Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí roštěná

Měkká a dobře okořeněná roštěnka, to je jídlo když ne na sváteční, tak na nedělní stůl. Jakmile se kuchyní rozline vůně cibulového základu a začne se ozývat naklepávání masa, je téměř jasné, že se k obědu bude podávat právě tahle oblíbená klasika.

Hodnocení receptu je 4,3 (42×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cardanka

Snadný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 90 min

110 min (20 min příprava + 90 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 715 kJ /
1 127 kcal
Bílkoviny137,34 g
Tuky42,64 g
Vláknina10,95 g
Cholesterol 270 mg
Sodík 887 mg
Sůl1,95 g
Sacharidy45,35 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hovězí maso nakrájíme na plátky, okraje na několika místech nařízneme a plátky z obou stran naklepeme. Osolíme, opepříme a z obou stran potřeme plnotučnou hořčicí. Krok 2: Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci rozpálíme olej, cibuli na něm necháme zesklovatět, přidáme připravené maso a necháme zatáhnout. Krok 3: Pak podlijeme vývarem a pod pokličkou dusíme do změknutí masa (zhruba hodinu). Podle potřeby podléváme vodou. Krok 4: Připravíme záklechtku z hladké mouky a vody. Když je maso měkké, vyjmeme ho z hrnce a odložíme stranou. Krok 5: Šťávu zahustíme záklechtkou a necháme pozvolna 20 minut provařit. Podle potřeby můžeme ještě přidat trochu vývaru nebo vody. Krok 6: Po provaření můžeme šťávu procedit, vrátíme do ní maso a necháme ho prohřát. Podáváme s rýží nebo knedlíkem.

Zveřejněno 17. 1. 2011

Poznámka autorky cardanka

Do zavařovací sklenice se šroubovacím víčkem dáme hladkou mouku a zalijeme studenou vodu. Sklenici uzavřeme, zatřepeme s ní několikrát jako se šejkrem a za stálého míchání vlijeme na masový základ, aby vznikla omáčka. Můžeme mouku ale klasicky ve vodě rozšlehat nebo rozkvedlat.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí roštěná

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/92Nx

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí roštěná

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/92Nx

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (45)

Teda za tu mouku s vodou bych urazila ruce😱😱

Nejsem si jist, zda čtu recept na roštěnky nebo na ...
Pužití masoxu do omáčky je fakt přinejmenším odvážné.
Voda s moukou na zahuštění? K tomu už vůbec nemám co dodat. Co maso lehce obalit v mouce, ta se při restování opeče na jíšku a omáčku zahustí. Díky tomu nebude omáčka světlá jak hořčice. Dále když vidím jak autor na videu zprudka vaří omáčku, tak se divím, že je to poživatelné. Maso se musí dusit pomalu a ne vařit jak vodu na čaj.

vynikající !! Vřele doporučuji :)

Výborny recept, vsem se dělaly boule za ušima.
Pro ty co zvracej nad použitím masoxu (glutamátu) doporucuji si vyhledat glutaman sodny na Wiki. Zjistíte že kuchyňská sůl je mnohem horší pro zdraví než MSG.
Žiji v Jihovýchodni Asii a zde se přidává toto ochucovadlo skoro do všeho už staletí.

Dajda: Naprosto souhlasím, Jezza z Asie asi netuší jak se Masox a podobné bujony vyrábí. Dlouhé louhování a vaření v zásadách nebo kyselinách a pak jejich neutralizace opačnou látkou způsobí velikou bohatost na soli. Kéž by v tom byl jen glutamát a to klidně celá století.

Zobrazit starší odpověď

Super. Děkuji.<3

Ota: slušně jste jim to nandal:-)super:yes:

Zdeněk Hošic 18. 3. 2017 13:42
Co ten masox?Takovej hnus!!!!

Zdeněk Hošic: Masox je nesmrtelné téma..;-):-)

No koukám že tady mnoho lidí dělá z toho buch ví co to není za vědu maso dám do tlakáče s kořenovou zeleninou měkké maso vytáhnu dám stranou. Zeleninu rozmixuji.Tím to již méně zahustím kysanou smetanou a málo mouky povařím dodám jemně nakrájené okurky dochutím, maso nařežu a hotovo do omáčky na zjemnění dám kousek másla.Knedlíček k tomu a máte boule za ušima vědátoři.Nikoho nechci podceňovat ale když má člověk hlad tak se stává dobrým kuchařem bez zbytečností a masox jak tady někteří kritizují už je vidím jak 4 hodiny vaří kosti pomalu na sporáku jak si ho rozlévají do hrnečků a mají jednu ledničku jen na vývary tady u této omáčky z vlastního vývaru někomu doporučuji čtvrtečku či půlku kostičky pro silnější výraznou chuť vaříme doma nejsme v Alkronu .

Ota: Heuréka, našel jste hybridní recept na svíčkovou / roštěnou / znojemskou / vývar a vařenou krávu v jednom. :-D Od kdy se roštěnky dělají z hovězího vcelku? Já roštěnky znám vždy jako plátky. Souhlasím z tvrzením, že hlad je nejlepší kuchař, ovšem přísahám, že toto bych nejedl ani kdybch nic nepozřel týden. Dále, je samozřejmě již na počátku nutné se rozhodnout, zda chci vařit šlichtu nebo jídlo. Domů Vás zvát nebudu, protože diskuse s Vámi o vaření je ztráta času. Nicméně já nejen, že kosti vařím hodiny, já je ještě před vařením opeču aby vývar měl barvu a chuť. Strčit kosti do trouby a pak nechat táhnout hodiny nevyžaduje téměř žádnou časovou investici. Vše za vás udělá trouba a sporák. Mezi tím si rád přečtu nějaký dobrý recept s hovězím masem. ;-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

Zkusil jsem poprve. Masox jsem nemel ale vubec tam nechybi. Delal jsem to v papinaku, takze za hodinku maso rozpadajici se. Na cibuli jsem nesetril 3 ks stredne velke a trochu mouky na zshusteni jsem dal. S rizi a je to super. Musim se pochvalit. Diky za navod. :-p

Pietro: Jeste lepsi je to s ryzi...

martínek:Juu jste mě potěšil, taky dělám roštěnku i z prasátka, ale i s tou skořicí, špetičku, a dokonce někdy přidam i špetku perníkového koření.Ale to jak kdy

Pet: Ještě dodávám, že samozřejmě se potom už omáčka neničí dalším zahušťováním moukou.(viz ta fotka nahoře s tou zakalenou omáčkou-je tam vidět ta mouka). Nedělejte to, je to zvěrstvo! :-))

Ten recept je zásadně chybný ! Maso se po naklepání a naříznutí okrajů osolí, popepří a OBALÍ v hladké mouce. Potom se postupně osmahne do červena nejlépe na sádle v litinovém kastrolu za stálého odškrabávání připečené mouky.Potom maso i odškrabanou mouku vyjmeme a dáme stranou. Na zbylém tuku (můžeme i přidat) osmahneme cibuli do hněda, zalijeme vývarem či vodou a přidáme maso s oškrabky, případně i houby a dusíme do měkka. Stále hlídat, aby se nepřipeklo.

martínek 2. 8. 2015 22:56
misza:Moje řeč,taky dělám z vepřového,nesnažím se o continental ,prostě osolim a řádně opepřím prasátko,naklepu a už to jede,I když roštěnka je jinak z vepřového je mnohem rychlejší,chutná.A propo ja přidávám i špetičku skořice.Ale jak čtu recepty na jedno a totéž jídlo, tak rozdíly jsou obrovské. Jak maminka naučila tak dospělé děti vaří a ty hádky tady? Neee prostě chutě a stylům se meze nekladou.Důležité je aby potěšilo oko a bříško. Nejvíce různorodých názorů pozoruju u Stroganova.Prostě klasické dlabance máme každý vžitý jinak,důležité je to nezmrvit aby to chutnalo i když to není od maminky

Výborné i bez masoxu :-)

proč proboha musí vždycky nějaký( šéfkuchař) kritizovat běžný recepty používané běžně v domácnosti,chceš masox-dej masox hlavně nepi...uj.

ivan: Protože toto není běžný recept, ale zvrácenost. Obsahuje tolik nekuchařských metod, že to vlastně není ani recept.

Tématické fráze:
hovězí roštěná, hovězí roštěnky, roštěná, roštěná recept, hovězí roštěná recept, roštěnky z hovězího masa, hovězí roštěná plátky recept, hovězí roštěná recepty, hovězí roštěnka, recept na roštěnou, roštěná hovězí, rostenky recept, rostena z hoveziho, recepty hovězí maso roštěná, recept na hovězí roštěnou, rostenka recept, recepty hovezi rostenka, hovězí roštěnky recept, recept hovězí roštěná, recept roštěná

Suroviny:
roštěná hovězí, cibule, hořčice plnotučná, vývar masový, sůl, pepř mletý, olej, mouka hladká, voda

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu