Medovník od Sebeny
Medovník se u nás celkem rychle zabydlel. Je sice trochu náročnější na svou přípravu, ale zcela jistě za to stojí. Nejlíp chutná trochu odleželý, proto ho po sestavení nechte pár hodin odpočívat na chladném místě.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 33 730 kJ / 8 062 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 92,82 g |
Tuky | 458,84 g |
Vláknina | 26,50 g |
Cholesterol | 1,42 g |
Sodík | 166 mg |
Sůl | 0,29 g |
Sacharidy | 805,32 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kondenzované mléko v plechovce zcela ponořené vaříme mírným varem 2 hodiny v hrnci s vodou. Necháme vychladnout.
Krok 2: Těsto: Ve vodní lázní rozpustíme máslo, přidáme med, cukr, mléko, rum a vejce. Důkladně prošleháme metličkou nebo ručním šlehačem, dokud se cukr zcela nerozpustí. V míse si připravíme mouku, kypřicí prášek a kakao, promícháme a zalijeme tekutou částí těsta. Mícháme vařečkou dokud se těsto zcela nepromísí, přikryjeme fólii a necháme odpočinout cca 1 hodinu.
Krok 3: Krém: Máslo ušleháme s vychladlým kondenzovaným mlékem do hladkého krému. Umleté ořechy můžete buďto zamíchat do krému a nebo pak sypat na krém (tak to dělám já).
Krok 4: Příprava sirupu: vodu, rum a cukr mícháme tak dlouho až se cukr úplně rozpustí.
Krok 5: Těsto si rozdělíme na pět stejných části (pokud bychom chtěli udělat dva menší medovníky, tak těsto rozdělíme na deset částí).
Krok 6: Na pečicím papíru vyválíme přes potravinovou folii každou část zvlášť na cca 3 mm. Ořízneme na požadovanou velikost. (Kruhy jsem vykrajovala pomoci pokličky od hrnce.) Odkrojky z těsta upečeme nakonec jako jednotnou placku kterou pak nastrouháme na promazaný medovník.
Krok 7: Pečeme každou placku zvlášť při 180 °C cca 5 minut. Po vychladnutí sundáme placky z papíru.
Krok 8: První placku potřeme sirupem jen z vrchní části, pak placku potřeme krémem a posypeme ořechy, další placky natíráme sirupem z obou stran a postup opakujeme
Krok 9: Když máme všechny placky slepené tak celý medovník potřeme zbylým krémem a obalíme v mletém drobení z poslední placky smíchané s ořechy. Necháme den dva proležet.
Zveřejněno 20. 2. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Medovník od Sebeny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/K8XM
Moje poznámka
Medovník od Sebeny
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/K8XM
Nejnovější recepty
Máslová dýně s lilkem, paprikami, mrkví a cizrnou
Přidáno před 7 hodinami
Dančí kýta na smetaně s karlovarským knedlíkem
Přidáno 22. 4. 2025 10:05
Plněné těstoviny se špenátem
Přidáno 22. 4. 2025 06:00
Kuřecí kousky na cibuli s rajčátky
Přidáno 21. 4. 2025 18:46
Vajíčková pomazánka se sýrem
Přidáno 21. 4. 2025 08:02
Barevná ďábelská vajíčka
Přidáno 21. 4. 2025 05:00
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Koprová omáčka
starky59 před 53 minutami
Šlehačkový beránek
TerezaD před 2 hodinami
Závin se zelím a anglickou slaninou
Alicia8 před 6 hodinami
Uzená cibulačka se šalvějí
Raymond před 6 hodinami
Vajíčkový salát
Slavista62 před 8 hodinami
Pochválená játra
Slavista62 před 8 hodinami
Báječná jatýrka na slanině
Slavista62 před 8 hodinami
Cookies s kousky čokolády
Iwana666 před 18 hodinami
Makový závin
Veronika.Hrozna před 20 hodinami
Jogurtový koláč s jablky
SpagetkaQ před 20 hodinami
Tématické fráze:
recept na medovník,
recept na pravý medovník,
medovnik recept,
pravý medovník recept,
medovnik,
recept medovnik,
pravy medovnik,
výroba medovníku,
pečeme medovník,
krém na medovník,
nejlepší medovník,
medovník originál recept,
jak se dela medovnik,
medovník cena,
sirup na medovník,
medovník s kondenzovaným mlékem,
pravý medovník- recept,
vynikající medovnik,
nejlepší medovník recept,
medovník recepty
Suroviny:
cukr krupice,
máslo,
med,
mléko plnotučné,
mouka hladká,
vejce,
kypřící prášek,
rum,
kakao,
mléko kondenzované,
máslo,
ořechy vlašské,
rum,
voda,
cukr krupice,
ořechy vlašské
Komentáře (58)