Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)
Pokud jste majitelé domácí pekárny, jistě se vám bude hodit recept na tyto houstičky, babičky jim též říkají žemličky. Jsou tak jednoduché, že je zvládne i pekař začátečník. Jen dávejte pozor, aby vám po upečení záhadně nemizely z plechu.

Suroviny pro 12 kusů
12kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 9 289 kJ / 2 220 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 78,73 g |
Tuky | 37,01 g |
Vláknina | 18,20 g |
Cholesterol | 248 mg |
Sodík | 6,61 g |
Sůl | 16,42 g |
Sacharidy | 383,92 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 3. 3. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VvQ1
Moje poznámka
Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VvQ1
Nejnovější recepty
Čočková polévka s batáty a mangoldem
Přidáno před 1 hodinou
Chřestová polévka
Přidáno před 1 hodinou
Rychlovka z králíka (nízkosacharidová strava)
Přidáno před 3 hodinami
Hovězí trhané maso
Přidáno před 4 hodinami
Směs hub s medvědím česneku a těstovinami
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí minutka z vykostěných marinovaných stehen
Přidáno před 17 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zeleninový guláš bez masa a uzeniny
TondaJ před 18 minutami
Jablečné řezy s tvarohem a smetanou
chocho před 1 hodinou
Bezmasý guláš z hlívy
Ajca1 před 3 hodinami
Upečená naložená krkovička
tara23 před 4 hodinami
Dršťková polévka z předvařených drštěk
KuchtaPaja před 4 hodinami
Tvarohová bábovka
Rena64 před 19 hodinami
Ořechová náplň (nejlepší, co znám)
Panova před 20 hodinami
Pěnová bábovka
Sefiragold před 21 hodinami
Květák z horkovzdušné fritézy
MirkaP 27. 4. 2025 13:29
Houbový pekáček
bobnak 27. 4. 2025 12:08
Tématické fráze:
housky recept,
domácí housky babiččiny,
domácí housky,
babiččiny houstičky,
housky z domácí pekárny,
výborné křupavé kynuté houstičky,
housky,
recept na housky,
domácí housky recept,
domácí žemličky,
babiččiny recepty,
nejlepší recept na housky,
žemličky,
startovací houstičky,
nejlepší housky,
babiččiny rohlíky,
kynuté žemličky,
výborné housky,
rychlé housky,
recept housky
Suroviny:
mléko plnotučné,
žloutek,
cukr,
sůl,
tuk,
mouka hladká,
droždí čerstvé,
bílek,
olej,
kmín celý,
sůl hrubá,
mák,
Komentáře (313)
Veronika: určitě ano. Ke lžíci kvásku (asi 30 g) přidej 150-200 g mouky z předepsaného množství z receptu a 150-200 ml tekutiny. I když je v receptu použito jen mléko, zadělala bych to vodou, pak ji od množství mléka v receptu odečti
Pak přidej zbytek surovin a zadělej těsto.
Dělala jsem je podle tohoto receptu už mockrát, v DP a jsou výborné
Jen doplním, že jsem dala lehce teplé mléko, mouku hladkou napůl s polohrubou a program na 1,5 hod. Těsto bylo nádherně vykynuté, krásně se s ním pracuje. Ihned jsem udělala housky, které jsem pak na plechu nechala ještě chvilku na kynout a poté cca 15 min. v troubě při 190°C i se vzduchem.
Přidávám bodík a palec
...neodolal jsem a trhal jsem je u oběda k vepřovému paprikáši
...opravdu prima, už jsem chtěl použít těsto na knedlíky, koukám sem a ono je to téměř to samé. Mimo jiné mám rád i "pořádné pletýnky" - viz přidané foto
Bibinka:
Vynikající recept, vždy když peču, tak ze 2 dávek.
Jinak tě vítám na Topkách a ať se ti tu líbí
Teď jsem zadělal znova s 50gr. rozpuštěným jihoč. máslem .
Tak jsem zvědav . Peču je poprvé. Právě teď mi přetekl kvásek v hrnku , pořád nic a než jsem si udělal kafe , byl nahoře .
Jinak v pek. zadělávám těsta na buchty, vánočky , knedlíky a samozřejmě peču chleba .
Jsem ráda, že žemličky chutnají
Bibinka:
Bibinka:
Bibinka:
Pokud je vás víc, než dvá, tak zaručeně udělej tu dvojitou dávku, většinou každý pekl znova.
Jinak tě tu vítám a ať se ti tu líbí
Ať se ti podařííííí
Bibinka:DNES POPRVÉ CHCI DĚLAT HOUSTIČKY.MÁM DOTAZ PEKÁRNU DÁM NA TĚSTO,
Zuzana Kuxová:
A nazývají si banketky.
Nepřidala jsem zatím bod,takže teď
To těsto není tekuté, je takové jako plastelína, nelepí se a dobře se s ním pracuje. Pokud ho máš tak tvrdý, že se s ním nedá pracovat, přidej mléko-doufám, že jsi zdvojila i ostatní suroviny, když děláš z 1 kg mouky
Jsem ráda, že žemličky chutnaly. Asi je máš malinko menší, protože já jich udělám nejvíce 12, někdy jen 10
m.lumicek:fotku máš pěknou, tak je vidět, že se zadařilo a to mě těší
Bibinka:
Dík za žemličky a jak vidím, už u vás zdomácněli a to je to nejlepší, co se s receptem může stát
Bibinka:
nekecaly....
jednu chybu ale mají:strašně rychle mizí
přidávám bod a foto
Dnes jsem recept trochu obměnila do vykynutého těsta jsem přidala trošičku restované cibulky.Nejsem si jistá ale kupovala jsem si jí někde na trhu u stánku s kořením a ted má své využití.No a manžel povídal,,co takle tam dát trošíčku víš jen trošíčku pro chut škvarečků
Jsem ráda, že žemličky chutnaly.
Jen jsem teda asi špatně pochopila postup
Ale i tak
Fotky jsem ti přiložila také,ale nezobrazily se tady,pouze v nových fotografiích receptů
ANIČKO, no tyhle žemličky byly první co jsi v nové pečce udělala
DÁDULE, rozuměla si tomu dobře, vše se udělá v pečce, pak těsto vyndáš na malinko pomoučněný vál(těsto se vůbec nelepí a pracuje se s ním velmi dobře)uděláš ty žemličky, dáváš je na plech na pečící papír a necháš je tak 10 minut odpočinout pod utěrkou, pak je potřeš a posypeš ahop do trouby
Žemličky jsou opravdu moc dobré
Cathlen,která nádherně vyfotila postup
www.toprecepty.cz/recept/16092-housky---uzliky-postup/http://www.toprecepty.cz/recept/16092-housky---uzl...p.s.Do těsta jsem ještě na chuť přidala hrst slunečnicových loupaných semínek