Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Božský reveňový koláč (jako dortík)

Hodnocení receptu je 4,8 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 45 min

75 min (30 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Když začne sezóna rebarbory, tak je ideální čas si udělat třeba tenhle koláč. Chuť sladká, vanilková, s jemnou kyselostí je v tomhle koláči prostě a jednoduše dokonalá a zcela jistě si pochutnáte.

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 404 kJ /
4 638 kcal
Bílkoviny86,43 g
Tuky140,11 g
Vláknina39,78 g
Cholesterol 1,42 g
Sodík 625 mg
Sůl2,00 g
Sacharidy737,84 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Napřed si pokrájíme reveň a prosypeme ji cukrem, necháme stát, až pustí šťávu. Do misky si dáme zakysanou smetanu, přilijeme šťávu z nakrájené reveně a rozmícháme v tom pudinkový prášek, přivedeme k varu a 2 minuty vaříme. Krok 2: Troubu předehřejeme na 170 °C. Krok 3: Žloutky s cukrem utřeme do pěny. Rozpustíme si v mléce máslo a vyšleháme do máslové pěny. Potom smícháme mouku s práškem do pečiva a pomalu ji přimícháváme k těstu. Na plech si dáme pečicí papír, těsto vylijeme a upravíme na plech. Krok 4: Do reveňového pudinku přidáme tuk (Heru), cukr a vejce, které si napřed rozšleháme. Pak rozmícháme všechno, nalijeme na těsto a po celé ploše rozetřeme. Krém posypeme nakrájenou revení a pečeme ve středně vyhřáté troubě tak 45 minut.

TIP: Top 7: Rebarbora - oblíbené recepty

Zveřejněno 22. 5. 2010

Poznámka autorky Bibinka

Moje sestra mě poctí čas od času nějakým receptem se sladkou dobrotou, která stojí za to! Zda za to stojí, to zaručeně musíte vyzkoušet!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Božský reveňový koláč (jako dortík)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8M2r

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Božský reveňový koláč (jako dortík)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8M2r

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (28)

Ahoj, zkoušel někdo s rybízem? Asi by to taky šlo.

Radana:Radano, velmi, velmi děkuji za krásné ocenění této dobroty a jsem ráda, že chutnalo:yes:;-)

Dobrý den, kuchařinky.
Právě jsem vytáhla z touby plech s tímto pokladem a hned jsem kousek musela dát na okno vychladnout. Neskutečně krásně to voní a láká....
Přídomek "božský" má tento koláč opravdu oprávněně. Budu jej šířít dál, protože dobro se má množit.:-))
;-):yes:

Bibinko, děkuji za info. Koláč dopadl výborně, už je celý pryč. Manželovi a mně chutnal moc, dětem zase až tolik ne pro kyselou chuť rebarbory. Ale určitě by se dal udělat třeba s jahodami, to by jim jelo. Díky moc :-)

Marcela:Marcelko, toho cukru na krém je 250 g jak je psáno v rp. a rebarbory nemusíš dávat kilo, těch půl kila stačí-my máme rádi, když je jí hodně, aby to bylo hodně šťavnaté.
Letos jsem ho nemohla udělat, protože mi rebarboru ožrali ti hnusní slimáci:-((:no:

...a ještě něco-kilo rebarbory jsem neměla ani náhodou, spíš jen půl kila a i tak se mi toho zdá celkem hodně, tak nevím :-O ...

Bibinko, Váš recept mi byl doporučen jako opravdu božský, tak jsem ho dnes vyzkoušela, pomalu se dopéká. Akorát mi taky není dost jasný postup, i když peču docela dost. Těsto jsem nějak "splácala" po svém, ale potřebovala bych upřesnit postup u krému. Když jsem se pokoušela vařit kys. smet. se šťávou a pudinkem, začalo se to zdrcávat, tak jsem raději hned přidala cukr, tuk a vajíčka-nevařila jsem tedy 2 min a krém dopadl docela dobře. Prosím o upřesnění množství cukru-250 g je myšleno část na rebarboru a zbytek do krému nebo celé množství do krému a na rebarboru ještě něco navíc, jen tak od oka? Předem děkuji za odpověď. Až ochutnáme, dám vědět jak to dopadlo :-)

cattleya:Cattleyo, je to 8 polévkových lžic vykrájených z tuhé kostky a neboj jestli toho bude trochu víc, nebo méně-nic se tím nezkazí;-)

Bibinko, 8 lžic másla se považuje za rozpuštěné nebo v pevném stavu? Nešlo by to na gramy? Nebo např. půl kostky másla/Hery? Děkuju :)

dadina:Dadi, tak to jsi mě potěšila, že u vás koláč zdomácněl a chutná:yes: Díky, že jsi ho vyzkoušela;-)

Tento koláč peču již po několikáté a vždy se po něm jen zapráší,děkuji moc za recept!

Recept na koláč je výborný - uděluji bodík. Akorát bych příště rebarboru přelila vařící vodou, aby byla měkká. Děkuji za recept a ukládám do oblíbených.:-K

Petraš(neregistrovaná), jelikož jsem to se šlehačkou nedělala, tak nevím, ale myslím si, že by to jít mělo. Moc jsem ti teda nepomohla viď:-?za pokus by to stálo.;-)

Nešlo by místo "máslového mléka" zadělat těsto ušlehanou šlehačkou??:-8

rebeko děkuji moc:-)),no já bych to příště udělala také tak,jen jsem se držela z neznalosti receptu popsaného.Akorát jsem to mírně přehnala s cukrem,ale jinak všem doporučuji!:-p:yes:

Načíst další komentáře (13)

Tématické fráze:
reveňový koláč s tvarohem, rebarborový koláč se zakysanou smetanou, reveňový koláč s jahodami, revenový moučník, rychly revenovy kolac, reveňový koláč s pudinkem, reveňové řezy, reveňový závin, dorty od markéty fotogalerie, kolač s reveni, reveňová bublanina, výborný revenový koláč, revenovykolac, reveňové moučníky, božské dorty od markéty recepty na krém, kynutý reveňový koláč, božský rebarborový koláč, reveňový koláč kynutý, revenový koláčky, koláč s rebarborou a tvarohem

Suroviny:
máslo, cukr moučkový, mléko, mouka hladká, cukr vanilkový, žloutek, prášek do pečiva, reveň, cukr, pudink vanilkový, smetana zakysaná, tuk, vejce

Přidat fotografie receptu