Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Džem ze žlutých blum

Žluté blumy jsou šťavnaté, mírně nakyslé a v létě jsou ideální svačinkou do ruky, hodí se ale také do různých koláčů. Pokud si chcete připomenout jejich chuť i v zimě, neváhejte a připravte z nich výborný džem, jehož příprava není nijak zdlouhavá.

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

JanaDorazinova JanaDorazinova

Snadný

Doba přípravy 21 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 6 min

21 min (15 min příprava + 6 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

zhruba 7 menších skleniček

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie19 245 kJ /
4 600 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 0 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 150,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Blumy omyjeme, vypeckujeme a pokrájíme na malé kousky nebo rozmixujeme. Krok 2: V trošce cukru rozmícháme balíček Gelfixu a přidáme k ovoci. Povaříme asi 1 minutu. Krok 3: Pak přidáme zbytek cukru, promícháme a povaříme ještě asi 5 minut. Zhruba 2 malé lžičky džemu na talířek a necháme malinko vychladit. Krok 4: Pokud džem ztuhne, nemusíme již nic přidávat. Jinak přidáme ještě 2 lžičky kyseliny citronové. Krok 5: Ještě horký džem plníme do skleniček, zavíčkujeme, otřeme hrdla a dáme dnem vzhůru. Nezavařujeme, uchováváme ve chladu.

Zveřejněno 11. 7. 2011

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Džem ze žlutých blum

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g7VZ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Džem ze žlutých blum

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/g7VZ

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (33)

ivulinka: já se vůbec nedivím, Ivo, i Láďa miluje více džem, než paštiky a salámy, jen jemu se snažím dělat s dia cukrem;-)

Jana Remkova: víš on se za ten den za volantem těch paštik a uzeniny nají dosti.

ivulinka: tak to je "hustýýý":-D Proč ne, že jo? Chlapi jsou na sladké:-p

Myslím si, že touto marmoškou na chlebě by můj mužík nepohrdl, Janko, on totiž už více jak dva roky nesnídá nic jiného než chleba s marmeládou.

Kadlik: malinový je taky skvělý a je fajn, že už nemusíme vařit celé dopoledne;-)

o víkendu jsem dělal deset kilo meruňkového.... Stejným způsobem. A vzpomínal, jak dřív dělávala matka... vařila celé dopoledne, než se zahustil... Tohle bylo za chvilku. Posílám bodíka... Dnes jdu sbírat maliny, bude malinový...:-p

:-K:-p:yes::yes::yes::yes:

Simona Kucerova: já chápu Ivanu. Můj syn má odmala na banán hroznou alergii. Někdo může, někdo ne. Co se dá dělat;-) Ovoce máme celkem dost, můžeme experimentovat:-p

Ivana Ch:Ivo jaká škoda:-Obanán je opravdu velmi zdravý,obsahuje zvláště draslík, pro naše tělo prospěšný,ale jinak je super,že tě zasytí,takže super svačinka:-p:-pNo jo, ale co dělat když ti nechutná;-)

Jana Remkova:No asi je to s tím banánem opravdu dobré, ale já banány vůbec nejím, chutnají mě jako hrušky hniličky. Za celý svůj život jsem ho vzala snad dvakrát do pusy. Ale to je moje mínus.

Jéžiši, mně tečou sliny:-p:-8:-D

Paprika: zkus Market, pak dej vědět. Meruňky zatím nemám, jsou docela drahé, ale určitě aspoň z kila udělám;-)

Já chci taky žluté blumy :-p:-p :-D:-D
Jani - mají nádhernou barvu a musí chutnat skvěle. Přiznám se, že já mám oblíbený poměr ovoce a cukru 2:1 a podle toho si kupuju i gelfix 2:1 nebo rovnou želírovací cukr 2:1. ;-) Chystám se na meruňky, takže je zkusím podle tvé rady s banánem. ;-)

Ivana Ch: no, máš pravdu. Taky mi chutná víc, než z meruněk;-). Ale do meruňěk se dá přidat banán a pak je to taky super džemík;-)

Mě osobně džem ze žlutých blum chutná daleko víc než z meruněk. Právě proto že je tak nádherně nakyslá. Dělám ho každý rok, a docela dost, záleží kolik blum se urodí a kolik mě jich zbyde. Než je neteře odnesou.

:-8Už tam ta pětka je:-*nevím,nač myslím:-D

Jana Remkova::-))Díky;-)jestli na ně v obchodě natrefím,tak to kilko koupím:-pJá jsem si říkala,že by to bylo o ústa:-Dloupat slupečku:-)Když jsem dělala meruňkovou dřeň,taky jsem neloupala a pecku jsem vydloubla ostřejší kávovou lžičkou:-*Díky za info:yes:

Džemík jsem kdysi dávno dělávala, byl vynikající:yes::yes:Dnes už tyhle blumy bohužel nemáme.

Anna Kocikova: jééé, Aničko, nic neloupu!!:-O Jen vypeckuji, jde to fajn. Přepůlím nožíkem napůl, půlku vyšroubuji-(jako broskev) a z té druhé půlky už ta pecka nějak jde, třeba to kolem ní okrájím;-). Ten džem nemá chybu!!! měli jsme ho na snídani, je super kyselkavý, přesně takový, jak máme rádi.:-p
Rybíz bych brala.;-) Angrešt měli za 40 kč kilo, blumy za 29kč, no, nevím, i třešně byly drahé, my měli od známých.

Značka "Vyměním červený rybíz za žluté blumy" :-D;-)
Jani džemíky mám moc ráda:-pz blum bělávala babička mňam:-8Já momentálně blbnu s červeným rybízem a už i tak rudě začínám vidět:-DTy blumy sloupneš(to by mě asi trefilo:-O)nebo se to může rozmixovat se slupkou:-)
Moc hezký recept:-p+5:yes:mňam:yes:

Jana Remkova:mě DIA nevadí;-):-)ale ta chuť by mě zajímala..mě se zdají být fakt takové..jalové:-8:-D:-D
no počkej..to není jenom moje:-D:-Dmusím něco nechat i jiným:-8:-D;-)

rebeka: mi to chutná, fakt. Nemusíš dávat přece dia cukr. Někomu vadí ta zrníčka, mi ne. Získají přece jen jinou chuť, než klasické ostružiny. Džem je džem. Totéž platí o těch blumách;-)
Ovšem pokud máš ostružin hodně, nepřekonatelné je z nich víno!!:-D:-p:-p:-p

Jana Remkova:Jani,mrkla jsem,s dovolením,taky na ten odkaz:-8my budeme mít hafo ostružin...já je vždycky rovnou z keře jedla,páč mě ta jejich chuť přišla taková..nijaká:-8 fakt je to dobré:-?:-?

spagetka::-D:-D

Jana Remkova: Ještě mi dělej chuť s ostružinama a skonči s malinama v půl jedenáctý:-((:-D:-D

spagetka: já fakt věřím!!:-O Vloni jsem s DIA želírovákem dělala ostružinový džem, možná tady někde je;-) a byl dobrý:-p
http://www.toprecepty.cz/recept/7026-dzem-z-ostruz...

Jani - proto to neber jako nějakou výtku, ale pro diabetika je ta dia varianta lepší a věř mi, že "normální" člověk to nepozná, jé žlutý blumy:-* - no -na trhu jedině už no... :-/:-p:-D

spagetka: máš ale pravdu, příště použiju DIA, ikdyž já to většinou dělám dětem, ale Láďa má taky rád. Je výborný. Zatímco plody byly docela sladké, tak i přes tu kupu cukru výsledný džem dost kyselkavý a takové mám ráda.;-)

spagetka::yes::yes:;-)ten Gel fix má zvýraznit chuť ovoce a myslím,že je tam kyselina citronová a sorbová,a zároveň má ušetřit cukr..ale zrovna tento(1:1) ho moc neušetří;-):-)
ale používám ho také;-):yes:
ale ten 1:3:-K

Rebi - no jo - já už si zvykla na želírák dia a gelfix dia -kde je jiný poměr cukru, tak asi jo nooo:-D:-D, :-p:yes:

spagetka:nepřehnala..je to klasik..1:1;-);-)
já vždycky ochutnám a podle chuti ještě cukr přidám;-)
Jani,pěkné fotky a džemík musí býti luxusní:yes::yes:
tento teda nemám:-//:-D:-D
ale už mám zakázáno dělat další:-S
ale recpt si uložím...až nebude manžel doma...:-8:-D:-D:-D:yes:

spagetka: nene, je to přesně návod ze sáčku a koukám, jak puk, protože je to docela kyselkavé.;-)

Jani - nepřehnala jsi to s možstvím cukru, když dáváš ještě Gelfix? ;-)

Tématické fráze:
marmeláda z blum, blumy recepty, blumy marmelada, blumy, marmeláda z blum recept, recepty z blum, marmelada blumy, marmeláda z blumy, recepty z blumy, blumy recept, blumový džem, recept blumy, recepty blumy, blumový kompot, blumova marmelada, recept na marmeládu z blum, zavařenina z blum, marmelada s blum, recepty na blumy, co z blům

Suroviny:
cukr písek, gelfix, bluma žlutá, kyselina citronová

Přidat fotografie receptu