Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pracny

Ořechové pracny jsou tradiční cukroví, které pekly už naše prababičky. Příprava není složitá, ale neobejdete se bez formiček. Upečte je nejlépe o prvním adventu, na vánočním stole budou proleželé a na jazyku se doslova rozplynou.

Hodnocení receptu je 4,5 (68×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hanca

Snadný

Doba přípravy 77 min Doba přípravy: 70 min Doba tepelné úpravy: 7 min

77 min (70 min příprava + 7 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie23 488 kJ /
5 614 kcal
Bílkoviny73,56 g
Tuky341,80 g
Vláknina29,55 g
Cholesterol 714 mg
Sodík 21 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy546,09 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechny suroviny dáme do mísy a zpracujeme těsto. Krok 2: Těsto vtlačujeme do formiček na pracny. Ne doplna, protože pečením hodně nabyde. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C asi 7 minut. Krok 3: Upečené pracny vyklopíme, necháme trochu vychladnout a obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Krok 4: Pracny necháme uležet nejlépe tři týdny.

TIP: Nákupy a přípravy na vánoční pečení

Zveřejněno 30. 11. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pracny

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KrvG

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pracny

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KrvG

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (77)

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Vyklopit šly hezky👍

Perfektní, z kovových formiček jdou velmi lehce vyklopit.

Jsou luxusní. Vůbec se nelámou a krásně se vyklápí ( dělám v silikonové formě) děkuji za receptik

Jsou hrozně tvrdé, myslím že nemají šanci změknout. Je tam zbytečně moc kakaa a i cukru. Už je dělat nebudu.

blanka12: pokud chcete aby změkly tam tam přidejte rozkrájené jablko

Perfektní 👌

Perfektní 👌

Jsou výborné :yes::yes

Zadělala jsem v míse a bylo to super. Díky moc za typ :-)

Ronnykush: přesně :) můžete zkusit na pár kouscích, jestli vám to bude vyhovovat ;)

Troubu jsem měla na 180° a pekla jsem minimálně 12 minut :)
Těsto je chuťově výborné.

Dělám stejné akorát dávám polohrubou mouku a cukr půl na půl

vega15: jakože nemusím péct ve firmičkach ? :)

Annnn: Vejce se do pracen dává už podle prvorepublikového receptu. Formičky se nevymazují, vyklepnou se docela dobře (za tepla)

DenisaaF: Házet do koše je škoda. Stačí nechat 2-3 dny v yzavřené plechovce s rozkrojeným jablkem.

Z poloviční dávky mi vyšly na 1,5 plechu. Jinak stačí jedna formička do které vtlačovat těsto, ještě syrové vyklepnout na plech s pečícím papírem a upéct. Tvar drží a není tolik věcí k umývání ;-)

Články s tímto receptem

Tématické fráze:
nejlepší recept na pracny, cukroví pracny, pracny cukroví recept, těsto na pracny, vanoční pracny, medvědí pracny, nejlepší pracny, pracny vanocni cukrovi, ořechové pracny, pracny těsto recepty, pracny cukrovi, vánoční cukroví pracny, pracny ořechové, pracnové těsto, vánoční pracny recept, výborné pracny, recepty na pracny vánoční cukroví, pracny těsto, vánoční cukroví nejlepší recepty pracny, cokoladove pracny

Suroviny:
máslo, mouka hladká, cukr moučkový, ořechy mleté, kakao, skořice mletá, koření hřebíček, cukr moučkový, cukr vanilkový

Přidat fotografie receptu