Kardinál
Bílkovo-piškotový korpus, proložený spoustou šlehačky a kompotovanými mandarinkami, si vás získá na první ochutnání. Chce to trochu zručnosti a cviku, ale odměnou je luxusní moučník, za který se rozhodně nemusíte stydět na žádné oslavě.
Suroviny pro 1 dávka
asi 12 porcí
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 17 930 kJ / 4 285 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 79,08 g |
| Tuky | 267,22 g |
| Vláknina | 2,40 g |
| Cholesterol | 2,12 g |
| Sodík | 931 mg |
| Sůl | 2,58 g |
| Sacharidy | 389,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Připravíme sněhové těsto. Z bílků ušleháme sníh, do kterého postupně přidáváme cukr a šleháme, až tvoří špičky.
Krok 2: Na piškotové těsto ušleháme celá vajíčka, žloutky a cukr do husté pěny a zlehka do něj vmícháme mouku s práškem do pečiva.
Krok 3: Sněhové těsto vložíme do sáčku, stejně tak i piškotové těsto. Na plech s pečicím papírem nastříkáme ze sněhové hmoty 5 čar dlouhých cca 30 cm, s rozestupem cca 4 cm.
Krok 4: Piškotovým těstem vyplníme vzniklé mezery. Stejný postup provedeme i na druhý připravený plech s pečicím papírem, máme tedy připravené na pečení 2 pláty těsta.
Krok 5: Upečeme ve vyhřáté troubě asi na 180 °C přibližně 10 minut dorůžova.
Krok 6: Pláty těsta necháme vychladnout a přeneseme je na čistý pečicí papír. První plát potřeme vrstvou ušlehané smetany, poklademe mandarinkami, dáme opět vrstvu vyšlehané smetany a přiklopíme druhým plátem těsta. Jemně přitlačíme.
Krok 7: Moučník necháme vychladit cca 2 hodiny. Jemně pocukrujeme.
Zveřejněno 5. 11. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kardinál
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/x7z9
Moje poznámka
Kardinál
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/x7z9
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 17 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 18 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 18 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno před 20 hodinami
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno před 23 hodinami
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 50 minutami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 53 minutami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 1 hodinou
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 2 hodinami
Kávový krém do dortu (retro)
Cikitaka před 2 hodinami
Bezlepkové banánové muffiny
xfikejzova02 před 3 hodinami
Domácí chléb II.
Penkapa před 4 hodinami
Bramboračka
danal před 5 hodinami
Dalmatské čufty
Ceesay před 13 hodinami
Tématické fráze:
zakusek kardinal,
recepty moučník kardinálské řezy,
dort kardinál,
kardinál recept,
cukrářské zákusky z obrázky recepty,
vejce kardinál,
kardinalske rezy,
moučník kardinál,
dezert kardinal,
kardinal zákusek,
recept kardinalske rezy,
kardinal,
kardinál dort,
omáčka kardinál,
řezy kardinál,
kardinal řez,
kardinál řezy,
recept kardinal,
kardinální řezy,
kardinalove řezy
Suroviny:
vejce,
žloutek,
cukr krupice,
mouka hladká,
kypřící prášek do pečiva,
bílek,
cukr krupice,
smetana ke šlehání,
mandarinky,
cukr moučkový
Komentáře (26)
To jedině upéct, když není nikdo doma !
Aničko, klidně se do toho pusť, je to velice jednoduché a celkem i rychlé - a nádobí? : 2 mísy, váha, el. šlehač a cukrářský sáček.
Mám recept z mailu už asi rok, ale také se mi do toho nějak nechtělo. Moc se mi líbil, ale kdyby to tak někdo udělal za mne. Chodila jsem fotky okukovat každou chvíli, ale skutek utek.
Až včera - recept mám ze 4 vajíček (velikánská chyba, je toho málo !!!
Na pečící papír jsem si rozměřila a nakreslila, kde budou sněhové pruhy - ty jsem pak nanášela střídavě na jeden i druhý plát, abych jich měla stejný počet, kdyby těsto náhodou nevyšlo. Do téhož sáčku pak můžete dát piškotové těsto a nastříkat ho mezi bílkové pruhy (nezapomeňte vynechat prostřední, abyste měly 2 samostatné pláty).
A pak už jen upéct. Spodní plát jsem namazala jahodovou marmeládou, na to šlehačku a přiklopila jsem druhým plátem.
Ten se mi sice trochu polámal, ale vůbec to nevadilo, zmizelo to hned, ani do lednice se ta lahoda nedostala.
Tak se toho nelekejte, na množství nehleďte a hurá do toho!
Krásně a polopaticky je postup nafocený na maminčiných receptech zde:
http://www.mamincinyrecepty.cz/zakusky/kardinalovy...
Pét minut a byl pryč! Dá se perfektně zamrazit nakrájený a pak vyndat ,jenom se musí mrazit na tácku a pak přendat do krabiček.
Rozmrazovat už na talíři při pokojové teplotě ne v krabičce kde se mrazil,zvlhne.