Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Citrónové rizoto podle Nigelly

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jahoda jahoda

Náročný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 45 min

45 min (45 min příprava)

Suroviny pro 5

5

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 771 kJ /
1 618 kcal
Bílkoviny26,11 g
Tuky56,28 g
Vláknina6,37 g
Cholesterol 324 mg
Sodík 66 mg
Sůl0,18 g
Sacharidy248,69 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejdříve si nachystáme 1 litr zeleninového vývaru (poměr cca 1 litr vody + 300 g rýže stačí na uvaření měkké rýže), nakrájíme na jemno rozmarýn, nastrouháme citrónovou kůru, nastrouháme parmazán a jdeme na to. Krok 2: Nakrájíme úplně na jemno cibulku a s jemně strouhaným celerem osmažíme na hlubší pánvi nebo pekáčku na másle a olivovém oleji (ten se přidá proto, aby se máslo nepřipalovalo a aby se cibulka nepřipalovala), můžeme ji mírně posolit, sůl uvolní tekutinu zevnitř cibule a ta zabrání její připálení. Krok 3: Přisypeme rýži, chvíli společně orestujeme a začneme zalévat vývarem, nejdříve po částech a mícháme, až se vstřebá do rýže. Potom zalijeme zbytkem a už mícháme jen občas. Krok 4: Asi za 20 minut by měla být rýže uvařená (čas je orientační, záleží na druhu rýže). Doprostřed uvařené rýže vložíme citrónovou kůru a rozmarýn, odstavíme z ohně a zamícháme. Krok 5: Vymícháme si citrónovou omáčku, až se pěkně spojí a lehce ji promícháme do rýže. Použila jsem zeleninový bujon, tak už sůl nebyla potřeba.

Zveřejněno 5. 2. 2011

Poznámka autorky jahoda

Zdroj: "Vaření s Nigellou" (britská žurnalistka a rozhlasová hlasatelka Nigella Lawson se proslavila právě tímto gastronomickým seriálem. Začínala jako sloupařka hodnotící restaurace v časopisech a po úspěšném seriálu Vaření s Nigellou“, který se natáčel v jejím domě, vydala již několik kuchařek, za které dostala řadu cen a ocenění).

Její recept Citrónové rizoto krásně voní po citrónu a rozmarýnu, ale nemusíte se bát množství použité citr.šťávy, protože smetana s parmazánem báječně vyrovná tuto kyselost.

Na správné rizoto doporučuji použít krátkozrnou rýži Arborio (viz komentář Kamily z 5.2.2011), nebo rýži Carnaroli(viz komentář Chocolate 20.3.2011)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ymVR

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ymVR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

Znám, protože Nigellu mám moc ráda.Pokud nemáte Arborio (rýži) je možné použít i Carnaroli.
Krásná fotka, ale Basmati není rýže na rizoto, to je dlouhozrnná rýže vhodná pro pokrmy indické kuchyně;-).

Peťko, mám radost, že chutnalo;-) Kdo nevyzkouší, neví, o co přichází, že jo:-p:-):-K Díky
Moc se mi líbí, jak píšeš "servírovala", cítím, že vaříš ráda a to je dobře;-)

Dnes vyzkoušeno, dokonalá souhra chutí! Servírovala jsem s kolečky cukety lehce opečené na olivovém oleji. Ňam! :-8

to Kamila: ... a přitom se nerozvařuje:yes:, už mám nastudováno;-)

Jojo, Jahodo, už se prodává celkem běžně (jsem teda rozamzlená skoro-velkoměstem :-D), ale myslím, že ji vyrábí už i zn.Lagris, takže to v nějakém větším obchodě určitě najdeš! Je taková kulatozrnná a umí vytvářet takovou tu rizotovou "kašovost" - držím palce!

:-p mňam, už mám uloženo a určitě vyzkouším;-):yes::-K

moc pěkné a jedlé;-):-K:yes:

joooo to bych si dala:yes::-p

Vypadá to fantasticky.:-O:yes:

Nádhera:-O:-*:yes:

To je krásnej bezmasej recept :-p:yes:

Kamilo, určitě budeš pravdu, já jsem použila rýži, která u nás patří k těm nejlepším, co se týče dostupnosti:-//.
Recept dávám k inspiraci, ale nejsem žádný profík.
Ráda se poučím, kuknu se po té, co píšeš, snad se zadaří. Díky:-K;-)

Vypadá to krásně, chutnat to bude výborně, rozhodně vyzkouším. Nicméně nemohu nepřipomenout a z vlastní zkušenosti doporučit, že na rizoto (takové, jak má být) se hodí rizotová rýže (arborio), i ten způsob úpravy se pojí s "pravým" rizotem.. A je stejně drahá jako Basmati na obrázku, takže proč to šidit... Ale jen to samozřejmě jen můj názor ;-)

Colombo65 Nigella by měla radost:-* - je blbý se vnucovat, ale to rizoto je fakt super:-p. U mě to nebyla příloha, ale hlavní chod (a pak už jen odchod:-D);-)

Ty seš fakt luxusní fotografka - právě jsem si "uslintnul" do klávesnice a to se u rizota ještě nestalo:-D - úplně žravé fotky :-K

Ježkovy oči, to vypadá nádherně!!:-O:yes:

Tématické fráze:
citronove rizoto, s nigellou v kuchyni recepty, vaření s nigellou recepty, vaření s nigellou, s nigellou v kuchyni, nigella a její kuchyně, citronove risoto, indické rizoto, nigella a její kuchyně recepty, citronové rizoto recept, luxusní rizoto, s nigellou ve kuchyni recepty, citronová rýže, rizoto arborio, citronove ryzoto, rizoto rozmaryn, s nigelou v kuchyni, s nigellou ve kuchyni recepty, s nigellou ve vánoční kuchyni, nigella lawson rizoto

Suroviny:
rýže, vývar zeleninový, cibule šalotka, celer strouhaný, máslo, olej olivový, kůra citronová, rozmarýn, šťáva citronová, žloutek, šlehačka, sýr parmazán strouhaný, sůl, pepř

Přidat fotografie receptu