Výborné lokše
Lokše jsou tenounké bramborové placky, které se tradičně vždy připravovaly především na Slovensku a na Jižní Moravě. Ochutnat je ale můžete, ať jste odkudkoliv. Lokše je možné jíst naslano i nasladko, pro jejich široké využití si je jistě oblíbíte.
Suroviny pro 8 kusů
8kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 4 794 kJ / 1 146 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 33,80 g |
| Tuky | 4,54 g |
| Vláknina | 17,88 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 34 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 233,48 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 29. 5. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Výborné lokše
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7D6Q
Moje poznámka
Výborné lokše
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7D6Q
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 8 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 9 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 9 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno před 11 hodinami
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno před 14 hodinami
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dalmatské čufty
Ceesay před 4 hodinami
Vánoční karamelový likér
Miru63 před 7 hodinami
Švestkové kostky
Noumik před 8 hodinami
Hrášková polévka - jednoduše
[email protected] před 9 hodinami
Karamelový likér - latté
Merylas před 10 hodinami
Jablkový závin
Lucy27 před 11 hodinami
Maminčina vánoční rybí polévka
slunicko.rk před 12 hodinami
Moji utopenci
marky79 před 13 hodinami
Pudinkové cukroví
adela. před 13 hodinami
Tématické fráze:
lokše recept,
lokše,
jak se dělají lokše,
lokše na slano,
recept na lokše,
slovenské lokše,
recept lokše,
lokše z mouky,
slovenské lokše recept,
bramborove lokse,
recepty lokše,
recepty na lokše,
lokše s povidly,
domácí lokše,
co jsou lokse,
recepty - lokše,
bramborove placky lokse,
lokše recepty,
recept na slovenské lokše,
logše
Suroviny:
brambory,
mouka hladká,
sůl,
cukr,
máslo
Komentáře (21)
Dělávali jsme jich za mého dětství, mládí, i dospělosti pro celou naši velkou rodinu celý den a bylo jich vždy víc jak 300. Taťka den přetím uvařil pařák brambor a nechal vychladnout. Na druhý den jsme dojeli hned ráno, (brambory jsme vždy braly staré, nikoliv nové) brambor jsme oloupaly a pomlely na masovém mlýnku na jemno. Potom sme je rozdělily na hromádky a s hladkou moukou hnětli a hnětli, až těsto se nelepilo a bylo po osolení lehounce cítit solí. Takových šišek sme mněli aj 6. Nechali sme jich odpočinout a potom začal koncert pro sestry a mamku. Váleček , rozkrojený na dílky a sestry těsto předvalovaly , proto že sme mněli jen dva války, tak se použila litrová flaška na víno. Předválané placky dali mamce na valák, a ta je vyválala na teňůčko, jak hedvábíčko. No a každou mi pak dala na rozehřátou plotnu kamen, kde jich bylo někdy i 5,nekdy i 6, podle toho jak taťka topil. Ten udržoval stabilní teploty, a já je valkým nožem - řepákem obracel, až se tam dělaly malé puchýřky. Potom sem je dával do velkého hrnce , kde naspodu byly dvě utěrky . No a jak laty přibývaly, tak sem je třeba po desáté obracel, aby se laty stále prohřívaly. Plotnu sme čistili novinama a začouzenou kuchyni větrali pomocí větráku. Většinou kolem 18 hodiny bylo dopečeno a potom se teprve laty na valáku dobře a poctivě mastily horkým sádlem a posýpaly namletým mákem s cukrem, nebo jen domácíma a nebo kuřincama . ( smýchané povidla s tvarohem) . Někdo laty mastil, někdo posypával , někdo smotával . Podle toho kdo jakou mněl chuť jak jsem je rozdělovaly na hromádky. První latu dostal vždy taťka, neb ten mněl největší zásluhu že bylo vše připravené jak má být. A až sme byli rozjetí po světě, tak sme si laty rozdělili, doma je dali do mrazáku a když na ně došla chuť tak rozmrazily.
No a teď když na to vzpomínáme ještě cítíme vůni pečených lat v naší kuchyni kterou jsme si vždycky dovezli i domů .
,,toš teda tak,,
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
A proč neééé, he?
janky3:
No a jak to dopadlo?