Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)
Pokud jste majitelé domácí pekárny, jistě se vám bude hodit recept na tyto houstičky, babičky jim též říkají žemličky. Jsou tak jednoduché, že je zvládne i pekař začátečník. Jen dávejte pozor, aby vám po upečení záhadně nemizely z plechu.
Suroviny pro 12 kusů
12kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 9 289 kJ / 2 220 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 78,73 g |
| Tuky | 37,01 g |
| Vláknina | 18,20 g |
| Cholesterol | 248 mg |
| Sodík | 6,61 g |
| Sůl | 16,42 g |
| Sacharidy | 383,92 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 3. 3. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VvQ1
Moje poznámka
Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VvQ1
Nejnovější recepty
Opilcův kapr
Přidáno před 3 hodinami
Vánočka 3 hodiny kynutá
Přidáno před 10 hodinami
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 23 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno 21. 12. 2025 11:32:02
Babiččina vánočka
Přidáno 21. 12. 2025 10:00:01
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno 21. 12. 2025 07:01:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bramborový švýcarský salát
TondaJ před 18 minutami
Jemná mandlová vánočka
Dechtochema před 46 minutami
Nivové hvězdičky
80Katerina.M před 48 minutami
Medovníkové koule
Dechtochema před 50 minutami
Americké čokoládové krinkles
Dechtochema před 50 minutami
Škvarkové pagáče
Dechtochema před 51 minutami
Debrecínský guláš II
Fitulka před 1 hodinou
Domácí vánočka
Stellinkaa před 2 hodinami
Vánočka III
SenBri před 2 hodinami
Sýrové pečivo k posezení
Panova před 2 hodinami
Tématické fráze:
housky recept,
domácí housky babiččiny,
domácí housky,
babiččiny houstičky,
housky z domácí pekárny,
výborné křupavé kynuté houstičky,
housky,
recept na housky,
domácí housky recept,
domácí žemličky,
babiččiny recepty,
nejlepší recept na housky,
žemličky,
startovací houstičky,
nejlepší housky,
babiččiny rohlíky,
kynuté žemličky,
výborné housky,
rychlé housky,
recept housky
Suroviny:
mléko plnotučné,
žloutek,
cukr,
sůl,
tuk,
mouka hladká,
droždí čerstvé,
bílek,
olej,
kmín celý,
sůl hrubá,
mák,
Komentáře (354)
Veronika: určitě ano. Ke lžíci kvásku (asi 30 g) přidej 150-200 g mouky z předepsaného množství z receptu a 150-200 ml tekutiny. I když je v receptu použito jen mléko, zadělala bych to vodou, pak ji od množství mléka v receptu odečti
Pak přidej zbytek surovin a zadělej těsto.
Dělala jsem je podle tohoto receptu už mockrát, v DP a jsou výborné
Jen doplním, že jsem dala lehce teplé mléko, mouku hladkou napůl s polohrubou a program na 1,5 hod. Těsto bylo nádherně vykynuté, krásně se s ním pracuje. Ihned jsem udělala housky, které jsem pak na plechu nechala ještě chvilku na kynout a poté cca 15 min. v troubě při 190°C i se vzduchem.
Přidávám bodík a palec
...neodolal jsem a trhal jsem je u oběda k vepřovému paprikáši
...opravdu prima, už jsem chtěl použít těsto na knedlíky, koukám sem a ono je to téměř to samé. Mimo jiné mám rád i "pořádné pletýnky" - viz přidané foto
Bibinka:
Vynikající recept, vždy když peču, tak ze 2 dávek.
Jinak tě vítám na Topkách a ať se ti tu líbí
Teď jsem zadělal znova s 50gr. rozpuštěným jihoč. máslem .
Tak jsem zvědav . Peču je poprvé. Právě teď mi přetekl kvásek v hrnku , pořád nic a než jsem si udělal kafe , byl nahoře .
Jinak v pek. zadělávám těsta na buchty, vánočky , knedlíky a samozřejmě peču chleba .
Jsem ráda, že žemličky chutnají
Bibinka:
Bibinka:
Bibinka:
Pokud je vás víc, než dvá, tak zaručeně udělej tu dvojitou dávku, většinou každý pekl znova.
Jinak tě tu vítám a ať se ti tu líbí
Ať se ti podařííííí
Bibinka:DNES POPRVÉ CHCI DĚLAT HOUSTIČKY.MÁM DOTAZ PEKÁRNU DÁM NA TĚSTO,
Zuzana Kuxová:
A nazývají si banketky.
Nepřidala jsem zatím bod,takže teď
To těsto není tekuté, je takové jako plastelína, nelepí se a dobře se s ním pracuje. Pokud ho máš tak tvrdý, že se s ním nedá pracovat, přidej mléko-doufám, že jsi zdvojila i ostatní suroviny, když děláš z 1 kg mouky
Jsem ráda, že žemličky chutnaly. Asi je máš malinko menší, protože já jich udělám nejvíce 12, někdy jen 10
m.lumicek:fotku máš pěknou, tak je vidět, že se zadařilo a to mě těší
Bibinka: