Smetanovo-malinový dortík se zrcadlovou polevou
Lahodný smetanovo-malinový dortík, se zrcadlovou polevou na povrchu, bude ozdobou večírku či oslavy narozeniny. Jeho příprava je sice trošku náročnější, ale výsledek stojí opravdu za to.
Suroviny pro 1 kus
silikonová kulatá forma
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 35 728 kJ / 8 539 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 141,20 g |
Tuky | 516,53 g |
Vláknina | 50,80 g |
Cholesterol | 1,19 g |
Sodík | 1,30 g |
Sůl | 2,87 g |
Sacharidy | 806,05 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravíme malinový střed, nejlépe den předem. Silikonovou formu vyložíme fresh fólií. Do studené vody dáme nabobtnat želatinu. Maliny s cukrem si rozvaříme, propasírujeme, vrátíme do kastrolku a zahřejeme.
Krok 2: Přidáme nabotnalou dobře vymačkanou želatinu a vaříme než se želatina zcela rozpustí. To nalijeme do čtvrtiny formy a dáme zamrazit na cca 5 hodin.
Krok 3: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C.
Krok 4: Připravíme těsto. Máslo, vejce a olej našleháme, přidáme ostatní ingredience a mícháme než se vše spojí. Vlijeme plech a dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme cca 15-20 min na 170°C. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do korpusu a po vytažení musí být suchá, bez drobečků.
Krok 5: Na přípravu krému necháme nabobtnat 6 plátků želatiny ve studené vodě.
Krok 6: Do šlehače dáme mascarpone, cukr, tvaroh a mícháme na prvním stupni do hladka. Přidáme šlehačku pokojové teploty a dále mícháme na druhém stupni až šlehačka v krému zhoustne.
Krok 7: Odebereme cca 4-5 lžic krému do menšího kastrolku, zahřejeme, přidáme vymačkanou želatinu a mícháme až se plátky dobře rozpustí.
Směs s želatinou vrátíme do šlehače a dobře promícháme. Krok 8: Malinový střed vyndáme z mrazáku a formy.
Do formy dáme vrstvu smetanového krému, malinový střed a opět krém. Vrch uzavřeme na míru vykrojeným korpusem a dáme zamrazit tak na 8 hodin. Krok 9: Připravíme zrcadlovou polevu. Ve studené vodě necháme nabobtnat želatinu, zhruba 10 -15 minut. Krok 10: Do kastrolku nalijeme 150 ml vody, zahřejeme ji, přidáme krystalový cukr, kondenzované mléko a zahřejeme tak na 103 °C. Krok 11: Ještě do horkého dáme nabobtnalou želatinu a necháme rozpustit. Přidáme kukuřičný sirup (nemusí být) a nakonec čokoládu, rozlámanou na kousky a mícháme. Stačí jen chvíli, pak odstavit z plotny a za stálého míchání nechat zcela rozpustit. Krok 12: Necháme vychladnout na cca 25-28 °C a chceme-li, obarvíme potravinářskou barvou. Krok 13: Osm hodin mražený dortík postavíme na něco vyššího a užšího (já použila zavařovací sklenici) a pomalu naléváme polevu od středu ke kraji. Necháme stéct, spodek začistíme a dáme na chvíli do lednice. Krok 14: Hotový dortík ozdobíme dle naší fantazie.
Směs s želatinou vrátíme do šlehače a dobře promícháme. Krok 8: Malinový střed vyndáme z mrazáku a formy.
Do formy dáme vrstvu smetanového krému, malinový střed a opět krém. Vrch uzavřeme na míru vykrojeným korpusem a dáme zamrazit tak na 8 hodin. Krok 9: Připravíme zrcadlovou polevu. Ve studené vodě necháme nabobtnat želatinu, zhruba 10 -15 minut. Krok 10: Do kastrolku nalijeme 150 ml vody, zahřejeme ji, přidáme krystalový cukr, kondenzované mléko a zahřejeme tak na 103 °C. Krok 11: Ještě do horkého dáme nabobtnalou želatinu a necháme rozpustit. Přidáme kukuřičný sirup (nemusí být) a nakonec čokoládu, rozlámanou na kousky a mícháme. Stačí jen chvíli, pak odstavit z plotny a za stálého míchání nechat zcela rozpustit. Krok 12: Necháme vychladnout na cca 25-28 °C a chceme-li, obarvíme potravinářskou barvou. Krok 13: Osm hodin mražený dortík postavíme na něco vyššího a užšího (já použila zavařovací sklenici) a pomalu naléváme polevu od středu ke kraji. Necháme stéct, spodek začistíme a dáme na chvíli do lednice. Krok 14: Hotový dortík ozdobíme dle naší fantazie.
Zveřejněno 28. 8. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Smetanovo-malinový dortík se zrcadlovou polevou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkY6k
Moje poznámka
Smetanovo-malinový dortík se zrcadlovou polevou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rkY6k
Nejnovější recepty
Vanilkové rohlíčky a kuličky
Přidáno před 4 hodinami
Malinové "obrázky"
Přidáno před 6 hodinami
Kynuté chuťovky z batátů
Přidáno před 9 hodinami
Rusalčiny věnečky
Přidáno před 23 hodinami
Domácí čokoládový likér
Přidáno 20. 12. 2024 16:01
Květáková polévka se šunkou a červenou čočkou
Přidáno 20. 12. 2024 13:01
Přečtěte si
Nejnovější články
Nejlepší štědrovečerní řízek z horkovzdušné fritézy: Viktorie z MasterChefa poradila, jak připravit perfektní slavnostní jídlo
Radek Kašpárek prozradil, v čem je kouzlo jeho bramborového salátu: Cibuli nedávám syrovou, zeleninu vařím i s octem, říká
Plněné knedlíky se zelím podle knedlíkového mistra se hodí i k huse a jsou výborným zpestřením svátečního menu
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Cukroví - plněné ořechy
renias před 27 minutami
Kuře po staropražsku
Hanes před 29 minutami
Bramborové knedlíky
snejkee před 2 hodinami
Znojemská omáčka s vepřovým masem
stefi.f47 před 4 hodinami
Základní krémové rizoto
Zizalinka před 5 hodinami
Vepřové nudličky se zeleninou
michaelatomastikova999 před 7 hodinami
Pomazánka na způsob bavorské speciality Obatzter
Slavista62 před 8 hodinami
Vosí hnízda
Jiří před 8 hodinami
Punčové řezy
Viera65 před 20 hodinami
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr moučkový,
cukr,
vejce,
mléko,
olej,
kakao,
prášek do pečiva,
maliny,
cukr,
želatina,
voda,
mascarpone,
cukr,
tvaroh,
smetana 33%,
želatina,
voda,
želatina,
voda,
čokoláda bílá,
cukr,
voda,
mléko kondenzované,
sirup kukuřičný,
potravinářské barvivo
Komentáře (6)