Gratinovaný květák s mandlemi a sýrem
Květák je univerzální zeleninou, ze které připravíte různorodé pokrmy. Inspirujte se v tomto receptu a zapečte květák v lahodném krémovém bešamelu. Povrch posypaný mandlemi a sýrem dodá celému pokrmu skvělou chuť.
Postup přípravy
Krok 1: Květák rozebereme na růžičky a uvaříme do poloměkka v osolené vodě.
Krok 2: Mezitím připravíme bešamel. Na másle krátce osmažíme hladkou mouku do růžova a odstavíme z plotny. Zalijeme mlékem, ve kterém mouku důkladně rozmícháme. Ochutíme solí a strouhaným muškátovým oříškem. Poté povaříme, aby omáčka zhoustla.
Krok 3: Uvařený květák vložíme do zapékací mísy vymazané máslem a zalijeme bešamelem. Zapékáme bez zakrytí při 200 °C.
Krok 4: Před koncem pečení posypeme mandlemi, které jsme oloupali ze slupky a nasekali na větší kousky. Zároveň posypeme i strouhaným sýrem. Pečeme dozlatova.
Krok 5: Před servírováním necháme zapečenou směs chvíli stát, bude se dát lépe krájet. Podáváme s bramborem.
Zveřejněno 4. 1. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Gratinovaný květák s mandlemi a sýrem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9r31P
Moje poznámka
Gratinovaný květák s mandlemi a sýrem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9r31P
Nejnovější recepty
Jehněčí válečky pečené v kapustě
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí kůže plněná nádivkou
Přidáno před 11 hodinami
Jednohubky s vajíčkem, salámem a ředkvičkou
Přidáno před 11 hodinami
Jarní, levná vajíčková pomazánka
Přidáno před 11 hodinami
Hrášková polévka s lososem a slaninou
Přidáno před 11 hodinami
Pomalu pečené vepřové v mrkvi
Přidáno 12. 3. 2025 20:22
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Makový (ořechový) závin od Lidušky
tiborbarsony před 43 minutami
Andělsky nadýchaný perník
Eranis před 48 minutami
Celerovo - sýrové placičky
Kucharice před 55 minutami
Kotletky z krkovice na zelenině v balkánském stylu
Sahula před 7 hodinami
Ořechový řez z jednoho vejce
Evakuace před 9 hodinami
Vlašský salát retro (podle ČSN z roku 1976)
gatear před 11 hodinami
Mušle s kokosovým mlékem a čerstvým pepřem
Radek2112 před 11 hodinami
Kapustový prejt
Stepkavera před 12 hodinami
Frankfurtská jemná polévka
Sahula před 12 hodinami
Nejlepší koblihy, jaké znám
lendlova.j před 12 hodinami
Suroviny:
květák,
mléko,
máslo,
mouka hladká,
ořech muškátový strouhaný,
mandle,
sýr tvrdý,
sůl,
brambory
Komentáře (1)