Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vídeňská roštěná s rýží

Hodnocení receptu je 5,0 (44×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Mirusha Mirusha

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Vídeňská roštěná patří mezi poklady klasické české kuchyně. Už jen ten samotný název zní vznešeně. Skvělá minutková úprava kvalitního hovězího masa s křupavou cibulkou se hodí pro nejsvátečnější příležitosti, stejně jako na lepší večeři.

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 029 kJ /
2 397 kcal
Bílkoviny45,22 g
Tuky46,14 g
Vláknina26,90 g
Cholesterol 53 mg
Sodík 65 mg
Sůl0,15 g
Sacharidy441,55 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Postup na roštěnky: Plátky masa, mírně naklepeme, nařízneme okraje, aby se při restování nezkroutily, osolíme, opepříme a z obou stran zaprášíme hladkou moukou. Krok 2: Ve vyšší pánvi nebo v hrnci opečeme na sádle maso z obou stran dohněda a vyndáme zpět na talíř. Krok 3: Do výpeku po roštěnkách dáme cibuli nakrájenou nadrobno a restujeme dohněda. Ke konci přidáme lžičku rajčatového protlaku, který chvíli restujeme spolu s cibulkou. Krok 4: Zaprášíme lžičkou hladké mouky, vše promícháme a krátce restujeme. Mouka s cibulkou se můžou k pánvi přichytávat, ale to vůbec nevadí. Krok 5: Roštěnky vrátíme zpět do hrnce, zalijeme vývarem a promícháme. Krok 6: Přiklopíme pokličkou a na mírném ohni dusíme doměkka. Krok 7: Podle potřeby přiléváme vývar. Doba, po kterou budeme roštěnky dusit, závisí na druhu, kvalitě a stáří masa. Krok 8: Měkké roštěnky vyndáme na talíř, šťávu dochutíme solí a pepřem a v případě potřeby zředíme vývarem. Krok 9: Šťávu přecedíme přes síto a zašleháme do ní po částech studené máslo, už nevaříme. Máslo šťávu perfektně zjemní. Krok 10: Roštěnky vrátíme do omáčky. Krok 11: Postup na smaženou cibulku: Cibuli pokrájíme na tenká kolečka a dáme do mísy. Krok 12: Zasypeme hladkou moukou a promícháme tak, aby se kolečka cibule rozpadla na jednotlivé dílky a aby se cibule v mouce lehce obalila. Krok 13: Cibuli ihned osmažíme ve vyšší vrstvě sádla dozlatova. Smaženou cibulkou pak bohatě ozdobíme roštěnky. Krok 14: Postup na rýži: Rýži pořádně propláchneme a necháme okapat. Krok 15: Na oleji necháme zesklovatět na drobné kostičky nakrájenou cibulku a přidáme propranou a okapanou rýži. Krok 16: Chvilku na mírném ohni restujeme spolu s cibulkou, až cibulka začne být jakoby průhledná (cca 2-3 minutky). Krok 17: Pak zalijeme vařící vodou, dosolíme, přidáme bobkový list a přivedeme k varu. Krok 18: Jakmile začne voda v hrnci probublávat, vložíme hrnec zakrytý pokličkou do vyhřáté trouby na cca 170 °C a pečeme cca 20 minut. Krok 19: Roštěnky podáváme s rýží, přelité šťávou a zasypané smaženou cibulkou.

TIP: Jak vařit nebo dusit rýži. Správný postup záleží na tom, jaký druh máte ve spíži

Zveřejněno 22. 1. 2013

Poznámka autorky Mirusha

Tyto roštěnky dělávala i moje maminka, recept je opět z oblíbené kuchařky "Poklady klasické české kuchyně, aneb jak to ta babička tenkrát vařila".

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vídeňská roštěná s rýží

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2J8A

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vídeňská roštěná s rýží

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2J8A

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (18)

Naše oblíbené jídlo. 😉 Chválím za krásně, přehledně a srozumitelně popsaný postup.

:-)<3:yes::yes: naše mamka dělala roštěnou také tak , je výborná

Moc dobré a výtečně :yes::yes:

Mirushko, tento recept je TOP! A to hned z několika hledisek. Celý postup je krásně, srozumitelně a detailně popsán, jak video, tak text. I absolutní amatér musí vykouzlit delikatesu. A zlatého bludišťáka přidávám za rýži. Tak nadýchanou a voňavou rýži jsem ještě nejedl. :-K

Oldřich Kubec 9. 12. 2017 21:31
Možno přidat i hrstičku sušených hub, hřiby jsou nejlepší

Myslím,že je to vymazlená a prověřená suprovka kterou není třeba kazit přidáváním čehokoliv. <3www.toprecepty.cz

Supr napsanej recept,je s toho cejtit,že tě to fakt baví.:yes:

Masíčko jsem po rychlém osmažení na pánvičce přeložila do pomalého hrnce, kde jsem ho dodělala. Bylo to moc dobré, proto přidávám zasloužený bodík:-p:yes:

"Vídeňská roštěná"
No, toto je pěkně napsaný rcp:yes:
Škoda ale, že toto není Vídeňská roštěná;-)

Také maso před upečením potírám hořčicí, je to pak více aromatické. A když není po ruce protlak, jde použít trochu kečupu, není to třeba potom tolik kořenit. :)
ale výborný recept. Chvílím! :yes:;-)

Krásně jsi to připravila:-p+10:yes::-K

:-p:yes:

klasik: hotovo, děkuju za upozornění :yes:;-)

Výborná a správná ,,vídeň".Jen doplnit do surovin ten protlak.:yes:

:-p:-K:yes: +7:yes::-K:-p

Načíst další komentáře (3)

Tématické fráze:
hovězí roštěná s rýží, roštěná s rýží, roštěnky s rýží, roštěná s rýží-recepty, hovězí roštěnky s rýží, videnske roštenky, hovezi s ryzi, videnska hovezi rostena, vepřová roštěná s rýží, roštěná omáčka s rýží, videnska omáčka, hovězí omáčka s rýží, roštěnka s rýží, roštěná s rýží recept, vídenská roštěnka, recepty s rýží, vepřové roštěnky s rýží, hovězí roštěná s rýží recept, veprova roštěna s rýží-recepty, recept na vídeňskou roštěnou

Suroviny:
roštěná hovězí, vývar hovězí, cibule, protlak rajčatový, sádlo, máslo, mouka hladká, sůl, pepř mletý, cibule, mouka hladká, sádlo, rýže dlouhozrnná, voda, cibule, olej, bobkový list, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu