Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Větrníkový dort

Kdo by neznal větrníky? Karamelová poleva, ukrývající křehké těsto s pudinkovou náplní, dokáže vylepšit každý chmurný den i osladit chvíli s kávou. Pro skutečné milovníky zde máme celý větrníkový dort.

Hodnocení receptu je 4,7 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

k.radulka k.radulka

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 30 min

90 min (60 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie23 141 kJ /
5 531 kcal
Bílkoviny93,47 g
Tuky391,80 g
Vláknina6,00 g
Cholesterol 2,02 g
Sodík 1,26 g
Sůl3,12 g
Sacharidy404,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V hrnci uvedeme do varu vodu, sůl a tuk. Vsypeme najednou všechnu mouku a při mírnější teplotě mícháme, dokud se z těsta nevytvoří koule a na dně kastrolu se nezačne tvořit bílý povlak. Pak odebereme ze zdroje tepla. Necháme vychladnout. Krok 2: Do vlažného těsta po jednom zapracujeme vejce. Další přidáme, až když se to předchozí dokonale vmísilo. Krok 3: Těsto naneseme na pečicí papír jako velký větrník (cca 30 cm) a pečeme v troubě vyhřáté na 250 °C, po 10 minutách snížíme teplotu na 170 °C a dopečeme ještě 10–20 minut. Trouba se prvních nejméně 15 minut nesmí otevírat. Krok 4: Pudinkový krém: uvaříme pudink dle návodu. Vyšleháme šlehačku s cukrem a vše zašleháme s vychlazeným pudinkem. Krok 5: Karamelová šlehačka: do hrnce na plotně vsypeme cukr a necháme jej rozpustit. Pomalu vlijeme 100 ml šlehačky a vaříme dokud se nerozvaří. Krok 6: Zbytek smetany ušleháme, nejlépe elektrickým šlehačem a sešleháme s vychladlou karamelovou směsí. Krok 7: Poleva: Cukr rozvaříme v karamel a podlijeme smetanou, vše vaříme a mícháme dokud se nerozvaří na hladkou polevu.

TIP: Rady a vychytávky na odpalované těsto

Zveřejněno 6. 3. 2011

Poznámka autorky k.radulka

Recept na větrníky už tu je, takže zbytečné to psát znovu, jen uděláte ve velkém - toto je průměr cca 30 cm. Pokud byste chtěli ještě více nazdobit, dejte krásné celé jahody mezi šlehačku a krém. Pokud chcete vyšší dort, upečte ještě ve formě na dort piškot kulatý 28 cm a udělejte více pudinkového krému.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Větrníkový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/m27p

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Větrníkový dort

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/m27p

Marie

Komentáře (21)

Tak tohle byl nejhorší recept, který jsem kdy zkoušela. Neříkám že jsem cukrářka, ale tohle opravdu ne. Těsto jsem pekla asi 45 minut a uvnitř je stejnak nedopečené, pudinkový krém nechápu jak někdo může dát na 300ml mléka 2 balení pudinku, byla to velká gumová hmota, která se nedala ušlehat a karamelový krém je řídký. Takže si radši najděte recept jiný, tenhle opravdu ne!!

bejtuska: Dobrý večer, s kolegyněmi recept prověříme a případné nedostatky upravíme. Je nám líto, že se Vám dort nevydařil.

Já sice vím, jak se dělá odpalované těsto, ale jsem na světě už 70 let, avšak začínající kuchaři a kuchařky, které se zatím nevyznají tak, jako my, zralejší, si s tím bez postupu a celkem podrobného postupu nebudou vědět rady a odradí je to péci tento skvělý moučník. A aby museli odbíhat a hledat postup jinde, to je odradí také. Jsem pro to, aby recepty byly psané podrobně kvůli čerstvým kuchařům a kuchařkám. I my jsme kdysi začínaly.:-8

dnes jsem upekla miláčkovi k svátku, ale trvalo mi to 3 hodiny, pekla jsem 10 min na 220 a 45 min na 170, výsledek je mňamózní, přidala jsem foto:-p

Zdenka: však dole v posledním sloupci píšu postupů na odpalované těsto je tu fůra, všechny jsou stejné . :-*

Tento recept vypadá opravdu hezky, i když já osobně jsem nikdy nedělala odpalované těsto tak mi tady chybí postup. Vlastně mi chybí celkově postup (nejen jednotlivé fáze). V jakém je to pak pořadí? Dá se těsto, puding, šlehačka a pak zase těsto?

Marybar:peču nejprve tak deset minut na 200°C aby vyběhl a pak stáhnu na 180°C a peču tak 25 minut ale i třeba 30 minut ono je to fakt pokaždé jinak no:-p

Radulko, já jsem to tak brala, že je to moje nezkušenost.Jsem ráda, že jsi v komentáři uvedla čas pečení, příště mi to hodně pomůže.Můžeš ještě upřesnit při jaké teplotě tento dort pečeš? Děkuji Ti za upřesnění.:-K

Marybar: Nevím zda ho holky pekly, ale já ho peču často a podle toho co jsem napsala, puding je sic hustý ale tou šlehačkou hodně zřídne a je akorát neboj. Peču ho cca 35 minut. Je fakt že to chce mít odpalované těsto už v oku jinak to takto dopadne, to mě moc mrzí:-(

Myslím, že není zbytečné psát postup.Je sice pravda, že na větrníky zde postupy jsou,ale v tomto receptu se jedná o upečení velkého větrníku.Já jsem se dnes pustila do tohoto dortu ,těsto se povedlo, dort docela " vyběhl".Podle receptů na klasické větrníky jsem časy na jednotlivé fáze pečení přidala.V domnění, že dort je upečen,jsem to vyndala z trouby, po chvíli klesl a uvnitř byl syrový.Těsto jsem dala slepicím.Před přípravou těsta jsem si uvařila puding dle návodu.Ze 2 pudingů a 300 ml mléka vznikla strašně hustá kaše, nedovedu si přestavit, jak by se to spojilo se s ušlehanou smetanou.Také na pudincích si pochutnaly slepice.Zajímá mne, zda ty kuchařinky, které ohodnotily recept kladně, tento dort podle návodu připravily a zda se jim povedl.;-(

Můj zeť miluje větrníky, jenže se mi s nimi nechce dělat. Ale tohle je výborný nápad. Brzy bude mít narozeniny, tak mu udělám velký větrník a velkou radost.:yes:

jéééžíííííš to je krásná bašta:-D:yes:

šikulka a ještě odvážná;-) moc pěknej nápad:yes:+

Když je ještě nenaplněný, připomíná veeelikou růži...hezké je to a hezký nápad :yes:

Radulko, to je ale pěkný megavětrník a musí být mňamkový:-p dávám ti 4.bodík:yes:

doplněno, snad to pochopíte, nejsem spisovatel:-D

Tématické fráze:
dort z odpalovaného těsta, větrník jako dort, velký větrník, dort jako větrník, větrníkový krém, větrníkový koláč, velký větrník dort, odpalované těsto dort, dort kabelka s postupem, velký větrník recept, vetrnikova buchta, dorty z odpalovaneho těsta, vetrnik do dortove formy, odpalovaný dort, dort s odpalovaneho testa, dort velky vetrnik, dort z větrničku, dort s větrníčky, větrníkový moučník, dort odpalované těsto

Suroviny:
mouka hladká, voda, olej, vejce, sůl, mléko, cukr, šlehačka, cukr krystal, šlehačka, cukr krystal, smetana 12%

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu