Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výborné lokše

Hodnocení receptu je 4,8 (16×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

indulina28 indulina28

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 25 min

50 min (25 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Lokše jsou tenounké bramborové placky, které se tradičně vždy připravovaly především na Slovensku a na jižní Moravě. Ochutnat je ale můžete, ať jste odkudkoliv. Lokše je možné jíst naslano i nasladko, a právě pro jejich široké využití si je jistě oblíbíte.

Suroviny pro 8 kusů

8kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 794 kJ /
1 146 kcal
Bílkoviny33,80 g
Tuky4,54 g
Vláknina17,88 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 34 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy233,48 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory (uvařené a oloupané den předem) nastrouháme na jemném struhadle. Krok 2: Přidáme mouku, trochu soli a zpracujeme těsto. Krok 3: Z těsta uděláme váleček, který nakrájíme na 8 dílků a všechny vyválíme na tenké placky. Krok 4: Placky pečeme z obou stran na suché pánvi, jednu po druhé. Krok 5: Lokše potřeme máslem a posypeme cukrem. Můžeme je ale podávat i naslano, jako přílohu k masu.

TIP: Jak dobře připravit lokše a čím je naplnit?

Zveřejněno 29. 5. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Výborné lokše

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7D6Q

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Výborné lokše

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7D6Q

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Madula: Presne takto sa robia lokše u nás na východe, nasladko. Šarišským nárečím sa im hovorí bandurčeniky. https://www.toprecepty.cz/recept/1713-lokse-sladke...A sú výborné. Teplé, obyčajne s čajom. Na rozdiel od lokší, ktoré sa podávajú na husacích hodoch, k pečenej husi. Tie samozrejme budú bez cukru.;-)

Madula:
A proč neééé, he? ;-)

janky3:
No a jak to dopadlo? :-)

proč tam je cukr ???????????? to nééé:-O:-O:-O:-((:-((:-((

Stále hledám lepší recept, než dělám já, tak zkouším ty ostatní recepty. Vyzkouším i Váš. Já je vykrajuji velkou poklicí od nerez nádobí, podle manželovy babičky. Ovšem její placky byly krásně vláčné i po několika hodinách, a kdyby nezmizely, tak by byly vláčné i druhý den. Že jsem se jí nezeptala, když byla ještě mezi námi. Ale teď se těším na ty Vaše.:-K

jaká mouka se používá?

mňam:-p:yes:+

indulina28:I u nás -na jižní Moravě- se tyto lokše dělají pod názvem bramborové placky a mastí se sádlem a potírají povidly a někdy smíchanými s mákem.Jsou vynikající.:-p:-p:-pA ty máš bod.:-K:-K

tejka u nas sa dokonca aj zemiakove placky pecu na suchej panvici a mastia sa maslom a sypu krystalovym cukrom

karolina1: áno ? To si ma potešila, lebo keď sme raz boli na zraze na strednom Slovensku, tak sa na mňa dívali ako na blázna, keď som hovorila o sladkých lokšiach. Asi je to miesto od miesta. V každom prípade sú výborné :yes:

U nás sa robia na slano a natierajú sa kačacím, alebo husacím tukom a sú fantastické:-p:-p

tejajka nemas pravdu, ja som zo stredneho slovenska a sladke lokse sa robia aj u nas

indulina28:jé,to znám,říkali jsme jim pagáče,pekli jsme je přímo na kamnech,dřív byly kamna v kuchyni,to byla dobrota,já je naposledy dělala přímo na sporáku na plotýnce,teď mám sklokeramickou,tak to nejde.Mazali jsme je máslem a sypali moučkovým cukrem.Vyzkouším na té pánvičce,ale myslím,že už to nebude ono.:-)

indulina28: Sú dobré, je to naše východniarske jedlo :-D Lokše sa robia všade na Slovensku, ale sladké len na východe. Ibaže sa nemastia maslom, mala by to byť roztopená masť. :-D;-)
http://www.toprecepty.cz/recept/1713-lokse-sladke-...

:-p jsou dobre uvidite

Tématické fráze:
lokše recept, lokše, jak se dělají lokše, lokše na slano, recept na lokše, slovenské lokše, recept lokše, lokše z mouky, slovenské lokše recept, bramborove lokse, recepty lokše, recepty na lokše, lokše s povidly, domácí lokše, co jsou lokse, recepty - lokše, bramborove placky lokse, lokše recepty, recept na slovenské lokše, logše

Suroviny:
brambory, mouka hladká, sůl, cukr, máslo

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu