Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Guláš - nejlepší!

Hodnocení receptu je 5,0 (45×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jitule jitule

Snadný

Doba přípravy 170 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 140 min

170 min (30 min příprava + 140 min tepelná úprava)

Voňavý guláš plný měkkého šťavnatého dušeného masa je česká klasika, kterou má rád skoro každý. Základem úspěchu je použít kvalitní hovězí maso a dostatek cibule, která musí být orestovaná pěkně dohněda.

Suroviny pro 8 porcí

8porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 525 kJ /
2 755 kcal
Bílkoviny244,26 g
Tuky161,57 g
Vláknina21,28 g
Cholesterol 596 mg
Sodík 522 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy75,73 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso nakrájíme na menší kostky, cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, česnek oloupeme a prolisujeme. Krok 2: V hrnci rozehřejeme sádlo a na něm lehce dohněda osmahneme nakrájenou cibuli. Přidáme maso a restujeme, až se zatáhne. Osolíme, opepříme a přidáme kmín. Krok 3: Přidáme papriku, promícháme, přidáme rajský protlak a opět zamícháme. Zalijeme vývarem nebo vodou téměř do úrovně masa. Krok 4: Teplotu snížíme a za občasného míchání dusíme pod pokličkou, dokud není maso měkké (přibližně 90 minut). Podle potřeby ještě v průběhu dušení doléváme tekutinu. Krok 5: Když je maso skoro měkké, přidáme prolisovaný česnek. Krok 6: Připravíme jíšku. Na sádle osmahneme mouku dozlatova a za stálého míchání ji zalijeme trochou studené vody nebo vývaru. Krok 7: Hotovou jíškou za stálého míchání zahustíme guláš, podle potřeby můžeme přidat vývar nebo vodu. Krok 8: Guláš pozvolna provaříme ještě asi 20 minut a ke konci tepelné úpravy přidáme rozemnutou majoránku.

TIP: Jak se vaří v pomalém hrnci

Zveřejněno 23. 3. 2008

Poznámka autorky jitule

http://jitulciny-recepty.cz/

Musím napsat, že tenhle guláš dělám ve fritovacím hrnci, který lze použít jak na smažení, tak po slití oleje i jako teflonová pečící pánev. Maminky chtěly, ať recept napíšu a myslím, že když ho uděláte normálně v hrnci na plotně, tak to bude stejná dobrůtka. My se po něm můžeme užrat!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Guláš - nejlepší!

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EMk

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Guláš - nejlepší!

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EMk

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (79)

pucmeloun: všechny recepty upravujeme tak, aby byly srozumitelné i pro naprosté začátečníky.
Dívala jsem se na starší verzi. Ta nynější je více rozepsaná, podrobněji.
Chybí v ní instantní jíška a gulášové koření, o kterém sama autorka píše, že se může vynechat (místo něj troška majoránky a kmínu, které do tohoto koření také patří).
Co se týká koupené instantní jíšky, máte možnost ji vřadit i tam, kde je jíška poctivě udělaná, a chutnější, bez chemie. Jinak je recept beze změn.

Vulgarismy pro příště vynechejte :no:

Proč je recept přepsaný?Takhle vůbec nebyl,po delší době jsem si ho chtěl uvařit a koukám že takhle to určitě nebylo ,takže nic no jsem akorát nasranej děkuju.:-//

Recept jsem trochu pozměnil...s k masu jsem přidal Hlívu...takže je to Hlívovepřomaso guláš...:-)))...Obojí jsem prvně hodil do tlakového hrnce...a pak už dle postupu v receptu...:-)))...

magdalenka:
No, to vepřové mi žíly nerve, guláše jsou z lecčeho, že ;-) Já spíše cílil na ten renonc v množství masa: "1 kg hovězího masa (vepřového masa stačí jen 500 g, ...:-)

casino: upravila som to.

K postupu se ani nevyjadřuji..., do jisté míry je šumafuk jak to kdo dělá, že ;-)
No, co to ale znamená:
"1 kg hovězího masa (vepřového masa stačí jen 500 g, a je to taky dobrota)" :-O

Od jisté doby dělám jen tento guláš. Dřív jsem si sem tam "odskočila" k jiným receptům, ale vždy jsem se ráda vrátila k tomuto a všude ho propaguji. :-)
Nejdřív jsem ho zkusila ze zvědavosti - mám úplně stejný hrnec. Ale dnes ho dělám ve všech možných hrncích - od papiňáku až po multifunkční nebo pomalé ... Díky za recept :-) ...

Co je na tomhle guláši nejlepší???? To že se všechno nahází do kastrolu (friťáku)-ještě lépe snad ten kouzelný pomalý hrnec a jdu si po svém??...Tohle nemá s vařením nic společného,to už si rovnou můžu ohřát konzervu

Opravdu moc dobry gulas:yes: urcite jsem nedelala naposledy;-)

Nemam rad paradajkovy pretlak v gulasi

Vyzkoušejte nejdřív plátky hovězího lehce grilovat ,jen pro vůni a aby se zatáhlo.Až potom nakrájejte na kostky atd.Ahoj.

To nema' chybu. Nejsem kuchar, dobry:yes

rychlé na přípravu a přitom velmi chutné takové recepty mám nejraději -děkuji za recepis

Tuti fruti, všechno se to nahází do tlakáče a vaří se to samo, jednoduché a vynikající.

jitule...Vynikající gulášek ! Super záležitost ...prostě mňamka. Díky. :-K:-K

vybusna:Moje rec, i ja jsem cca sedm osm let zpet do jidel cpala bujon, byt Wurzl ci Rapunzel, dnes uz varim trochu jinak.

dubsky pavel: verim, ze za 7 rokov, ktore ubehli od vlozenia tohto receptu, autorka urobila znacny posun dopredu a upustila od dochucovadiel. Pred 10 rokmi sa takto varilo vsade...respektive skoro vsade. Az neskor, znalci zacali robit osvetu a naucili sme sa, ze sa da varit aj inak.

dubsky pavel 20. 3. 2015 20:00
To je špatný guláš. Cibulka přeci musí byt tmavě hnědá, proč tolik chemie - gulášové koření a kostka, instantní jíška? To si můžu rovnou koupit polotovar - sušená směs na přípravu guláše. Dokrájím maso a mám to to samé. :-((

jen k té kyselosti...tu odstraníte jen tím že protlak se musí mírně orestovat tedy je třeba ho vložit do hotového cibulového základu

dávám 1/2kg.masa a 1/2kg.cibule.recept dobrý,gulášek také dobrý:yes::yes::-p:-p

Dnes jsem vařila a je super :-*

jitule:pkkecejte,usmevne od člověka který se snazi byt nad věci.:-(

lenorek333:
A když podruhé v životě uvaříte podle Simon: jak píše níže, tak to si teprve pochutnáte:yes:
Nevím, jak se guláš vaří ve friťáku, ale podle množství vývaru (1l masového vývaru na 1kg masa) to vypadá že spíše než eletriku žere vodu a tento "Guláš-nejlepší!!!" je patrně guláš podle maďarských zvyklostí "gulyásleves" či spíše gulášovka...:-//

vyborny, delala jsem poprve v zivote, moc chutnal

zahustím (dle potřeby) jíškou Knorr. 22. 10. 2013 11:49
keď k tomu pristupujete tak že guláš je to vtedy keď do hrnca nahádžete všetko čo doma nájdete vrátane odpadkov typu: lžička gulášového koření dávám bujón :-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D má to svoju logiku.

Ak robím guláš napríklad maďarský, tak si dám záležať na základe (cibuľa a dlhé restovanie do hneda) nebudm musieť potom nezmyselne zahusťovať MÚKOU :no::no::no: a ničiť chuť mäsa perverznými koreniacimi zmesi z marketu :no::no::no:

Humus

Simon:25 knedliku?????? :-O Tak to musite teda vypadat.

S tímhle gulášem boduji u všech už přes rok, teprve teď jsem se dostala k tomu sem napsat, že je fakt nejlepší a dávám bodík :-D:yes:

Guláš začínám rozpálením vepřového sádla, přidám cibulu (více než je masa), kterou osmažím dohněda, zaliji trochou vývaru, cibulka pustí krásně barvu, nechám(cibulka se rozpadne), nechat odvařit vodu a přidám maso, které zprudka opeču. Přidám sladkou papriku, pepř, pak trochu rajského protlaku, osolit, přidat prolisovaný česnek a zalít vývarem a nechám pomalu dusit až je maso krásně měkké. Pak si již každý dokoření a zahustí dle chuti. Před podáním znovu přidám česnek a po nalití do talíře ještě proužky cibule. No a k tomu krásných 25 houskových knedlíků (rekord mám 42), navrch 2 pivka a nejhezčí část dne mám za sebou. Vím, že gulášek je nejlepší druhý až třetí den, ale to jsem ještě nikdy nevydržel.

zrovna se mi vaří na plotně stejný model:-*dělám podobně až na to gulášové koření a bujón to nepoužívám:-/ není nad home made vývar:yes:

super, jen sem prvni orestaoval cibulku, az potom paprika maso, zalit, koreni, bujon atd...a ke konci az cesnek aby moc nezrtatil na síle,)
nezahustoval jsem, kdyz date dost cibule, je husty sam od sebe,
jinak vyborny =) dobry šmak

pepa: zkus přidat sladkou smetanu

pepa: A z čeho je kyselý? Nedal jsi hodně rajč. protlaku??? Zkus ho nejslíš trochu přisladit, třeba to bude lepší...

pepa:od čoho je kyslý?:-O

cim zmirnim kyselost gulase.dekuji moc

takže gulášek se vaří snad se mi povede :)jinak jsem tam navic pridala majoránku a trosku pivka a dohušťuju chlebem.dik za recept:yes:

Je opravdu výtečný. A když zbude na druhý den, tak ještě lepší. Dělala jsem přímo ve fritovacím hrnci Tefal Versalio a byla jsem překvapená jak vynikající přístroj doma už hrůza let mám :-) (doteď jsem v něm pouze fritovala) ... Vařila jsem trošičku delší čas, protože i když z vepřového, nakrájela jsem velké kostky masa jak máme rádi. Děkuji moc za recept. :-)

naprosto luxusní všichni se oblizovali:-))

Posílám další bodík :yes:, guláš byl dobrý :-)

Tak výborný. Sice jsem jen ochutnala:-p, bude na zítra (odložený je stejně nejlepší), ale moc dobré, ještě jsem nakonec přidala trošku majoránky, asi zvyk. A myslím, že s tím gulášovým kořením to musí být úplně perfektní;-). Takže bodík.

Tak už mi v kuchyni bublá, sice si ještě počkám (dělám z hovězího), ale voní hezky. U nás gulášové koření neprodávají, ostatně tu guláš ani neznají, takže se to musí bez něj obejít. Už se těším :yes:

Opravdu nejlepší guláš. Moje první omáčka, vařím stále, příteli chutná více než od mamky a to je co říct :-) Děkuji za recept a přidávám bodík

bratrmatrix: Za to můj recept ale nemůže. :-) Já používám domácí hovězí z mladé jalovičky a je brzy měkké...

tak uz varim maso skoro 2 hodiny a je trosku tuhe :-(

Jarka:Děkuju a osolit klidně můžeš, už jsem taky dělala a výborný...

Musím uznat moooc dobrý, jen bych asi to maso před vařením nasolila přijde mi bez chuti, ale to je asi na každým jednotlivci co upřednostnuje, ale opravdu moc dobrý....

Tonda, Honza: Jen si kluci pkkecejte. :-D Ráda si počtu. ;-):-K

:-)):-)):-p:yes:

nikdy jsem nepracoval trvale v cizině, jen se nechávám najímat u nás i do zahraničí.
Omlouvam se Jitce že jsme zatáhli její guláš do tohoto rozhovoru, jen jsem chtěl pochválit. A nabízel jsem vylepšení, ne pro každého. sám dělam guláš úplně jinak;-) a stalo se mi že mi jeden zoufalec nabídl 1000 euro za recept.:-D

Tonda - to mimo bylo myšleno jen s tím protlakem. Většinou se dává po paprice a ne před koncem.Ale ani tak není jídlo nikdy kyselé. Tak nic ve zlém. Kde vaříš teď, už jseš doma nebo ještě ve světě ?

Honzo bohužel ti musim dát za pravdu:yes:

Tondo, dnes už je každý šéfkuchař že ano ?

Tonda: :yes::yes::yes::yes:

pro Honza, jestli si troufáš mě dokázat že jsem mimo tak napiš, moc rád ti předvedu že patřim ke špičce mezi kuchařema a ručim ti za to že když já naučim někoho vařit guláš tak je to na 100% luxus:yes: to že je někdo mimo můžeš říkat o lidech které znáš opravdu dobře ale né o mě:-!

Jsem kuchař a ve Vídni jsem vařil českou kuchyni na zakázku interpolu, a guláš mam dost najetej;-) ale pokud dáte stejné suroviny dvěma lidem tak každej uvaří jinak, pokud neděláte jídlo s maximální láskou tak ani Radek ani Honza vám nepomůže. Pro mě je základ super paprika asta 150, nakládaný jalapeňos papričky a po 20leté praxi vim že dobrej protlak je prostě protlak a né kyselá červená voda;-)

Díky všem za komentáře. Nevím, jak mohl někdo mít ten guláš kyselý??? Pokud jsi postupoval podle mého receptu krok za krokem, tak to prostě není možné. Já ho takhle vařím přes deset let a nikdy se mi to nestalo, že by byl kyselý a to dávám na 500g masa celý malý protlak 60 nebo 70g!

Nejblíže pravdě je Chocolate, Radek i Tonda jsou mimo.
Když se guláš vaří ve Vídni je postup zhruba tento :cibule orestovat dohněda,přidat maso a opéct,paprika zasmahnout,zastříknout octem,protlak a pokračovat dál
Na 1 kg masa polévková lžíce vinného octa.
Jedná se o klasický Wiener Saftgulasch. Dobrou chuť

Take nejdrive osmazim cibulku, potom maso, zaprasit paprikou a do tohoto zakladu pridavam protlak. Gulas jeste nikdy kysely nebyl...:yes:;-)

chocolate 11. 1. 2011 17:34
Protlak, pokud se přidá na olej k základu, ztratí svou kyselost.

Tondu neposlouchejte, po přidání protlaku je guláš kyselej jak okurka. A to jsem ho tam dal jen kávovou lžičku!:no:

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
guláš, guláš recept, nejlepší hovězí guláš, recept guláš, nejlepší vepřový guláš, nejlepší hovězí guláš recept, recept na gulas, recepty guláš, veprovy gulas, nejlepší vepřový guláš recept, recept na nejlepší hovězí guláš, nejlepší maso na guláš, vepřový guláš recept, gulase, jak správně uvařit hovězí guláš, guláš v remosce, recepty na gulaš, guláš z tlačenky, nejlepší recepty hovězí guláš, jak správně uvařit guláš

Suroviny:
maso hovězí, sádlo vepřové, česnek, cibule, protlak rajčatový, paprika sušená sladká, paprika sušená pálivá, vývar masový, sůl, pepř mletý, kmín celý, majoránka, sádlo, mouka hladká

Přidat fotografie receptu