Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čalamáda moc dobrá

Hodnocení receptu je 4,9 (131×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hoskovavl

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 65 min Doba tepelné úpravy: 25 min bez doby odležení

90 min (65 min příprava + 25 min tepelná úprava, bez doby odležení)

Doma sterilovaná směs zeleniny neboli čalamáda, kterou můžeme vytvořit z přebytků ze zahrádky, je skvělý způsob uchování zeleniny do další sklizně. Pikantní čalamády používáme všude tam, kde bychom použili sterilované okurky.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 896 kJ /
4 755 kcal
Bílkoviny13,24 g
Tuky303,40 g
Vláknina29,45 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 56,25 g
Sůl140,50 g
Sacharidy481,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechnu zeleninu nakrájíme na nudličky. Přidáme cukr, sůl, ocet, olej a promícháme. Krok 2: Necháme do druhého dne odležet. Zelenina pustí šťávu a není potřeba žádný nálev. Krok 3: Zeleninu dáme do skleniček a až poté doplníme šťávou. Bude jí dostatek do všech sklenic, proto zeleninu zbytečně nepěchujeme. Při pěchování nám šťáva zůstane. Krok 4: Zavařujeme na 80 °C 25 minut.

TIP: Jak sterilovat zeleninu

Zveřejněno 30. 9. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čalamáda moc dobrá

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nOJE

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čalamáda moc dobrá

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nOJE

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (119)

Udělal jsem loni a všechno jsem vyhodil, olej žluknul a bylo to hnusné. Tal letos bezn oleje.

hoskovavl: Jaký používáte olej? Olej je náchylný na žluknutí.

Zobrazit starší odpověď

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Naprosto perfektní! Chutná všem. 🤩

Já taktéž používám rukavice.Jinak tento recept nemá chybu

Čalamáda je výborná. Jen jsem dala 60 g soli a je to akorát. Moje hlávka zelí měla 1,75 kg, paprik jsem dala 5 a navíc přidala 2 okurky. Sklenic při zavaření jsem měla 7 po 405ml (střední Majolka®) ps: minimálně 1 sklenici jsme snědli před zavařením :-D

Eja57: díly moc. Mám jich 17 a super

Všem děkuji 😘💕 za krásné fotečky📸. Jen tak dál, posílejte. 😍

Tak jsem zkusila, od léta už třetí várka. Je to vynikající. Přidala jsem ještě okurky. Foto přidáno. Recept uložen, ať mám na příště. Dokud bude zelenina, jedu dál ;-)

Recept moc pěkný, ale hlávka zelí může vážit 0,5 kg až 2 kg. Bylo by fajn upřesnit váhu :-).

Cuuulie: našla jsem ve staré diskuzi že 15 skleniček 250- 330 ml

Zdravím vás,moc prosím kolik klasických sklenic od okurek se dá cca naplnit z jedné dávky? Děkuji všem

Čalamádu jsem vyzkoušela a podle rad zde jsem dala jen 90 g soli. Opravdu to bohatě stačí. Se 140 g soli to musí být opravdu přesolené.:-)

Perfektní, bál jsem se dát tu hromadu cukru a soli, ale je to dobré.

Vypadá to jednoduché ale náročnost spočívá v krájení, strouhání.Pak už je to hračka.Zalila jsem svým nálevem na okurky po babičce.Soli a cukru jsem dala přiměřeně.Dělala jsem poprvé tak snad bude chutnat<3;-):yes:

Eja57: No dobře, ale stejně bude krájet chleba a dotýkat se ho, mísit těsto nebo krájet maso na guláš, bude se těch potravin dotýkat a nebude mít rukavice. Já bych dala přednost tomu, aby si pořádně umyl ruce! To je běžná praxe. Fakt ale je, že film je film a tam jde leccos nalakovat na růžovo! :-D

Dajda: třeba nemá chlupaté ruce:-8

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
čalamáda, čalamáda recept, recept na čalamádu, domaci calamada, čalamády, jak se dělá čalamáda, recept na domácí čalamádu, domácí čalamáda recept, calamada bez zavarovani, recept čalamáda, recepty na čalámádu, recepty na čalamády, čalamáda recepty, výborná čalamáda, výborná domácí zeleninová čalamáda, recept na dobrou čalamádu, recepty čalamada, zavařování čalamáda, jak udelat calamadu, zavarovani calamady

Suroviny:
zelí hlávkové, paprika čerstvá zelená, paprika čerstvá červená, paprika čerstvá žlutá, cibule, mrkev, ocet, olej, cukr krystal, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu