Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plecovník

Plátek čerstvého chleba s plátkem voňavého uzeného, to je svačina. A v případě plecovníku to už máme dokonce přichystáno. S oblíbeným těstem na kváskový chléb spojíme uzenou plec, kterou zabalíme dovnitř bochníku a necháme propéct.

Hodnocení receptu je 5,0 (49×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jenda1 Jenda1

Náročný

Doba přípravy 230 min Doba přípravy: 180 min Doba tepelné úpravy: 50 min

230 min (180 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Z vykynutého těsta vytvoříme ovál, doprostřed vložíme uzenou plec, uzavřeme a položíme na plech s pečicím papírem. Podle velikosti necháme 1-2 hodiny pod utěrkou kynout. Krok 2: Troubu rozehřejeme na 220 °C, chléb potřeme mírně osolenou vodou a vložíme do trouby. Asi po 20 minutách stáhneme teplotu na 180-200 °C a dopékáme. Délka pečení se řídí podle velikosti chleba, zhruba 50-70 minut. Krok 3: Po vytažení z trouby chléb ještě jednou potřeme slanou vodou. Při pečení v plynové troubě můžeme dospod umístit 2 půllitrové plecháčky s vodou, aby chleby byly vláčnější.

TIP: Desatero rad na téma uzení masa

Zveřejněno 30. 3. 2009

Poznámka autora Jenda1

Z vyprávění tatínka jsem se dozvěděl, že jeho babička pekávala chléb doma v pekarčaku (pec na pečení chleba a dalších pochutin, ve které se topilo tvrdým dřevem) a na Velikonoce se ještě pekl plecovník,kde se do chleba zapekalo uzené maso nebo klobáska. A já jsem si od názvu plecovník odvodil, že se asi jednalo o uzené plecko.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Plecovník

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g5pk

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Plecovník

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g5pk

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (47)

<3 moje babička dělala v pekarčaku maličký chleba s hruškou, jen pro mne a říkala mu poplamyk :-) a samozřejmě i masíčkem pro dospělé, zelové koláče , šimlenu. Ráda si na ni vzpomenu - byla jsem z posledních vnoučat a měla jsem štěstí, že jsem s ní mohla jako malá žít a vstřebat i ty báječné recepty. Třeba hruštičky Margetky (zrály na Markétu) vařené v cukrovém nálevu a podávané s betoňakama (chlupaté knedlíky) a s máslem. Nebíčko v puse <3 a její pravnučka (jsou o 100let) říká - mami, kdybych měla hlad, zajdu na louku, narvu trávu a kopřivy a uvařím ;-) My prostě hlady umřít neumíme :yes:

kuree: já bych potřebovala slovník,abych si to mohla přeložit:-*:-*,krásné názvy!!!!!!A věřím,že zůstaly krásné vzpomínky:yes:

Aj v našich končinách sa pečie (piekol) tradičný chlieb s údenou klobásou.:yes:

Zrovna teď jsem se koukal na pořed v TV "Na cestě po Ostravsku" a tam to paní dělala s klobásou. Prý to jedli předové její rodiny po půsto velikonočním.

Dalibor: Ano, tady ve Slezsku je to tradice. Od Bohumína až po Jablunkov.

To je tak hezké...:-p Miluju regionální recepty a tento je, myslím, jedním z takových. Jednoduše skvělé a inspirativní. Prostě za bod bez rozmýšlení...:yes:

Myslím si, že je to záležitost Hlučínska tzv. Prajzké. Pmatuji ho již od dětství a v Ludgeřovicích (obec na Hlučínsku okr. Opava, blízko Ostravy) se snad peče již po několik generací. Líší se dům od domu a každá rodina si jej uzpůsobila podle sebe, nebo sousedu. U nás se ještě kromě uzeného přidává bíla klobása, domácí klobása a uzený bůček. Je to jedinečný gurmánsky zážitek, který patří k šmigrustu (velikonoce). Vřele doporučuji.:-8 A ještě jeden tip. V obci působi vynikající pekař pan Kolibáč, který ve čtvrtek v posledním týdnu před šmigrustem peče chleba starým způsobem a je jedinečný, ale dokonce příjmá objednávky a ten vysněný plecovník Vám z vaších donesených surovin připraví. Dnešní chléb se s tímto tradičním, připraveným po staru nedá ničím srovnat. Kupuji si jich vždy několik a zamrazuji si ho. Ta chuť utkví ještě na dlouho v paměti.Přejí hezký šmigrust. Hans:-)

Jan:
Krásný den, Hansi,
jsem v úžasu...pan Kolibač ještě peče chleba?
Vím, že ten komentář je starý několik let, ale pokud by to byla pravda, prosím, ozvěte se mi...jeho chléb je chutí a vůní mého dětství a mládí a moc bych stála o to, vrátit ji do svého života. Sama dnes peču kváskový chleba a ráda bych se k té nedostižné chuti a vůni alespoň přiblížila.Moc děkuji.
Alena
nase.cajovna@seznam.cz

Zobrazit 2 starší odpovědi

Jendo,teda ještě že si s Mirčou o tom povídáte.Vůbec bych si receptu nevšimla.Však to znáš,člověk sotva přečte novinky,jak je málo času.Vypadá to krásně. :yes::yes::yes:

Ahoj, je mi 51 let a plecovník se peče v rodině od mého dětství.
Šmigrustníci z rodiny chodili jen a jen kvůli něho.:-p:-p:-p

recept je skvělý, snad se dožiju příštích velikonoc a mohl si jej upéct.;-):-))

Tak tomu říkám paráda a dávám bodík.Je to výborný recept a připravený pro jakoukoliv příležitost.S počáteční, trochu náročnější přípravou je pak kdykoliv přichystán rovnou ke konzumaci.Jen tak dál.Některé recepty jsou opravdu výboré a inspirující.;-):-)

Vítám v kolektivu ...:o))
Již po páté jsem letos pekla něco jako tvůj plecovník, ale u nás se tomu říká "Pecynek" , asi odvozeno od pecnu chleba. Ale také jsem slyšela od souseda název "šoudra" (netuším, zda se to tak píše). Tady se do chlebového těsla zapéká jak uzené maso, uzená vepřová rolka , tak i klobásy. Je to výborné, já přidávám i tvrdý sýr (ale musí se dobře zabalit mezi maso, jinak vyteče...) a nemá to chybu. Kdo se bojí těsta, ať si koupí hotovou namíchanou směs a těsto lze vyhníst a vykynout v pekárně chleba, která se nachází už skoro v kdejaké domácnosti. U nás v obecní pekárně dokonce prodávají již vykynuté chlebové těsto na váhu! Skusila jsem to jednou z hecu a peču již každý rok, velmi doporučuji.Dobrou chuť!

Iljus, ten chlebík vypadá moc hezky a určitě skvěle chutná.:-p:-)):yes:

Tak přidávám foto - pokus se podařil :yes: - chlebík je výborný :-))

Jendo, na ty stránky jsem také klikla a přesně jak píšete, příliš komplikovaný postup. Přesto (i když jsem právě přišla z noční) jsem to tady přepočítávala, jdu to zkusit zadělat. Snad to vykyne, než se vyspím ;-)

Iljus, před třemi týdny jsem od kolegy z práce obdržel tento link http://www.kvaskovychleb.cz/doku.phpa podle něj jsem si založil kvásek. Odebral jsem do malé skleničky a uložil v lednici. Netroufl jsem si však chléb upéct podle receptu na této stránce. Zdá se mi moc vědecký. K založenému kvásku z žitné mouky jsem postupně přidával chlebovou mouku pšeničnou, samozřejmě sůl a kmín a na vále jsem vypracoval tuhší těsto. Je to makačka, ale chléb stojí za tu námahu. Těsto dlouho kyne, pak jsem vytvořil dva chleby (těsto hodně nakynulo), položil na plech s pečícím papírem a opět nechal kynout. Před vložením do vyhřáté trouby na 220 stupňů jsem chleby potřel vlažnou, mírně osolenou vodou. Zhruba po 20ti minutách jsem teplotu snížil na 180 stupňů a po dalších 40ti minutách byly chleby hotové. Po vytažení z trouby jsem chleby opět potřel vodou.
Iljus, nebojte se toho, řiďte se srdcem a svými bohatými zkušenostmi a uvidíte, že vás výsledek nezklame.;-) Těším se na zpětnou vazbu a přidanou fotečku. Přeji hodně úspěchů.:-))

Jendo, prosím Vás, mám prosbičku. Založila jsem si kvásek na chleba - krásně bublá:-), zítra mu budou 4 dni a pokud přežije i tento 4 den, chtěla bych se pustit do pečení chleba. Jen mám problém - potřebovala bych ozkoušený recept na kváskový chléb. Našla jsem na netu jich několik, ale má raději ověřené recepty. Zkuste se podělit a nebo dát odkaz na stránky. Prosím, prosím, smutně koukám;-( Díky

Mirčo, jsem rám, že plecovník všem chutnal:-p a díky za hezké fotečky.;-):-))Udělalas mi velkou radost.:-D:-))

Mirčo, neboj, povedl se krásně. Na receptík vydržím, užívejte si krásného jara ;-)

Gabino:-)Přihodím jako samostatný recept,peču z něj často:-p- ale až večer,neva?Teď budu s klukama venku,tak se nezlob;-)A taky tobě i Paprice děkuji za pochvalu:-8 Ale furt čekám s tlukoucím srdcem co na to Jenda1,jestli se nebude zlobit za ty fotky a jestli se mu taky bude ten můj Plecovník trošku líbit.Bojím,bojím,..;-)

Mirčo, chlebík vypadá super, můžeš přihodit ještě receptík, podle kterého jsi chleba pekla?

Teda Jendo super :yes::yes::yes:
Mirco jsi 1, moc se Ti povedl. Fakt smekám před tvým umem. :yes::yes::yes: ;-)

Jendo1:-)včera jsem si upekla na oslavu plecovník a všichni chválili ten dobrý nápad;-).Jedli jsme vlažný,kdy uz.masíčko ještě pouštělo šťávičku a chléb byl měkoučký:-p:-p-,kruciš slintám.Švagrová poznamenala že prý je to-dietetická chyba!-,ale nám to neva,chyba nechyba všichni jsme si přidali a chléb skoro celý spapali.Určitě jsem nedělala naposled a tlumočím pochvalu od všech přítomných co se včera zůčastnili.Díky:-) a posílám fotečky-nevadí;-)?

sofie.db 5. 4. 2009 19:46
Jendo, vzpomínám si, že jsme plecovník pekávali i u nás na valašsku.

Plecovník se peče i na Ostravsku, dáváme do něj uzené maso i anglickou slaninu a uzené domácí klobásky a to tak, aby na řezu bylo všechno krásně vidět. Je vynikající a peče se u nás převážně na velikonoce.
Už se na něj těším !!:-p

čučím jako blázen :-O, parádní chleby :yes: a s krásným masem jako bonus :-p, hned posílám bod

Tak jsem se ještě koukla tady, je to nářečí ze Slezska a dověděla jsem se, že Šoldry jsou z pšeničného kynutého těsta a můžou být plněné jak klobásou, tak i uzeným a dělalo se to na Velikonoce. A jinak to nářěčí je mi důvěrně známé, ale ne úplně všechny výrazy. http://is.muni.cz/th/52962/ff_m/Prilohy_A_B.txt

Název nevím, ale když jsem byla malá a to je hodně dávno, slyšela jsem vyprávět o uzeném mase (šunce), zapečené do chlebového těsta. Takže pod Orlickými horami ano :-p:-p

No prosím - někdo mi vlezl do receptů po babičce a bez mého vědomí dal na net :-(:-D:-D:-D:-D - doufám,že jste pochopili, že si dělám legraci!

spagetko, už jsem tu Píckovinu našel na netu:;-)
Píckovina
Maso ze zabijačky se většinou udilo, a to hlavně podomácku. Připravovala se z něho specialita, která je dnes již zapomenuta. Uzené maso se totiž nevařilo, nýbrž peklo, a to ne na ohni, ani v troubě, ale v peci. Píckovina byl vlastně kus čerstvě vyuzeného masa zapečeného v bochníku chleba. Podle receptu z Vysocka se dělala takto: Dobře umyté maso se zabalí do chlebového těsta, vloží se zároveň s ostatními chleby do pece a jako chleba se 3 hodiny peče. Po vytažení se nechá 24 hodin uležet.:-p

Jendo:yes: teda ty máš receptíky... jeden lepší než druhý:yes: zasloužíš si pořádného boďana:yes:

Vypadá to úžasně:yes::-p Žížalo, někdo říká šoldry i zapékaným vinným klobásám v kynutém těstě. U nás se jim zase říkalo zapékance, ale klidně to může být asi i to uzené. My jsme ho ale takto nepřipravovali.

Tématické fráze:
velikonoční plecovník, šoudra recept, šoudra, jak upéct chleba, velikonoční šoudra, co upéct na velikonoce, velikonoční pecynek, pecynek, recepty šoudra, plecovnik z kynuteho testa, plecovník s uzenym, jak upect chleba v troubě, jak dlouho kyne těsto, těsto na plecovníky, jak dlouho kyne kvásek, kváskový chleba pečený doma, chleb plecovnik, těsto na plecovník, recept šoudra, uzené zapečené v chlebu

Suroviny:
chléb, plec uzená, sůl

Přidat fotografie receptu