Pajšl - plíčky na smetaně
Plíčky na smetaně alias pajšl, jsou přesně tím jídlem, při jehož přípravě velmi efektivně zpracujeme vnitřnosti. I mnozí odpůrci vnitřností se k tomuto jídlu po jeho ochutnání rádi vrací. Dobře připravený pajšl je klasikou české kuchyně.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 747 kJ / 418 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 7,22 g |
Tuky | 26,00 g |
Vláknina | 7,40 g |
Cholesterol | 39 mg |
Sodík | 28 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 34,98 g |
Postup přípravy
Krok 1: Plíce, srdce i jazyk očistíme a velmi důkladně promyjeme ve studené vodě. Následně je vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou. Zavaříme asi 5 minut a sebereme vznikající pěnu.
Krok 2: Stáhneme plamen a přidáme všechnu zeleninu a koření. Vaříme doměkka asi 2-2,5 hodiny. Maso můžeme uvařit i v tlakovém hrnci a proces vaření tak zkrátit asi na polovinu.
Krok 3: Jakmile je maso měkké, vývar scedíme.
Krok 4: Uvařený jazyk vložíme na chvíli do studené vody a oloupeme.
Krok 5: Plíce necháme mírně vychladnout, ručně je rozebereme - oddělíme od průdušnic.
Krok 6: Plíce bez průdušnic nasekáme na drobné kousky a jazyk se srdíčkem nakrájíme na menší plátky.
Krok 7: Z másla, sádla a mouky uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme přecezeným vývarem a provaříme asi 15-20 minut. Na závěr omáčku zjemníme smetanou.
Krok 8: Podle chuti přidáme cukr, ocet a sůl a necháme chvíli provařit. Přidáme nakrájené vnitřnosti a krátce prohřejeme.
Krok 9: Podáváme s kynutým knedlíkem.
Zveřejněno 15. 4. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pajšl - plíčky na smetaně
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vgY0
Moje poznámka
Pajšl - plíčky na smetaně
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vgY0
Nejnovější recepty
Štrúdl s cuketovou náplní
Přidáno před 1 hodinou
Řezy s pudinkem a švestkami
Přidáno před 1 hodinou
Jahodový kakaový tunel
Přidáno před 1 hodinou
Ředkvičkový salát
Přidáno před 2 hodinami
Koláč s rebarborou a pudinkem
Přidáno před 2 hodinami
Čočkové placky se sýrem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 2 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vázané koláčky nekynuté
Hanulka@ před 1 hodinou
Mrkvovo - kefírové muffiny (hrnkové)
Iwana666 před 1 hodinou
Nejrychlejší tvarohový koláč
Mondik před 2 hodinami
Křupavé zapečené brambory
Klarina. před 2 hodinami
Vanilková zmrzlina
Ennia před 2 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
bartka_47 před 3 hodinami
Hrnková buchta (s čímkoliv)
Sarinkad před 4 hodinami
Svíčková hovězí z trouby podle rodinného receptu
Hana84 před 5 hodinami
Luxusní a rychlý makovník
nelinka62 před 6 hodinami
Kroupová polévka s houbami
Gregusa před 7 hodinami
Tématické fráze:
pajšl,
pajšl recept,
plíčky na smetaně od kuchare,
plíčky,
recept na pajšl,
plíčková omáčka,
pajšl z jehněčích vnitřnosti,
omačka z vepřových vnitřností pajšl,
jak se dělá pajšl,
vepřový pajšl,
jak se vaří pajšl,
plíčka,
recepty pajšl,
recept pajšl,
jehněčí pajšl,
skopovy pajsl,
pajšl omáčka,
jak uvarit pajšl,
co jsou plíčky,
recept na pličky
Suroviny:
plíce vepřové,
jazyk vepřový,
srdce vepřové,
cibule,
mrkev,
petržel,
celer,
pepř celý,
bobkový list,
koření nové koření,
tymián,
sůl,
sádlo,
máslo,
mouka hladká,
smetana na vaření,
ocet,
cukr
Komentáře (91)