Pajšl - plíčky na smetaně
Plíčky na smetaně alias pajšl, jsou přesně tím jídlem, při jehož přípravě velmi efektivně zpracujeme vnitřnosti. I mnozí odpůrci vnitřností se k tomuto jídlu po jeho ochutnání rádi vrací. Dobře připravený pajšl je klasikou české kuchyně.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 747 kJ / 418 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 7,22 g |
Tuky | 26,00 g |
Vláknina | 7,40 g |
Cholesterol | 39 mg |
Sodík | 28 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 34,98 g |
Postup přípravy
Krok 1: Plíce, srdce i jazyk očistíme a velmi důkladně promyjeme ve studené vodě. Následně je vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou. Zavaříme asi 5 minut a sebereme vznikající pěnu.
Krok 2: Stáhneme plamen a přidáme všechnu zeleninu a koření. Vaříme doměkka asi 2-2,5 hodiny. Maso můžeme uvařit i v tlakovém hrnci a proces vaření tak zkrátit asi na polovinu.
Krok 3: Jakmile je maso měkké, vývar scedíme.
Krok 4: Uvařený jazyk vložíme na chvíli do studené vody a oloupeme.
Krok 5: Plíce necháme mírně vychladnout, ručně je rozebereme - oddělíme od průdušnic.
Krok 6: Plíce bez průdušnic nasekáme na drobné kousky a jazyk se srdíčkem nakrájíme na menší plátky.
Krok 7: Z másla, sádla a mouky uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme přecezeným vývarem a provaříme asi 15-20 minut. Na závěr omáčku zjemníme smetanou.
Krok 8: Podle chuti přidáme cukr, ocet a sůl a necháme chvíli provařit. Přidáme nakrájené vnitřnosti a krátce prohřejeme.
Krok 9: Podáváme s kynutým knedlíkem.
Zveřejněno 15. 4. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pajšl - plíčky na smetaně
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vgY0
Moje poznámka
Pajšl - plíčky na smetaně
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vgY0
Nejnovější recepty
Knedlíky ze žluté cukety s cuketovým zelí
Přidáno před 12 hodinami
Fazole na mexický způsob
Přidáno před 12 hodinami
Jarní kuřátka s mandlovou nádivkou
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí kapsa se zeleninovým salátem (pro diabetiky)
Přidáno 15. 4. 2025 18:20
Škubánky se zelím z červené řepy
Přidáno 15. 4. 2025 17:53
Kapustový závitek s houbami a vejcem
Přidáno 15. 4. 2025 17:03
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Budapešťská pomazánka II.
PetrZappa před 3 hodinami
Babiččin trhanec s jablky
eviii před 7 hodinami
Martinské rohlíčky
Fitulka před 8 hodinami
Moravský vrabec
Fitulka před 8 hodinami
Máslové opečené gnocchi se šunkou, pórkem a sýrem
Katka K. před 9 hodinami
Minutkové žampiony
Janet.P před 10 hodinami
Dobrá frankfurtská polévka
charlie.pv před 11 hodinami
Sedmikráskový sirup
Marylka před 12 hodinami
Tvarohovo-pudinková bábovka s čokoládou
kiwi40 před 13 hodinami
Jidáše, jidášky…
veronika_straka před 14 hodinami
Tématické fráze:
pajšl,
pajšl recept,
plíčky na smetaně od kuchare,
plíčky,
recept na pajšl,
plíčková omáčka,
pajšl z jehněčích vnitřnosti,
omačka z vepřových vnitřností pajšl,
jak se dělá pajšl,
vepřový pajšl,
jak se vaří pajšl,
plíčka,
recepty pajšl,
recept pajšl,
jehněčí pajšl,
skopovy pajsl,
pajšl omáčka,
jak uvarit pajšl,
co jsou plíčky,
recept na pličky
Suroviny:
plíce vepřové,
jazyk vepřový,
srdce vepřové,
cibule,
mrkev,
petržel,
celer,
pepř celý,
bobkový list,
koření nové koření,
tymián,
sůl,
sádlo,
máslo,
mouka hladká,
smetana na vaření,
ocet,
cukr
Komentáře (91)