Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynuté zelňáky se škvarky

Hodnocení receptu je 4,9 (22×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Středně náročný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 45 min bez doby kynutí

65 min (20 min příprava + 45 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Zelňáky, placky z kyselého zelí, nemusí být nutně smažené. Připravit je můžete také z kynutého těsta. Ohromí vás svojí aromatickou a lehce nakyslou chutí a připomenou vám tak kuchyň našich babiček.

Suroviny pro 1 dávka

20-25 kusů

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 027 kJ /
2 396 kcal
Bílkoviny70,00 g
Tuky63,45 g
Vláknina16,60 g
Cholesterol 60 mg
Sodík 110 mg
Sůl0,25 g
Sacharidy378,05 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do trošky vlažného mléka rozdrobíme droždí. Přidáme trochu mouky, cukru a zamícháme. Necháme vzejít kvásek. Krok 2: Prosátou mouku promícháme s kysaným zelím, škvarky, sádlem, mlékem a pokud chceme, s anglickou slaninou nakrájenou na kostičky. Krok 3: Vypracujeme těsto, které necháme hodinu kynout. Krok 4: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C. Krok 5: Na pomoučněném vále těsto rozválíme a vykrájíme kolečka. Krok 6: Mřížkou na vajíčka ozdobíme, posypeme mákem, hrubou solí a klademe na plech, kde je necháme 10 minut odpočinout. Krok 7: Plech vložíme do trouby a pečeme do světlehněda, zhruba 35-45 minut. Řídíme se dle zkušeností s vlastní troubou.

TIP: Zelné placky pečené na pánvi i v troubě

Zveřejněno 27. 3. 2011

Poznámka autorky Bibinka

Těsto můžeme připravit i v domácí pekárně. Tak je dělávala moje babička a nám chutnají kynuté víc, než obyčejné, jsou křehoučké a měkoučké. Druhý den jsou ještě lepší-pokud nám teda nějaké zbydou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynuté zelňáky se škvarky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5l48

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynuté zelňáky se škvarky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5l48

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (23)

Nedávno jsem upekla, měly velký úspěch hlavně u pánského osazenstva. Těsto jsem uvrhla :) do domácí pekárny, jen jsem musela poupravit množství. Škvarků jsem dala 250 gr, polovinu jsem posekala v sekáčku, jinak jsem měla malé kostičky. Sádlo už jsem nedávala. Mléka jen 200 ml a mouky jsem musela přidat, takže 600 gr. jí bylo celkem.
Přidala jsem malinko chlebového koření a soli menší polovinu polévkové lžíce, škvarky jsem neměla slané. Jinak moc nesolíme. Zelí a droždí jsem dala uvedené množství. Navrch jsem posypala jen kmínem.
Myslela jsem, že pořídím ještě foto, ale zmizely fakt bleskem, nedělala jsem naposledy, takže foto určitě dodám příště. Výborný recept :-K, díky za něj :-8.

Catja:
No, můžete zkusit i sterilované (1 sklenice i více) ;-)

Ráda bych dnes vyzkoušela. Vypadají fantasticky <3. Mohu použít kysané zelí, nebo mám raději koupit kyselé? Moc děkuji :-K.

Dnes vyzkoušeno, vynikající!!!!:-D:yes:

janatka: děkuji Janatko a jsem ráda, že chutnaly:yes::-K
¨

Didi:Didi, jsem ráda, že zelňáky chutnaly a tím vajíčkem jsi nic nezkazila, ale opravdu nemusí být;-)Díky, že jsi je vyzkoušela:yes:

Jsou výborné,nadýchané a druhý den ještě lepší,ale příště dám ještě víc zelí :-)A přidala jsem 1 vajíčko,jelikož v jiných receptech stejného tipu bylo,tak jsem si nebyla jistá zda by nechybělo :-)).:yes::yes::yes:

Andulo, omlouvám se, chybička se opravdu vloudila, ještě že jsi to vyřešila a vlastně si to udělala správně. Já jsem přemýšlela o poloviční dávce a tak mi to asi zůstalo v hlavě a já napsala těch 250:-(;-)

Bibi, ted jsem se dala do tech zelnaku...bohuzel na 250ml mleka a sklenize kys,zeli je 150g hl.mouky tuze malo ;-( Nevloudila se chybicka? Pridavala jsem postupne mouku a odhaduji ze jsem ji tam dala tak nejmin 500g.

Jen se zakousnout:-p:-p:yes:+17

spagetka: u mne dietu?:-O:-D:-D Ale budu muset, po inzulínu 22 cukrovky:-(, je hodně. Ale pak to jde dolů, zatím je to ve fázi zkoušek, diabetoložka říkala, že je to ok a přidala několik jednotek. Uvidíme. Bibi, vyřídím!!:-D On tady dnes vlezl poté, co mu Pejli řekla o reakcích na Hornický guláš, byl totálně vytočený!!:-D Já vysmátá:-!:-!:-D:-D

Láďo - jednou za čas jo a pak nasadit silnou dietu :-D:-D;-)

Rotviggu(Láďo), děkuji za takovou poklonu, až se z toho červenám:-8, ale Janča by ti je udělat mohla, je tam jen 150 g mouky-to není zas tak moc a jednou za čas;-)zas takový problém nevidím. Taky záleží na tom, jak jí máš silnou žeano;-)

:-p mňam ,to je krása:yes::-K

janičko, tvou kuchyni důvěrně znám;-),(od Jany R.)hned bych si dal, ale Jana mne dohnala k inzulínu, těma jejíma dobrůtkama, tak můžu jen tiše slintat:-(

Bibinko to je něco:-O mňam:-p:yes:

:yes: +1 vypadají opravdu k nakousnutí

Bibinka: mě napadlo, jestli to neděláš v něčem jako je remoska;-);-):-)

Bibinka:+ tak mě to vrtalo hlavou ta mřížka:-):yes:

maris:já jsem tu domácí pekárnu špatně pojmenovala, tak už je to tak, jak to má být;-)

Moc se mi to líbí:-p:yes:+

Moje babička taky ;-):-p:yes::yes:

Bibinko - pečící troubou myslíš pekárnu ?

Tématické fráze:
kynuté zelníky, zelníky z kyselého zelí se škvarkama, zelňáky z kynutého těsta, domácí zelnáky, škvarkové zelnaky, zelňáky, zelnáky z kyselého zelí, kynuté těsto na zelnaky, kynuté zelníky z kyselého zelí, zelňáky z domácí pekárny, zelňáky od babičky, kynuté těsto se škvarkama, zelnaky s kynuteho těsta, těsto na zelňáky, zelníky z kynutého těsta, zelnaky v domaci pekarne, zelňaky se se škvarkama, recepty se škvarkama, zelnaky z pekarny, zelňaky recept

Suroviny:
mouka hladká, zelí kysané, škvarky, droždí čerstvé, sádlo, mléko, kmín celý, sůl, slanina anglická, mák, sůl hrubá

Přidat fotografie receptu