevné muffiny
Lisa444 před 2 hodinami
Měkké a voňavé vánoční perníčky
Dycky před 2 hodinami
Nádivka velikonoční
Eva1mamina před 3 hodinami
Kynutý meruňkový táč
gabriela.rackova80 před 3 hodinami
Rychlý kefírový beránek
Suzy8 před 3 hodinami
Jablkový koláč litý na plech
Panova před 4 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
cukr krupice,
mléko,
máslo,
vejce,
sůl,
droždí,
kůra citronová,
tvaroh,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
rozinky,
kůra citronová,
žloutek,
mouka hladká,
cukr krupice,
máslo,
rum,
sůl,
máslo,
rum,
povidla švestková,
skořice mletá,
koření hřebíček
Komentáře (2)