Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pesto z medvědího česneku

Medvědí česnek patří mezi suroviny, které mimo jejich sezónu neseženeme. Nejlepším způsobem, jak ho uchovat a vychutnat pak i během roku, je připravit z něj pesto. Na přípravě není nic těžkého a v lednici pesto vydrží opravdu velmi dlouho.

Hodnocení receptu je 4,9 (60×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

lemarti

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 012 kJ /
959 kcal
Bílkoviny4,20 g
Tuky101,20 g
Vláknina6,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,00 g
Sůl15,00 g
Sacharidy4,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Lístky česneku omyjeme, osušíme a natrháme na kousky. Krok 2: Tyčovým mixérem je s částí oleje v misce rozmixujeme, nebo je můžeme nasekat nadrobno nožem. Krok 3: Přidáme sůl, zbytek oleje a zamícháme. Krok 4: Pesto urovnáme do skleničky, povrch zalijeme vrstvou oleje, hrdlo skleničky otřeme čistou utěrkou a uzavřeme. Krok 5: Uchováváme v lednici, kde vydrží až do příští sezóny medvědího česneku. Po každém odebrání opět pesto zalijeme olejem tak, aby nevyčnívalo a nepřišlo do styku se vzduchem.

TIP: Jak a kam použít pesto z medvědího česneku?

Zveřejněno 8. 5. 2011

Poznámka autorky lemarti

Recept mám z jednoho německého webu a je výtečný. Chuť česneku mi přijde ještě silnější, než samotné čerstvé listy.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/B8D2

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/B8D2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (80)

Právě jsem pesto dokončila, těším se, až ho použiji, letos je to moje premiéra. Minulý rok jsem nestihla nasbírat včas. 😊

Napadá mě jestli by šlo pesto dát hned po umixování do tvořítek na led a pak do mrazáku. Po zatuhnutí přendat třeba do sáčků a skladovat ve zmraženém stavu. Má s tím někdo zkušenost?

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Chtělo by to méně soli na to množství, alespoň za mě.

klukznemanic: Dobrý den, je to možné, každý máme jiné chutě. Nicméně určitě množství soli v receptu upravíme.

Jednoduchá příprava a výsledek skvělý. Vynikající chuť. Olivový olej jsem nahradil zdravější variantou; olejem světlice barvířské.

Snadné a také opravdu skvělé :-) Pesto mě pravidelně zachraňuje, když mi dojdou nápady, co připravit k obědu :-D

15g soli je podle me moc …

Bodatosa: Ano je to moc, teď ho zrovna dělám a musím přidělat více medvědích česneku, aby se to srovnalo.

????????✌

Na přípravu pesta jsem použila větší sekáček potravin a listy jsem rozsekala společně s olejem a solí. Soli jsem dala o trošku méně. Dovolila jsem si přidat foto. :-K

Pesto jsem si také udělala, a do jedné skleničky jsem přidala ještě 2 stroužky česneku ;-) aby mělo větší "grády" .... :-D :-K , ale nevím, jak přidat foto... :-(

MILI.@: noo - přes nabídku pod fotkou "přidat fotografii" :-)

Začíná mi vylézat z hlíny, těším se, že si toto pesto udělám.

Jak ho pak skladovat? V lednici? Ve špajzce? Jak dlouho vydrží? Děkuji :)

Super recept Dekuji včera jsem ho dělala bodik k tomu :yes:

Mám hotovo, děkuji za recept, pesto je super :-) Přikládám foto.

zahradník 23. 3. 2017 05:28
každý ví co se dělá moc rychle není dobře protože to vyloučí další látky které přebijí chut toho púvodního záměru, proto nakrájet na drobno a potom dřevem míchat to úplně stačí já je mám nejraděj se zaleným salátem jsem prostě králík

Umixovat v olivovém oleji a přidat rozsekané, umleté ořechy vlašské, nebo slunečnicová semínka.

