Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hlávkové zelí se řadí mezi nejčastěji používané druhy zeleniny v naší kuchyni. Patří mezi košťáloviny a dá se konzumovat v čerstvém stavu během celého roku. Díky nízké ceně hlávek je tato zdravá zelenina snadno dostupná pro každého.

Hlávkové zelí z hlediska pěstování i kvality hlávek dělíme na rané, letní a pozdní odrůdy. Rozdíl je i v barvě listů, častěji používáme zelí bílé, občas zelí červené (zbarvené až do modro-fialova). Ještě se můžeme setkat s termínem "kruhárenské" zelí, jedná se o odrůdy vhodné ke krouhání a výrobě kysaného zelí.

Hlávkové zelí a jeho využití

Připravit si zelí k jídlu, na tom není nic složitého. Máme pro vás stručný přehled možností zpracování.

  1. Zelí syrové: Používáme do jednoduchých, ale chutných salátů. Po posolení získá nakrájené zelí jemnost a příjemnou chuť. Doplňujeme ho další zeleninou (krájená cibule, mrkev, kapie)
  2. Zelí tepelně upravené: Zelí můžeme přidávat do polévek, dusit, vařit, zapékat, listy se dají plnit. 
  3. Zelí kysané: Jedná se o nejoblíbenější a velmi zdravou úpravu zelí. Může se jíst syrové (i v salátech) nebo tepelně upravené např. s knedlíkem a masem nebo zpracované do zelných placek.
  4. Zelí sterilované: Nakrájené zelí lze přidávat do směsí na čalamády a pak zavařit.
  5. Tip: Zelné listy (trochu pomačkané) se podle lidového léčitelství používají jako obklad např. na otoky a bolavé klouby.

V následujícím videu můžete zhlédnout, jak uvařit zelňačku z hlávkového zelí.

A jak máte nejraději hlávkové zelí vy? Můžete nám napsat své tipy do komentářů pod článkem.

 

Komentáře (2)

vladbou: Dobrý den, děkuji za připomínku, ve srovnání s některou další zeleninou je sice stále relativně levné, nicméně opravdu jeho cena stoupá. :( Máte pravdu.

Souhlasím, že zelí je vynikající druh zeleniny a je možné ho připravit na mnoho způsobů. Ale, že by bylo nějak levné, s tím si dovoluji nesouhlasit

Další tipy a triky