Suroviny
Porce: 20-22 kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 12 729 kJ / 3 042 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 127,76 g |
| Tuky | 114,72 g |
| Vláknina | 15,00 g |
| Cholesterol | 968 mg |
| Sodík | 361 mg |
| Sůl | 0,72 g |
| Sacharidy | 367,20 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejdřív uděláme náplň: mleté maso malinko polijeme vodou, osolíme, promícháme a chvíli necháme stát. Pak přidáme na malé kousíčky pokrájenou bílou část lahůdkové cibulky, pepř a nakrájenou pažitku.
Krok 2: Pak vypracujeme těsto, dáme mouku, uprostřed uděláme důlek, do něj vyklepneme vejce a rukama zpracováváme a přilíváme po troškách vodu, dokud těsto není pěkně vláčně zapracované a musí být jemnější a měkčí, než těsto na nudle.
Krok 3: Pak těsto vyválíme na slabo (několik mm), musíme podsypávat moukou, aby se nám nelepilo.
Krok 4: Pak vykrajujeme vykrajovátkem (specielně na pelmeně kola, do prostředka dáme lžičku připraveného mletého masa a nakonec vykrajovátkem zmáčkneme. Nemáme-li vykrajovátko, tak vykrájíme skleničkou, jak budeme chtít velké, přehneme na půlku a prsty zamačkáme pevně k sobě, aby se nám ve vodě neotvíraly.
Krok 5: Do většího hrnce si dáme vařit vodu, do které dáme sůl a bobkový list, až se voda začne vařit vložíme pelmeně (musí mít ve vodě dost místa a vaříme dokud nevyplavou a ještě chvíli, tak celkově 10 minut).
Krok 6: Vyndáme na talíř děrovaným naběrákem, polijeme rozehřátým máslem smíchaným s citronovou šťávou a posypeme pokrájenou zelenou částí lahůdkové cibulky, nebo pažitkou, či koprem. Jinak se mohou ochutit kysanou smetanou, nebo smaženou cibulkou a dobré jsou i jako příloha ke špenátu.
Zveřejněno 18. 3. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Moje oblíbené maxi-pelmeně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OEoE
Moje poznámka
Moje oblíbené maxi-pelmeně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OEoE
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 18 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 19 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 19 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno před 21 hodinami
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno před 23 hodinami
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 35 minutami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 1 hodinou
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 1 hodinou
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 2 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 2 hodinami
Kávový krém do dortu (retro)
Cikitaka před 3 hodinami
Bezlepkové banánové muffiny
xfikejzova02 před 4 hodinami
Domácí chléb II.
Penkapa před 4 hodinami
Bramboračka
danal před 6 hodinami
Tématické fráze:
forma na pelmeně,
moje oblíbené recepty,
pelmeně,
pelmeně recept,
těsto na pelmeně,
moje oblíbené jídlo,
kuřecí pelmeně,
pelmeni,
vykrajovátko na pelmeně,
recept pelmeně,
pelmeně příloha,
moje oblíbené místo,
pelmeni recepty,
syrove pelmene,
kynuté pelmeně,
pelmeně - recept,
recept na pelmeně,
moje místa recepty,
jahodové pelmenĕ,
vykrajovátka na pelmeně
Suroviny:
maso mleté míchané,
vejce,
mouka polohrubá,
voda,
cibulka lahůdková,
máslo,
šťáva citronová,
bobkový list,
pepř,
sůl,
pažitka
Komentáře (17)