Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynuté Františky se skořicí

Hodnocení receptu je 5,0 (59×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Betina

Středně náročný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 15 min Bez doby kynutí

45 min (30 min příprava + 15 min tepelná úprava, Bez doby kynutí)

Františky, známější pod názvem Švýcarky, jsou oblíbeným kynutým pečivem. Jejich příjemná skořicová chuť a postupně se odlupující těsto vás určitě dostane. Záleží jen na vás, jak se vám tvarově povedou .

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 271 kJ /
3 411 kcal
Bílkoviny60,57 g
Tuky156,67 g
Vláknina19,93 g
Cholesterol 705 mg
Sodík 233 mg
Sůl0,41 g
Sacharidy429,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy nasypeme mouku, vytvoříme důlek, rozdrobíme do něj droždí, přilijeme trochu mléka a necháme vzejít kvásek. Krok 2: Mouku, cukr, sůl, skořici, vejce, rozehřáté máslo se zbytkem mléka a kváskem vypracujeme do hladkého těsta. Necháme vykynout, až dvojnásobí svůj objem. Krok 3: Vykynuté těsto na válu vyválíme tak asi 70 x 30 cm. Krok 4: Zvlášť v misce smícháme rozpuštěné máslo s moučkovým cukrem a mletou skořicí a povrch plátu potřeme. Krok 5: Delší stranou jej pak stočíme jako roládu. Krok 6: Troubu předehřejeme na 180 °C. Krok 7: Necháme chvíli kynout. Ostrým nožem nařezeme pravidelné špalíky vždy po 5 cm. Krok 8: Střed každého špalíku (rolky) stlačíme tupou stranou nože a okraje se rozevřou. (Pozor na překrojení!) Krok 9: Hotové přeložíme na plech s pečicím papírem s většími rozestupy. Potřeme jejich povrch rozšlehaným vejcem. Krok 10: Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 15 minut, než zezlátnou.

Zveřejněno 10. 4. 2010

Poznámka autorky Betina

Zdroj: časopis Knihovnička. Jsou moc dobré.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynuté Františky se skořicí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pZWp

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynuté Františky se skořicí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pZWp

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (45)

casino: pekla jsem ji loni na Vánoce místo vánočky a je moc dobrá.

casino: tu som našla viaceré obdoby, ako květ alebo květina...napr.

"Skořicová hvězda z kynutého těsta" na TOP nedohledána, tak to píši sem :-)
Paní casinová je hvězda :-D
Kdesi narazila na rcp a už nějaký čas ob den peče hvězdu...
Já chodím s makronkami, ona rozdává skořicové hvězdy :yes:
Zde pro představu odkaz: fresh.iprima.cz/recepty/skoricova-hvezda-z-kynuteho-testa

Jsou výborné,včera jsem pekla .Náplň mi ale trochu vytekla ,musím přijít na nějaký fígl jak na to...ale jinak ???? 100 bodů...

Mají jedinou vadu - mizí rychlostí blesku :-D

Pekl jsme to sám, a trochu ta náplň vytekla, ale to neva.Jo a je to dobrý.:-D :yes:

Zjistila jsem že 200ml mléka je hodně ,musela jsem přidat 3 vrchovaté lžíce mouky,nesprávný poměr mléka bod dolů:no::no::yes:

No, než zase spagetka: sklouzne do osobní roviny:-D tak předesílám: má pravdu:-8

martinice:
No a vy můžete mít taky pravdu:-D
Vlhkost mouky má význam pro pekárny, ale tady je to šumafuk:-)
Toho mléka je tam tak tak na hranici (polohrubá mouka) a pokud jste měla ještě XL, tak jste klidně mohla utopit mlynáře:-)
Myslím ale, že tím že jste přidávala mouku jste se vyhla většímu problému, jakým je přilévání tekutiny do tuhého těsta.

Zobrazit starší odpověď

Naprosto luxusní. Skvělý recept. Určitě budeme u nás doma péct častěji. Manžel by prý dovnitř rad nastrouhal pár jablek, možná příště zkusím i s nimi. Dětem moc chutnalo.

Ahoj, je lepší máslo na náplň nerozpouštět ale jen nechat hodně povolit. Pak se s tím pracuje výborně.

alus.s: máš ich krásne a dobrý nápad s tou formou...:yes:

tak jsem si říkala co sebou na ryby ke kafíčku :-8 ... už jsem je jednou pekla, těsto je opravdu vynikající, jen do něj i do náplně dávám půlku lžičky skořice a úplně nám to stačí :-p tentokráte jsem je pekla ve formě na mufiny (12 ks). Opět vynikající,:-8 žádná náplň nevytekla, po vyndání zůstalo na dně jen nepatrně tuku. Vejcem jsem nepotírala. Zasloužený bodík :yes: :yes: :yes:

Dobrý večer, dnes jsem zkusila Váš recept na Františky, a je výborný, chutnají jako z pekárny :-), těsto je krásně vláčné, ještě teď mi voní celá kuchyň :-). Bodík pro Vás :yes:

Jsou výtečné, udělala jsem tvar šneků. Náplň nevytekla, ale raději jsu zkoušela zaručený postup a to, že rozválené těsto jsem potřela lehce ropuštěným máslem a posypala cukrem krupice a pak skořicí. :-* mooc dobré

Mě tedy taky ta náplň vytekla - dodržela jsem přesně recept, tak čím to může být?:-( Tak pěkné jako tady na fotce tedy nejsou:-(

Františky taky peču, všem moc chutnají. Hlavně mě, protože miluju skořici:-*:-p:yes:Děvčata a víte, že skořice patří mezi afrodiziaka?:-8:-))

Jsem moc ráda že chutnalo.:-8

Včera večer jsem upekla jednu várku a do rána jsou všechny pryč. Dokonce i tchán zvonil, co to od nás tak krásně voní a chtěl ochutnat :-p Fakt výborný recept, díky :yes: :-)

Nevím co jsem udělala špatně, ale mě polovina náplně vytekla na plech, druhá polovina se zřejmě vsákla - jednoduše řečeno uvnitř františků po ní nezbylo ani památky ;-(

Dnes jsem tento recept vyzkoušela.Všem moc chutnalo.Určitě jsem je nedělala naposledy.:yes::-)

Dávám bodík, vypadají báječně:yes::yes:

Opravdu výborné, už jsem je pekla několikrát. Jen je krájím na šneky a posypu nasekanými vlašskými ořechy. Upečené jsem ještě posypala skořicovým cukrem.Zadělávám z 1 kg, abychom měli ještě druhý den!:-) Čerstvé jsou ovšem nejlepší! Díky moc za recept a posílám bodík!:yes:

Neškrtila som, ale som tzv. roládu stočila do venca a nakrojila. Na fotke je vidno už iba časť, ešte teplé to mizlo...S hrnčekom teplého silného kakaa (poctivé varené, žiadne Granko), v tomto nečase to bola báseň.
Bod si recept zaslúži aj odo mňa...

Trošku se mi chytli a zapomněla jsem je potřít vajíčkem, ale jinak jsou vynikající. Až se mi nabije baterka do foťáku, tak to vyfotím a dám sem fotečku :yes:;-)

:-p:-K:yes:

fajn recept, těsto zvládne bez práce pekárna a pak už je to fofr...;-) dělala jsem ze svého těsta, ale jinak paráda:-p...dovolila jsem si přidat i fotečky...díky :-8:-):yes:+

Dneska jsem je dělala, jsou opravdu moc dobré, já osobně skořici miluju:-p.Dávám bodík:yes:

jsou opravdu výborné,miluji skořici :-p letí + 18 bodík:-)):-K

skořicové sladkosti super:yes::yes:

škrtit Františka můžeš i držadlem vařečky. Tím zaručeně nepřekrojíš. ;-)

Mám radši maso, ale občas je nutné přeřadit na něco sladšího:-8,
pochopitelný bod už cestoval:-)):-)):-))

Načíst další komentáře (13)

Tématické fráze:
skořicové františky, skořicový františek, františek se skořicí, kynuté těsto se skořicí, skořicové švýcarky, recepty se skorici, františek se skořicí recept, kynuty frantisek, františek recept, skořicoví františci, švýcarky recept, kynutá roláda se skořicí, skoricovy frantisek recept, skořicový františci, švýcarky se skořicí, františek skořicový, frantisky z kynuteho testa, skořicové františky recept, kynuté recepty, recept na skoricove frantisky

Suroviny:
mouka polohrubá, droždí, mléko, máslo, vejce, skořice mletá, cukr, sůl, máslo, skořice mletá, cukr moučkový, vejce

Přidat fotografie receptu