Suroviny
Porce: 4-6
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 21 115 kJ / 5 047 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 272,53 g |
Tuky | 248,70 g |
Vláknina | 29,07 g |
Cholesterol | 1,01 g |
Sodík | 3,89 g |
Sůl | 9,67 g |
Sacharidy | 416,18 g |
Postup přípravy
Krok 1: Větší pánev rozehřejeme, přidáme mleté maso a pečeme a mícháme pokud nezmění barvu cca. 5 minut. Přidáme nakrájenou cibuli, dokud nezůstane průsvitná cca 5 minut.
Krok 2: Podlijeme vínem, ochutíme solí a pepřem a dusíme cca 10 minut na nízkém plameni. Do druhého většího hrnce si dáme vařit těstoviny (tradičně by měly být duté jako penne) podle návodu s troškou soli. Těstoviny zcedíme a trochu ochladíme pod studenou vodou, aby se nám dál nevařilo.
Krok 3: Máslo dáme roztát a zalijeme jim těstoviny, které jsme dali nazpět do hrnce, kde jsme vařili a vmícháme 2 lžíce strouhanky přidáme zlehka vyšlehané bílky, nastrouhaný sýr a opatrně promícháme abychom nezlámali těstoviny.
Krok 4: Vytřeme olejem dno a boky zapékací misky a položíme půlku těstovin. Přidáme masovou nádivku a zarovnáme. Nahoru rozprostřeme zbytek těstovin a zarovnáme. Troubu si předehřejeme na cca 180°C.
Krok 5: Bešamelová omáčka: máslo si rozpustíme na pánvi a vmícháme mouku a vytvoříme hladkou jíšku, povaříme 1 minutu, ale aby nám nezhnědla. Přidáváme po troskách zahřáté mléko za stálého míchání. Trochu podusíme na velmi nízkém plameni pokud nezahustí ale nevaříme.
Krok 6: Odložíme z plamene a přimícháme utřené žloutky s troškou muškátového oříšku. Bešamel je hustší než omáčka, ale řidší než puding.
Krok 7: Bešamelem zalijeme těstoviny, posypeme zbytkem nastrouhaného sýru a dáme do trouby na cca 45 minut, dokud není vrch pěkně upečený dozlatova.
Zveřejněno 26. 2. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Řecká lasagne pastitsio
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6mXn
Moje poznámka
Řecká lasagne pastitsio
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6mXn
Nejnovější recepty
Jarní polévka s růžičkovou kapustou
Přidáno před 6 hodinami
Mini mazance s meruňkami
Přidáno před 7 hodinami
Biskupský beránek
Přidáno před 21 hodinami
Barevná vajíčka
Přidáno před 23 hodinami
Pikantní segedínský guláš
Přidáno 18. 4. 2025 13:59
Extra rychlé rohlíkové knedlíky
Přidáno 18. 4. 2025 13:45
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Turecká vejce
Lucie1001 před 31 minutami
Velikonoční vajíčková pomazánka
Pavlicek2006 před 56 minutami
Zvěřinový guláš
Sumaru před 2 hodinami
Šlehačkový beránek
Piafka před 2 hodinami
Květákovo-brokolicová polévka s rybičkama
RomanaMonika před 2 hodinami
Biskupský beránek
janina8 před 2 hodinami
Knedlík z polenty
Denade před 2 hodinami
Kokosový beránek
Mikinka30 před 3 hodinami
Velikonoční nádivka - jak ji dělám já
Blazenka před 3 hodinami
Tématické fráze:
pastitsio,
pasticio,
penne pasticio,
řecké šunkofleky,
lasagně recept originál,
řecké lasaně,
recke pastisio,
pastitsio recept,
jednoduché řecké recepty,
lasagne recept,
restaurace lasagne,
pastitio,
lasagne pastitio,
pastisio recept,
příprava pastitsio,
kefalotyri,
lasagne,
pastitio lasagne,
testoviny na pastitzio,
pastitsio 10 porcí
Suroviny:
olej olivový,
maso hovězí mleté,
cibule,
víno bílé suché,
rajče ve vlastní šťávě,
nať petrželová,
ořech muškátový,
skořice mletá,
parmazán,
sůl,
pepř mletý,
strouhanka,
těstoviny špagety,
bílek,
máslo neslané,
máslo neslané,
mouka,
mléko,
žloutek,
ořech muškátový,
sůl
Komentáře (7)