Domácí šunka s provensálskými bylinkami
Dobrou šunku připravíme z pohodlí domova za pomoci šunkovaru. Skvělou chuť šunky tvoří šťavnaté vepřové maso, voňavé provensálské bylinky a trochu medu. Přípravy se nemusíme obávat, nejde o nic složitého.
Postup přípravy
Krok 1: Ve vlažné vodě rozmícháme a necháme rozpustit med a oba druhy soli. Oba druhy masa opláchneme a osušíme.
Krok 2: Krkovici nakrájíme na větší kusy a dvakrát po sobě umeleme na masovém mlýnku. Kýtu nakrájíme na drobnější kostky o velikosti cca 1,5 cm.
Krok 3: Umleté maso dáme do mísy, přidáme vodu s rozpuštěnými surovinami a rukama přibližně 10 minut důkladně promačkáváme a promícháváme.
Krok 4: Poté přidáme nakrájenou kýtu, provensálské bylinky a znovu ještě malinko rukama prohněteme. Směs v míse překryjeme mikrotenovou folií a dáme na 24 hodin do lednice.
Krok 5: Do šunkovaru dáme mikrotenový sáček a naplníme ho připravenou směsí. Při plnění směs hodně utlačujeme a můžeme formou i několikrát bouchnout do pracovní plochy, abychom vytlačili vzduchové bublinky.
Krok 6: Když máme naplněno, sáček přehneme, šunkovar pečlivě uzavřeme a postavíme ho do hlubšího hrnce.
Krok 7: Hrnec naplníme teplou vodou cca 0,5 cm pod okraj víčka šunkovaru. Do hrnce dáme teploměr a aby nesklouzl do vody, pomocí kolíčku na prádlo ho přichytíme k okraji hrnce.
Krok 8: Při teplotě 75° C vaříme 120 minut. Poté dáme šunkovar do jiného hrnce se studenou vodou ochladit.
Krok 9: Dobře ochlazený šunkovar dáme přes noc do lednice, druhý den šunku z formy vytáhneme a nakrájíme.
Zveřejněno 29. 10. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí šunka s provensálskými bylinkami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ADQ1j
Moje poznámka
Domácí šunka s provensálskými bylinkami
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ADQ1j
Nejnovější recepty
Drobenkový koláč s pudinkem a broskvemi
Přidáno před 2 hodinami
Piškotový beránek II
Přidáno před 12 hodinami
Jidášky
Přidáno před 13 hodinami
Špenátová polévka s vajíčkem
Přidáno před 13 hodinami
Zapečená kedlubna s vejci a sýrem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 17 hodinami
Makovec s tvarohem bez mouky (vhodný pro diabetiky)
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pečené medvědí brambory
trdlo před 41 minutami
Vepřová pečeně po frankfurtsku
ricci před 59 minutami
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
GabKe před 1 hodinou
Kuřecí maso na kari s kokosovým mlékem a rýží
mafinka888 před 1 hodinou
Biskupský beránek - opravdový biskupák
Misa_opo před 1 hodinou
Mandarinková bábovka
Iwana666 před 1 hodinou
Drobenkový koláč s jablky
JonasM před 1 hodinou
Tvarohové lívance
ovocny.caj před 2 hodinami
Nadýchaný perník
walnutka před 3 hodinami
Vepřová panenka ve slanině
Jindra100 před 3 hodinami
Suroviny:
krkovice vepřová,
kýta vepřová,
voda,
sůl,
rychlosůl,
med tekutý,
koření provensálské
Komentáře (7)