Listy jsem natrhala na Hvězdě v Praze, doma vyprala v odstředivce na salát , osušila a rozmixovala v klasickým blenderu na koktejly s:amotné, Sůl a olej jsem dala nakonec a jen zamíchala. No a pak jsem nadšeně ochutnala.. A... Je to strašně hořký... ;-(8-(:no: ...snad se rozleží, ale moc tomu nevěřím ... Má někdo nápad co s tím a jak tomu předejít ?? Díky

Petra: Dost záleží na kvalitě a chuti oleje, který použijete... Stejně tak když do pesta přidáte ořechy nebo semena - můžete chuť vylepšit kvalitními anebo totálně zkazit lacinými produkty.

Zobrazit 4 starší odpovědi

když to nejde s mixerem,jde to dobře s mlýmkem na maso,i ručním,jdou stonky i s listím a květy

Mixovala jsem v Thermomixu,trvalo to dlouho,dneska jsem mlela na masovém strojku a super.:-)

Právě mám za sebou první pokus a podařilo se. Použila jsem tyčový mixer a bez problémů, jen jsem první dala olej a oříšky (vlašské) a k tomu po částech přidávala pokrájené listy. Přidala jsem i Parmezán a je to moc dobré. Jen soli jsem dala méně než je v receptu, tak doufám že se pesto nezkazí. Olej jsem použila olivový Franz Josef pro jeho jemnou chuť. Doporučuji. Děkuji za recept.

Dobrý den,poraďte mi, prosím, v jakém mixéru jste listy mixovali. A mixovali jste celé nebo predkrajene listy. S olejem a solí nebo bez? Tyčový mixér se ucpává, stolní to vůbec nebere. Mám celou kuchyň zelenou a nejde mi to :-))

Miloslava 17. 4. 2016 19:52
Já mixovala ručním mixérem,mám nádobku s tím sekáčkem,tak v tom,nacpala jsem tam lístky,sůl,olej a vše rozmixovala

Zobrazit 7 starších odpovědí

Ivana Gregorová 28. 3. 2016 16:32
Tak pesto uděláno :) díky za recept:) jen mě pobavil ten popisek: dvojitá dávka :D já děla čtveřitou dávku :D

Kolín a okolí Labe je plné medvěda:-), tak letos budou žně:-)).Tento recept se nemusí dělat jen z medvěda, stačí bazalka a přidat kuchynský česnek.S oříšky je to tak že do pravého pesta patří(vlašské,piniové) a samozřejmě parmezán.No a sůl jen špetičku protože se používá do různých pokrmů kde sůl již je.Konzervuje to kvalitní olej v lednici a mimo lednici to lze na nekolik minut sterilizovat.cca 10minut.

Petra Látalová 15. 2. 2016 08:28
Dobrý den,každý píše naložit do kvalitního oleje...tak mě napadlo nakrájený nebo rozmixovaný česnek smíchat s rozpuštěným sádlem,(může se hezky mazat hned na chleba) nebo jej napěchovat do sklenice a nalít trochu jen na povrch,co myslíte???? a co pomlet na mlýnku na maso-neztratí vitamíny při styku se železem?

Kristýna: Myslím, že pesto se dělá vždy jen z čerstvých rostlin :-)

Kristýna 18. 9. 2015 20:58
Je možné udělat pesto ze sušeného medvědího česneku?Pokud ano jaké množství mám použít.Děkuji

Dostala jsem dvě skleničky pesta od snachy,lidičky,to je taková bašta,že se to nedá popsat! Bez vlašáků a sýra,jen česnek,soli jen malinko a olivový olej.Na maso,do nádivek,do zapečené brokolice nebo cukety,prostě úžasné!Příští rok jdu nasbírat a udělám si aspoň 10 skleniček.

Bezva recept! Soli jsem dala jen trošku protože skoro nesolím, trochu mletých vlašáků a vrchovatou lžíci strouhaného sýra - mňam! A česnek jsem měla mražený, protože když byl čerstvý neměla jsem čas pesto udělat, I tak je výborné. Dala jsem olivový olej, mám ho ráa, ale přijde mi do toho moc "drsný", do příští dávku použiji slunečnicový. :-D:-))

mili: Mili, a jinak množství dáváš stejné? 120g čerstvého česneku a 100ml oleje? Dala jsem na to množství jen 5g soli a fuuuha...to se nedá jíst. dííkyy :)

Zase jsen si naběhl s hnusným hořkým olivovým panickým olejem. ;-(

dobrý den, slyšel někdo o česneku medvědím nalořený v soli jako konzervát a při potřebě se jenom smíchá porce s olejem ? Díky za radu i zkušenost .

Nekdo dava jako konzervant umeoocet - myslite, ze je to potreba? Diky za pripadne odpovedi :)

mili: nepisete jak dlouho takova sklenicka (s timto obsahem) vydrzi. Rok?
Dekuji za odpoved :-8

Dělám každý rok cca 25-30 skleniček, sůl nedávám vůbec, pouze kvalitní olivový olej, na každou dávku 5 jader vlašského ořechu a lžíci strouhaného parmezánu - příbuzní a známí mi sklenky trhají od ruky :-)))

+19:yes: vyzkoušeno, je to skvělé, posílám bod a foto :-p:-K

Dneska jsem z doneseného množství dělala prvně - dala jsem tam 5g soli na 1 porci a pro mě akorát :-) Díky za recept a posílám bodík :yes:;-)

Dal jsem na 300 g cesneku asi 30g soli a je to presonele az hanba, uroda v pytli. Na zmineny pomer (120 g) dejte tak 5g soli max.;-(

Dělám ho každý rok a v lednici vydrží klidně i 2 roky. Dávám ho všude,do vařených jídel až na konec,ale tuhle jsem ho dala i do sýrové pomazánky, nebo si ho namažu jen tak na chleba, je tam olej, tak nemusím ani podmazávat, je to bašta !!!

Petr Tichý 4. 4. 2014 11:23
Do 10 gramů soli.

Petr Tichý 4. 4. 2014 11:22
Zdravím, do česneku sem dal do 10ti gramů. Myslíte, že to bude mít vliv na dobu trvanlivosti nějak zásadně? A dále mám toho vcelku dost a tak se m ito do lednice nevejde. Stačí to skladovat ve venkovní komoře v paneláku za temna? Pokud by měl někdo zájem: pierresilence@gmail.com

Petra Ku.: Péti, mrkni na ten první podobný s vlašáky, já ho tak měla a byl moc dobrý, vydržel do spotřebování (cca 3 měsíce)

Leni, předevčírem jsem tohle pesto dělala, 2 skleničky s olivovým olejem (ale ten je na mě moc aromatickej) a tak zbytek jsem udělala se slunečnicovým :-) Jsem na to zvědavá ;-) Leni, myslíš, že kdybych do pesta dala oříšky, že by to vydrželo stejně dlouho, nebo by se tím doba použitelnosti zkrátila?

Silvie82: určitě vydrží, já ho mám dva roky v lednici a nic mu není :-)

Dobry den, chtela bych se zeptat: aby mi pesto vydrzelo co nejdele (uzavrena sklenice i do dalsi sezony) tak staci pouze dat do lednice, zadne konzervovani atd.? Diky nikdy jsem recept nedelala

Přidala jsem můj výtvor, olej jsem dala olivový =)

Díky za recept. Akorát teda té soli je MOOC! Dal jsem 10g na jednu dávku a vůbec se to nedalo, takže jsem udělal ještě jednu dávku, kterou jsem nesolil vůbec a smíchal. I tak je to na můj vkus moc slané.Já jsme tedy použil 5g soli na jednu dávku, příště bych dal i mín.

Tak to se mi nááááramně hodí:-))naše babi oškubala snad celý park a tak zkusím presto tohle pesto:-D:-))díky za tipa a posílám bodíka:yes::-))

Jejda, já ho budu dělat také jako v loňském roce-nasekám,přidám olivový olej a trošinku soli, nechám ve sklenici v lednici a vydržel mě až do letošního února.

Leni, pesto už se chladí v lednici, přidala jsem Ti foto a:yes:

Super recept, jen té soli trochu méně!

Hell.:Hell to jsou opravdu plantáže,trošku ti je závidím:-8:yes:

Dala jsem do alba pohled na plantáže medvědího česneku....nevěřila jsem svým očím, když jsem to uviděla :-D
Takže moje pesto už je v lednici :-D
Dík za recept :yes:

Dnes ho dělám,očesala jsem na zahradě veškérého medvěda, tak mám 4 dávky, voní úžasně, jen nevím k čemu se hodí, dělám ho poprvé:-O:-D

lemarti: to víš, že mi to nevadí. Dokonce jsem ho letos dělala stejně jako Ty - neměla jsem ořechy, ale nenapadlo mě to sem dát :-)

:-K:-K:yes::yes:

Jdu otrhat ty naše 3 keříčky a hned zpracuji dle receptu:yes::-))

Lemi, tak to je věru bezvadný nápad a máš za něj 8.bod:yes:

Jani R. zelená marmeláda:-D:-Djsi mi vykouzlila úsměv:-8
Simonko opravdu se to prodraží když kupuješ ale já si zas říkám že je to na celý rok:-8
Děkuji za komentáře a bodíky:-K

super!!!! ještě kvete, zkusím!!!:-O

to je proklatě zelené pesto:-O a zas ten medvěd,ikdyž už jak se zdá vymřel:-D
vypadá to divoce, ale věřím, že to nebude špatné;-)

to je nádherná zelená barvička:yes:;-)no a využití medvěda přímo skvělé,škoda,že to tady neroste,protože kupovat ho je to opravdu dost drahé,to by pesto byla opravdu vzácnost,ale kdo má medvěda na zahradě a nebo blízko,tak si udělejte musí to být báječná záležitost:yes:+1

Já si říkám, co je to za zelenou marmeládu a on je to medvěd!!:-D Určitě dobře využito;-):yes:

Aničko - nic jsi nerozvířila:-O - naopak ujasnila :yes::yes::yes:

Teď mě mrzí,že jsem nenechala jen ten bodík:-/nechtěla jsem rozvířit nějakou debatu kolem"medvěda"
Leni recept se je fajn a líbí se mi;-)

Lemi - to víš že nebude, myslím, že Magdalenka to tu dala jako odpověď na Aničku ;-);-);-)

Ahoj Magdalenko:-)já vím že tady je od maris;-)přidala jsem ho do podobných:-)Jsou si podobné ale u nás nejedou ty ořechy tak jsem vložila tento jednoduchý:-8snad to maris nebude vadit:-8

spagetka::-OŠpagíí-dělám s obyč.čenekem, medvěd u nás není,ale s těmi ořechy to musí být dobrota;-)Proč to nemáš v receptech:-8:-p:yes:Mě to nenapadlo to tady vložit:-8

Lemi - loni jsem si ho také udělala, je výborný, olej jsem dala olivový, ale přidala jsem i ořechy a strouhaný parmazán.Je fakt, že stačí ho uchovat v chladu a vydrží (pokud se nesní :-D),letos jsem tolik česneku neměla, ale pesto je výborné :-p:yes:

:-)+1:yes:

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
pesto z medvědího česneku, pesto z česneku medvědího, medvědí česnek pesto, medvědí česnek recepty, pesto z medvědího česneku recept, medvědí česnek pesto recept, medvědí česnek, recept na pesto z medvědího česneku, pesto z medvědího, medvědí česnek v kuchyni, pesto medvědí česnek, domácí pesto z medvědího česneku, česnekové pesto, pesto medvědí česnek recept, česnek medvědí recepty, medvědí česnek v kuchyni pesto, recepty z medvediho cesneku, recept pesto z medvediho cesneku, pesto, medvědí pesto

Suroviny:
česnek mědvědí, sůl, olej rostlinný

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu