Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kaštanové pyré

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 767 kJ /
1 617 kcal
Bílkoviny2,80 g
Tuky117,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 355 mg
Sodík 32 mg
Sůl0,10 g
Sacharidy138,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Jedlé kaštany (pěkné a velké) dáme vařit do vody, vaříme 30-40 minut. Pak ještě teplé loupeme z obou vrstev. Pracujeme s horkými, teplými kaštany, z vychladlých jde loupání velmi těžko. Pokud nám vychladnou, zas jejich ve vodě zahřejeme. Očištěné kaštany umeleme na mlýnku na maso, příp. použijeme robot. Krok 2: Maso ochutíme špetkou soli a přidáváme máslo, cukr, šlehačku nebo mléko, vanilkový cukr, rum. Vše podle chuti, příp. podle toho, k jakému účelu pyré chceme použít (hustota). Necháme odstát v lednici. Krok 3: Slané např. nádivka do krocana. Sladké např. palačinky, rolády, šatičky z listového těsta, různé nepečené moučníky, dorty. Krok 4: Chutné je pyré samotné s kopečkem čerstvě ušlehané šlehačky, tehdy pyré protlačujeme přes lis na brambory.

Zveřejněno 22. 10. 2011

Poznámka autora magdalenka

Niekto pripravuje pyré s cukrovým rozvarom - použije miesto mlieka, šľahačky.

Príprava gyštanového pyré je náročná na čas aj na nervy, pridávam pre tých, čo majú zdroj, prípadne ako zaujímavosť.

U nás ho je bežne dostať v obchodoch, takže o jeho prípravu sa ani nepokúšam.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kaštanové pyré

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3KOO

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kaštanové pyré

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3KOO

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (45)

Majka: nemám skúsenosti, preto neporadím. V obchode bežne dostať mrazené pyré - ich technológiu prípravy však nepoznám.
Ale samotná neochutená gaštanová masa (uvarené prelisované gaštany) by mali v mrazničke vydržať dlho bez ujmy.

ahoj, kaštany mám moc ráda, recept jistě zkusím, máte někdo zkušenost se skladování hotového pyré? je možné ho nějak konzervovat- zavařit, zmrazit? díky

Kaštanové pyré z Maďarska prodáváme v obchodě v Ostravě. Rovněž ho rozvážíme po okolí Ostravy. Pyré se nedá posílat poštou, protože se uchovává mražené. Cena 40,- Kč za 250 g. Jsou dva druhy: NATUR nebo s RUMOVOU PŘÍCHUTÍ.
Skoukněte www.obchod-erli.cz. Pyré v e-shopu nenabízíme.

:-K

Pajaska:predvčerom som si pyré nakúpila v Maďarsku, 200 g balenie za slabých 14 českých korún.

Miluju pečené kaštany.Super návod.Ještě jsem pyré nechutnala a ani u nás nikde není.Budu muset vycestovat na ,,Slovač" či do Maďarska.:-K

Gaštany boli tu za 5 euro, 4 euro - 1 kg! Preto je výhodné si kupovať hotové pyré. Niekde možno sú nižšie ceny, ja hovorím o cene v našej Bille. Kúpim však vždy trochu a pečiem, kvôli atmosfére.
Rebuša, nemusíš byť prebehlík, ale ak si prebehneš sem a nakúpiš pol metráka, tak sa ti to určite oplatí...:-D topáčkam v svojom okolí predáš a ešte aj zarobíš...

Já jsem se po něm dívala včera u nás v Lidlu a nenašla jsem ho.Neznám jeho chuť a jsem na ni zvědavá;-)

56Kč je pekná cena, v kolíně na trzích 90kč za kilo..to je teprve hrůza...jinak chut domácího mi připadá geniální :-D

rebeka: mně se to moc nezdálo, člověk nekupuje metrák, že jo:-))

maris:ahojky Maruško..a to je moc:-?:-? mě se ani nezdá, ale nevím, nemá s tím zkušenost:-8

rebeka: Rebi, já jsem je kupovala myslím za 56,-/Kg:-)

magdalenka::-D:-D:-D a čo ja su..azda prebehlík:-?:-D:-D:-D
drahé:-?:-?:-O tu gaštany dostať celkom bezne..ale nevim,koľko si rátajú:-S zjistím..ale asi na to nemám nervy, když čtu ten postup..já su nervák:-8:-D:-D:-D

rebeka: recept je z mojich rodinných, ja sama som sa k realizácii nikdy nedostala, nemám zdroj gaštanov - sú nekresťansky drahé. V detstve nám to mamka robila, ale bola to otročina, sedeli sme aj so sestrou a lúpali a jedovali sa. Spomienku (chuťovú) na to mám dobrú, myslím, že domáce pyré bolo lepšie, ako to, čo kupujeme. Možno je to však spôsobené nostalgiou za dávno uplynulými rokmi.
Rebi, prečo neprebehneš cez hranice k nám, veď to máš kúsok, tu ho je dostať.

magdalenka:a má to takú istú chuť ako pyré kúpené:-? já se na to asi nedám, nemůžu sehnat ani to kupované, som iba zvedavá:-8:-D

bjarkan: Mockrát děkuji za odpověď a posílám svůj obdiv :yes:

Otázka byla posílána Bibince, která sem dnes vložila fotku kaštanového pyré, která se ovšem během dne "vypařila":-O k jinému pyré ;-)

Iljusa: Jestli je to na mne..Tak věřte nebo ne loupání určitě 6hodin (ve dvou dnech). Kaštan má dvě slupky, ta tvrda jde celkem vyborně, ale ta pod tím je příšerná.. a já chudák poctivka, jsem to dělala opravdu pečlivě. ALE pak mletí (na robotu ;-) ) a smíchání max. 20minut..zítra konečně dodám fotky, slibuju :-))

Bibinko, ty jsi se dala do výroby kaštanového pyré - tak to :yes: Jak dlouho to trvalo?

magdalenka:magdi,je to škoda,ale už vím,že do toho nemůžu jíti,nejsem silná nátura;-)Ale věřím,že to musí býti lahoda;-):-p:-p

bjarkan: Skvelá správa! Počkám si na foto.
Mám spomienku z detstva, že mamku sme museli veľmi ukecávať na toto...aj sme pomáhali, nervy to teda boli...
Ja som v recepte hore varovala, že príprava gaštanového pyré je len pre silné nátury! :-D

bjarkan::-D:-D:yes:,ale věřím,že trpělivost přináší růže;-):yes:a,že pyré je super neboť domácí je domácí;-):yes::-p

Smícháno...TO JE TAK BOŽSKÁ VŮNĚ...a je to moc dobré..:-D stálo to za to!!! :-D díky za recept :-D
k té trpělivosti..no pěkně jsme u toho nadávali a proklínali to..

bjarkan::-D:-D:-D:yes:tak je vidět,že jste trpělivá a klidná rodinka;-):yes::yes::-K

VAROVÁNÍ MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ jen pro klidné a trpělivé povahy. Teda to loupaní byla příšerná prace :-// a to jsem měla pomocníka. ted to mame namleté a jdeme smíchat se zbytkem. Dodám fotky. DOPORUČENÍ: připravte si ka vaření alespon 1,5kg neoloupanych kaštanu (něco i vyhodíte jakmile je černy uvnitř=špatné)+ vychytavka z tvrdé je dobře vyloupnout pak si to hodte do horké vody a další loupačka. Nám se osvědčil ohřívaček na fondue.

bjarkan: syrové jsou úplně jako oříšky, taky je tak mám ráda:-p Nevyužít takovou dobrotu, když ji máš na zahradě, je škoda ;-)

Lálinka: já s tebou souhlasím;-):yes:mám moc ráda kaštany od dětství:-pvždy nám je babička kupovala 10dkg do kornoutu,hezky pečené!!!;-):yes:Jak píše Magdalenka byl mráz a nám kaštany zahřály v kapse ruce;-):yes:Dnes je to jiné,prodavači mají pece většinou elektrické,dost často jsou kaštany spálené a tím hořké a hlavně ta cena je hanebná!!!!
Chce si je upéci hezky doma!!!;-):yes:+1
Bjarkan,docela závidím,mít jedlé kaštany na zahradě super;-):yes:

Tenhle týden vyzkouším. Kaštany nám rostou na zahradě, každý rok je sbíráme a každý rok je nevyužijeme. Nyní to prokletí zlomím :-D. Jakmile se mi to podaří přidám fotku. Já jedla zatím jedině syrové :-)).

tak já koupila v TESCU kilo za 59,90 kč
:-p

U nás v meste na uliciach v tento čas všade cítiť vôňu pečených gaštanov, pouliční predavači ich stále pečú a idú na odbyt. Patrí to jednoducho k atmosfére, potešia žalúdok a zohrejú skrehnuté ruky...

Nemůžu souhlasit s názorem,že pečené kaštany nejsou dobré...ale sto lidí a sto chutí! ;-) Miluju je od dětství a jak tu bylo uvedeno,tak v obchodech nejsou vždy dobré kvality,většinou jsem polovinu z nich vyhodila(i přes to,že jsem pečlivě vybírala!)záleží na dochucení,ale mám je ráda jak pečené,tak vařené,na pyré, v zákuscích...a všeho moc a :yes:přemíru! :-) Mńam!

Tak som našla dobrú stránku a pridávam link pre tých, ktorí by chceli vedieť, aké sú gaštany zdravé :-D;-);-)
http://www.bedekerzdravia.sk/?main=article&id=338

spagetka: spagi, prosím, přidej fotku hotového pyré, já jsem ho nikdy nedělala, ani jsem ho neviděla prodávat, tak abych věděla jakou má hustotu a jak vlastně vypadá;-):-)

Hurááá, včera mi sousedka donesla 3 kila kaštanů,takže se jdu především přecpat těch pečených :-p:-p:-8 - jen nevím, co tomu řeknou moje játra, ale pro jednou snad nic ;-);-) a ze zbytku bude pyré a do mrazáku;-);-) :-p:-p:-p:-p

Gaštany sú úžasne dobré a gaštankové pyré tiež :yes::-D Ono sa gaštany nekorenia, len pečú, nie všade sa pchá korenie. To sú tie naše pokazené chuťové poháriky, kde nie je prekoreňované, nechutí to. Neviem ako v Čechách, ale u nás patria pečené gaštany k jeseni a zime. Predávajú sa všade na uliciach. Krásne hrejú ručičky a tvoria atmosféru.
A pyré pretlačené cez lis s kopčekom šľahačky ako píše magdalenka...mňam :-D;-):yes:

..dík za tip...pyré se dá dokonce i mrazit...hned bych ho tam pár kostek šoupla :-)

Svetlana: Jestli máš někde poblíž Lidl, mrkni tam, měli ho nedávno v mimořádné akci, někde (třeba u nás) ještě všechno nevyprodali ;-)

kaštanové pyré je úúúúúžasné...dělám z něho placičky, polévám čokoládou a zdobím šlehačkou...nebo jako základ do krému...výborné je taky nastrouhat na kopec (magdalenko KOPEC, ne kopeček :-D:-D:-D) šlehačky...na slano jsem ještě nezkoušela...:yes::yes::yes:...moc mně mrzí, že tady ho neseženu a přejdu za hranice a tam snad v každém obchodě hromada...:-(...a každopádně posílám bodík...:yes::yes:

spagetka: u nás boli najprv gaštany asi za 6,5 eura, potom za 5 euro a teraz sú asi za necelé 4 euro...
Pečené sú fajn, ale tiež ich treba šúpať za horúca. Pečiem v rúre, narezaná šupa každého gaštana, na peč. papieri, prilejem aj trochu vody, kvôli pare. Ich konzumácia v našich končinách má tradíciu. V detstve naša mamka nám robila aj pyré, bolo to zdĺhavé, ale robila to s láskou...a šľahačka bola pravá, skvelá...

Žížalka, ja to pyré tiež nerobím...kúpim si hotové...nemám zdroj gaštanov a to kilo sem - tam si kúpim a upečiem.

Pečené kaštany miluju, ale jen ty čerstvé, dostáváme jich pár od příbuzných. Jednou jsem měla kupované a nebyly dobré, těžko říct, čím to bylo, možná skladováním ;-)

Magdalenko, o pyré se asi pokoušet nebudu, i když nikdy neříkej nikdy. Dnes jsme v té naší sibérii zkusili kaštan zasadit, koupili jsme ho u zahrádkářů už pěkně vzrostlý za 40,- Kč (no, nekup to, že :-)))

Savlinka to záleží na chuti;-)pražený ořechy mi chutnaj víc

Koubkova:tak my je máme doma každý rok na vánoce..děláme je na kamnech a chutnají nám;-):yes::yes::yes:

Spagetko jednou jsem si je koupila na trhu teplé, bylo to v Dráždanech a skončily v koši ,už nikdy víc, chutově připomínají fazole,neokořeněný ,bez chutě:no:

Koubkova:fáákt? Jak to?:-O:-O

Spagetko myslím, že jsi o nic nepřišla měla jsem tu možnost ochutnat a už bych do toho nešla:-//

Páááni a já dnes prošla na tržišti kolem kaštanů - kilo za 25,- a furt jsem nevěděla - koupit, nekoupit... hmmm a když jsem se teda vrátila, tak to měl vyprodaný....:-//, jsem blb.... napravím ale :-K:-K:yes::yes::yes:

Tématické fráze:
recepty z kastanoveho pyre, kaštanová omáčka, pyré, kaštanové piré, kaštanového pyré, jedlé kaštany pyré, krém z kaštanového pyré, kaštanový krém recept, kaštanový dort, gaštanové pyré, výroba kaštanového pyré, dort z kastanoveho pyre, kaštanové recepty, kaštanové, kaštanové pyré k masu, jedlé kaštany recepty, kaštanovépyré, gastanove pyre recept, recepty s kaštanovým pyré, moučníky z kaštanového pyre

Suroviny:
kaštan jedlý, voda, cukr moučkový, máslo, šlehačka, cukr vanilkový, rum, sůl

Přidat fotografie receptu