Pravý pařížský dort s krájecí polevou
Pařížský dort je ozdobou cukráren již dlouhá desetiletí a kdo ho nikdy neochutnal o mnoho přichází. Pařížský krém s nadýchaným korpusem a jemnou polevou je zkrátka dokonalé spojení. Upečte jej doma a překvapte tak rodinu i blízké.
Suroviny pro 1 kus
na dortovou formu o průměru 20-22 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 880 kJ / 3 557 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 53,06 g |
Tuky | 181,44 g |
Vláknina | 34,29 g |
Cholesterol | 848 mg |
Sodík | 405 mg |
Sůl | 1,00 g |
Sacharidy | 410,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Pařížský krém: Do hrnce nalijeme smetanu (40% i 30%) a nalámeme čokoládu, kterou ohříváním rozpustíme.
Krok 2: Přivedeme pomalu k varu a vaříme asi 1 minutu za stálého míchání. Odstavíme a necháme vychladnout.
Krok 3: Zchladlé dáme pořádně vychladit do lednice do druhého dne.
Krok 4: Na druhý den hned po vyndání z lednice vyšleháme ručním šlehačem do nadýchané pěny.
Krok 5: Korpus: Formu o průměru 20-22 cm vymažeme tukem a vysypeme moukou.
Krok 6: Vejce oddělíme na žloutky a bílky. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh. Přidáme 2 lžíce cukru a prošleháme.
Krok 7: Pak opatrně po jednom přidáváme žloutky a ještě 1 lžíci cukru a přišleháme také olej. Troubu předehřejeme na 180 °C, ideálně na horkovzduch.
Krok 8: Vařečkou nebo gumovou stěrkou zlehka vmícháme do bílků směs kakaa, mouky a kypřicího prášku.
Krok 9: Těsto nalijeme do přichystané formy a dáme péct zhruba na 15-20 minut do trouby.
Krok 10: Upečený korpus necháme vychladnout.
Krok 11: Na korpus rozetřeme pařížský krém a dáme na 1 hodinu vychladit do lednice.
Krok 12: Krájecí poleva: Čokoládu na vaření nalámeme do plechového hrnku, který položíme do vodní lázně.
Krok 13: K čokoládě hned na začátku přidáme vodu a za průběžného míchání necháme na mírném plameni čokoládu rozpustit.
Krok 14: Přidáme máslo a když se rozpustí, přidáme 3 lžíce smetany. Ty odebereme ze smetany, kterou použijeme na finální zdobení.
Krok 15: Zamícháme a jakmile je poleva hladká, vypneme sporák, plecháček vyndáme z vodní lázně a necháme chladnout.
Krok 16: Dort dáme na větší kousek pečicího papíru a poléváme, když je čokoláda trochu zchladlá (je celkem hustá, ale dobře se po dortu i jeho bocích rozteče, nemusí se ničím roztírat).
Krok 17: Ze zbytku smetany ke šlehání ušleháme šlehačku, do které přidáme ztužovač šlehačky, trochu cukru moučka a dort zdobíme podle fantazie.
Zveřejněno 19. 10. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pravý pařížský dort s krájecí polevou
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nOAY
Moje poznámka
Pravý pařížský dort s krájecí polevou
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/nOAY
Nejnovější recepty
Bezlepkové dia koblížky
Přidáno před 8 hodinami
Velikonoční mazanec podle Josefa Maršálka
Přidáno před 14 hodinami
Hovězí oháňka na mrkvi, pomeranči v pomalém hrnci
Přidáno 1. 4. 2025 18:34
Květák pečený v těstíčku s parmazánem (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 1. 4. 2025 17:16
Vajíčkový cottage salát
Přidáno 1. 4. 2025 14:00
Palačinky v troubě
Přidáno 1. 4. 2025 12:43
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Chutné vafle
Reveroger před 2 hodinami
Kedlubnový míchaný salát
Sahula před 2 hodinami
Kedlubnový salát s okurkou
Sahula před 2 hodinami
Hovězí plátky na špeku a pórku
Ongbac3 před 2 hodinami
Pomazánka z tuňáka
radekfiala před 3 hodinami
Sýrová omáčka
_martakrizk8_ před 4 hodinami
Kuřecí stehna pečená s rýží z jednoho pekáčku
Ashelin před 4 hodinami
Klasický hospodský guláš (vídeňský)
Rradka před 4 hodinami
Rychlá buchta Margot
XNika před 6 hodinami
Rychlý jablečný štrúdl - listové těsto
lukasvanek237 před 6 hodinami
Tématické fráze:
pařížský dort,
pařížský dort recept,
pařížský dort jednoduchý recept,
pařížský krém do dortu,
recept pařížský dort,
recept na pařížský dort,
pařižský krém na dort,
korpus na pařížský dort,
paříšský dort,
dort pařížský,
recept na pařížský dort video,
pařížský dort video,
poleva na pařížský dort,
krájecí čokoládová poleva,
paříský dort,
pravy parížsky krém,
poleva z čokolády krájecí,
krájecí čokoláda,
poleva na dort,
recepty pařížský dort
Suroviny:
vejce,
cukr moučkový,
olej slunečnicový,
sůl,
kakao holandské,
mouka polohrubá,
kypřící prášek,
máslo,
mouka hrubá,
smetana ke šlehání,
smetana ke šlehání,
čokoláda na vaření,
čokoláda na vaření,
voda,
máslo,
smetana ke šlehání,
smetana ke šlehání,
ztužovač šlehačky,
cukr moučkový
Komentáře (42)