Slovácké laty: Tenké bramborové placky báječně chutnají nasladko s povidly a mákem. Jejich příprava je rychlá a snadná
4. 10. 2023 Vaření
Můžete je znát jako slovácké laty, ale také jako patenty či lokše Mají řadu lokálních názvů. Ať už jim řeknete jakkoliv, jde o tenké bramborové placky, které chutnají nasladko i naslano.
Co jsou laty
Tenké bramborové placky jsou původně jídlem chudých. Placky se smažily nasucho na kamnech na plotýnce. Pak se z obou stran mazaly sádlem a sypaly mákem. Všechny suroviny byly snadno dostupné. Dnes si můžeme bramborové těsto koupit, ale doma připravené je lepší.
Mohlo by vás zajímat
Kde se vzaly laty
Tenké bramborové placky mají řadu názvů. Tradičně se vždy připravovaly především na Slovensku a na jižní Moravě. Spousta jmen pro jedno jídlo. Laty jsou známé na Moravském Slovácku, v okolí Kyjova a Hodonína. Někdy se jim říká i přesňáky, na Horním Slovácku zase magaše, olipy, na Horňácku patenty, na Slovensku lokše. Na střední Moravě hospodyňky připravovaly hertepláky.
Co je potřeba na bramborové placky laty
Základem jsou samozřejmě brambory varného typu C, hodí se ale i B. Dále je potřeba hladká mouka a trocha soli.
Těsta je vhodné připravit tak akorát, když déle stojí, řídne. Placky se dobře pečou na suché nepřilnavé pánvi (případně mírně potřené olejem/sádlem). Je potřeba stírat mouku z pánve.
Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…
Jak připravit slovácké laty
Brambory je třeba uvařit s dostatečným předstihem, aby stačily dobře vychladnout. Na tyto bramborové placky si připravte: bramborové těsto: 540 g vařených brambor, 200 g hladké mouky, 1 necelou lžičku soli, hladkou mouku (na vyválení), sádlo/olej, povidla, mletý mák smíchaný s cukrem a cukr moučku na posypání.
Jak na to? Brambory uvařte ve slané vodě ideálně den předem. Celé brambory se vaří alespoň 15 minut.
Oloupané brambory nastrouhejte na struhadle najemno. Přidejte mouku, trošku soli a zpracujte těsto. Z těsta udělejte váleček a nakrájejte ho na 8 dílků. Všechny vyválejte na tenké placky.
Připravte si suchou nepřilnavou pánvičku a postupně na ní upečte placky z obou stran. Hotové placky pomažte rozehřátým sádlem a povidly. V hrníčku smíchejte mák a cukr a pomazané placky posypte touto sladkou směsí. Pak laty srolujte. Můžete ještě vše posypat cukrem moučkou. Dobré jsou i naslano, třeba s brynzou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Farmář Josef Pech radí, jak nakupovat brambory: Neberte ty viditelně poškozené, dobrá brambora vydrží i horší podmínky, říká
Vyzkoušeli jsme, jak nejlépe skladovat brambory: Za dva týdny se ukázalo, zda je lepší jutový pytlík nebo běžná spížírna
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 3 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 3 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 16 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 20 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalé gratinované brambory: Chuti prospěje muškátový oříšek, o křupavou krustu se postará plátek másla na povrchu
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí