Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 30 869 kJ / 7 378 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 189,98 g |
| Tuky | 230,49 g |
| Vláknina | 22,07 g |
| Cholesterol | 2,49 g |
| Sodík | 2,13 g |
| Sůl | 5,45 g |
| Sacharidy | 1 126,13 g |
Postup přípravy
Krok 1: Piškot:
Žloutky si vyšleháme s cukrem a olejem do pěny,pak vmícháme mouku a prášek do pečiva,nakonec ušlehaný tuhý sníh z bílku. Bílky přidáme do těsta lehkým vmícháváním ručně - už nešlehat. Přidáte-li kakao bude mít tmavý korpus nebo obarvíte kakaem jen polovinu těsta a střídavě budete do formy lít po lžících na sebe, budete mít krásné kruhové mramorování. Krok 2: Krém:
Svaříme si dva pudinky v polovičním množství mléka, tedy v 500 - 600 ml na oba dohromady.
Ještě do horkého pudinku vmícháme připravené čočky nebo nalámanou čokoládu a mícháme, dokud se nerozpustí, je to za chvilku. Pak přikryjeme pudink mikrotenovým sáčkem a necháme vychladnout. Krok 3: Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem, případně vanilkou, do tmavé varianty dáme trochu víc moučkového, tmavá čokoláda většinou obsahuje méně cukru než světlá. Pak přidáme pudink a vyšleháme do hladka. Tento krém je lehký, jemný a pod potahovky jeden z nejlepších, protože krásně drží a nepropouší vlhkost třeba z ovoce uvnitř, takže se dá použít i na mantinely kolem okrajů, když chcete dát dovnitř třeba tvarohovou náplň, kterou potahovky nesnášejí. Krok 4: Domácí marcipán:
Suš. mléko a cukr v míse pořádně promícháme a zbavíme hrudek, přidáme ost. suroviny a ručně hněteme těsto, napřed hrudkovatí a po chvíli se začne spojovat. Pracovní plochu si posypeme moučk. cukrem nebo když hodně lepí troškou solamylu a propracováváme až se vše spojí v pevnou hmotu. Můžeme několikrát namočit ruce do vody a propracovávat, v žádném případě nepřidávat další vodu po lžících. Sice by se lépe pracovalo, ale marcipán by byl říkdý a tekl by na dortu a figurky by nedržely tvar. Krok 5: Rady:
Na potahování dortu si dělám o trošku měkčí hmotu a na figurky hutnější.
Marcipán ze šuš. mléka není úplně bílý, potřebujete-li bílý, musíte přidat bělobu.
Chcete-li barevný, tak po vypracování těsta vmícháte barvu dle potřeby ( práškové v sáčcích, gelové, pudrové )
Práškové obyšejné potr. barvy rozředíte v pár kapkách alkoholu-nejlépe vodka.
Žloutky si vyšleháme s cukrem a olejem do pěny,pak vmícháme mouku a prášek do pečiva,nakonec ušlehaný tuhý sníh z bílku. Bílky přidáme do těsta lehkým vmícháváním ručně - už nešlehat. Přidáte-li kakao bude mít tmavý korpus nebo obarvíte kakaem jen polovinu těsta a střídavě budete do formy lít po lžících na sebe, budete mít krásné kruhové mramorování. Krok 2: Krém:
Svaříme si dva pudinky v polovičním množství mléka, tedy v 500 - 600 ml na oba dohromady.
Ještě do horkého pudinku vmícháme připravené čočky nebo nalámanou čokoládu a mícháme, dokud se nerozpustí, je to za chvilku. Pak přikryjeme pudink mikrotenovým sáčkem a necháme vychladnout. Krok 3: Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem, případně vanilkou, do tmavé varianty dáme trochu víc moučkového, tmavá čokoláda většinou obsahuje méně cukru než světlá. Pak přidáme pudink a vyšleháme do hladka. Tento krém je lehký, jemný a pod potahovky jeden z nejlepších, protože krásně drží a nepropouší vlhkost třeba z ovoce uvnitř, takže se dá použít i na mantinely kolem okrajů, když chcete dát dovnitř třeba tvarohovou náplň, kterou potahovky nesnášejí. Krok 4: Domácí marcipán:
Suš. mléko a cukr v míse pořádně promícháme a zbavíme hrudek, přidáme ost. suroviny a ručně hněteme těsto, napřed hrudkovatí a po chvíli se začne spojovat. Pracovní plochu si posypeme moučk. cukrem nebo když hodně lepí troškou solamylu a propracováváme až se vše spojí v pevnou hmotu. Můžeme několikrát namočit ruce do vody a propracovávat, v žádném případě nepřidávat další vodu po lžících. Sice by se lépe pracovalo, ale marcipán by byl říkdý a tekl by na dortu a figurky by nedržely tvar. Krok 5: Rady:
Na potahování dortu si dělám o trošku měkčí hmotu a na figurky hutnější.
Marcipán ze šuš. mléka není úplně bílý, potřebujete-li bílý, musíte přidat bělobu.
Chcete-li barevný, tak po vypracování těsta vmícháte barvu dle potřeby ( práškové v sáčcích, gelové, pudrové )
Práškové obyšejné potr. barvy rozředíte v pár kapkách alkoholu-nejlépe vodka.
Zveřejněno 6. 11. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
3D - Iglů s tučňáky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1BpR
Moje poznámka
3D - Iglů s tučňáky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1BpR
Nejnovější recepty
Vánoční oplatky
Přidáno před 13 hodinami
Medové kuličky
Přidáno před 15 hodinami
Pikantní smažený kapr
Přidáno před 16 hodinami
Nakládaný sýr s pečenými rajčátky a česnekem
Přidáno před 16 hodinami
Červená řepa s burratou a piniovými oříšky
Přidáno před 17 hodinami
Nepečené sacher kuličky
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánoční cukroví
fragolina před 2 hodinami
Brambory s vůní mandlí
Fitulka před 6 hodinami
Bílkový chlebíček s kandovaným ovocem
Ututatise před 7 hodinami
Poctivá vánočka
metrix7 před 7 hodinami
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Slavista62 před 8 hodinami
Krkovička z trouby
Sahula před 8 hodinami
Těsto na perníčky - hned měkké
habis před 8 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
AlienkaKalousova před 8 hodinami
Domácí laskonky aneb: Křehké bílkové pokušení
milhausz1984 před 9 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
busy_dad před 9 hodinami
Tématické fráze:
dort s tučňáky a iglů,
dort s tučnáky,
dort iglu,
tučňáci z marcipánu,
tučňák z marcipánu,
dort s tučňákem,
iglů z kostek cukru,
dorty s tučnáky,
marcipánový tučňák,
iglů z cukru,
dort s tucnakama,
tučňák z marcipánu postup,
recept na tučnaky,
dort iglú s tučňáky,
iglu z marcipanu,
postup na dort tučňák,
dort s tucnaky postup,
dorty s tučňákem,
iglů dort,
iglů z kostkového cukru
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
mouka polohrubá,
olej,
prášek do pečiva,
pudink vanilkový,
mléko,
máslo,
cukr moučkový,
čokoláda,
banán,
mléko sušené,
cukr moučkový,
med,
olej,
voda,
mandlové aroma,
potravinářské barvivo,
solamyl,
cukr moučkový
Komentáře (27)
a že je to jedlé..to ti věřím...to by mi taky jelo
toto taky
Ahoj Jani,moc ti děkuju, byl pro vnoučka ke 4. tým narozeninám