Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Větry matky představené

Nenechte se zmást názvem, jedná se prý o francouzskou specialitu! Jemné kousky bez kynutí, obalené ve slaďoučkém cukru. K dokonalému tvaru, který bude lahodit nejen oku je potřeba pečlivé smažení.

Hodnocení receptu je 5,0 (38×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

ruzena ruzena

Snadný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 5 min Bez doby chladnutí těsta

25 min (20 min příprava + 5 min tepelná úprava, Bez doby chladnutí těsta)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 766 kJ /
900 kcal
Bílkoviny26,27 g
Tuky49,42 g
Vláknina2,25 g
Cholesterol 620 mg
Sodík 201 mg
Sůl0,42 g
Sacharidy86,47 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V hrnci přivedeme k varu vodu s cukrem, solí a máslem. Odstavíme, přisypeme mouku a důkladně promícháme, dokud se z těsta nevytvoří takový knedlík, který se nebude lepit k nádobě. Krok 2: Necháme mírně zchladnout a zapracujeme do hmoty celá vejce. Kdo chce, přidá rum. Krok 3: Těsto vypracujeme do konzistence hustšího pudinku. Pokud bude těsto moc řídké, přidáme solamyl. Krok 4: Rozehřejeme si v hrnci olej a smažíme. Těsto oddělujeme lžičkou. Tvoříme kousky o velikosti ořechu které vkládáme do rozpáleného oleje. Smažíme po obou stranách. Krok 5: Hotové osušíme na papírovém ubrousku a poté obalujeme v moučkovém cukru.

Zveřejněno 28. 10. 2011

Poznámka autorky ruzena

Tento recept mám z časopisu Knihovnička receptů a zalíbil se mi, tak jsem ho zkusila a je opravdu moc dobrý.

Pro vysvětlení názvu tohoto pečiva dokládám pravděpodobný původ tohoto názvu. Kdysi prý tyto velejemné koblížky smažily obyvatelky kláštera ve francouzském Baume-les-Darmes. Byl to jejich recept a pečivo bylo ve městě velice oblíbené. Až jednou potkaly plukovníka z místní posádky, který chtěl vědět název této dobroty. Sestry ale žádný neměly a byly jím tak vyvedené z míry, že si jejich představená překvapením "upšoukla". A název byl hotov.

Jo a na konec bych chtěla dodat, že je lepší hned dělat ze 2 dávek, až ochutnáte, sami poznáte proč.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Větry matky představené

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M5W5

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Větry matky představené

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M5W5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (58)

Růženko dobrý den, jen jsem se chtěla zeptat, zda máte představu, kolik spotřebujete na tuto várku oleje a kolik z toho je kousků? Recept mne zaujal a chci vyzkoušet. Děkuji:-D

Olga Cermakova 12. 12. 2016 21:06
Nesnášim větry nikoho ani Matky představené.

Olga Cermakova: Vždyť ti je nikdo nenutí....:no:

Odpalované těsto,místo pečené,tak smažené

je to výborný, oproti receptu jsem přidala špetku prdopeče a obaluji v krupicovém cukr se skořicí:)... nestačím píct a název vůbec mé strávníky nevzrušuje
:yes:

senky:senky díky,žes udělala:-Da byly dobré:-))jsi mi je připomněla,už jsem je zas dlouho nedělala:-Dbudu muset napravit:yes::-D

Růženko, dnes jsem použila jako rychlé teplé pohoštění a málem na mě nezbylo:-D:-D Na obalování jsem použila skořicový cukr a prcánky:-D:-D jak je nazvala tříletá dcera mojí kamarádky, moc chutnaly. Takže se svařákem Mikulášský večer jak vymalovaný:-K:-K
Bodovala jsem už před rokem, dnes jsem jen fotila;-)

ruzena: Na druhý pokus to vyšlo:yes: Drží se statečně holky, než budou snědeny. Dala jsem na vaše rady a povedlo se. Děkuju moc za radu, kdo nezkusil, prohloupil:-K:yes:

anička:jéje Aničko omlouvám se ;-)prakticky ti na tvůj dotaz odpověděla Sodovka;-) za což jí děkuji:-))je to tak,musíš smažit déle a obracet,oni se krásně nafouknou a nesplasknou,ale na mírném plameni,aby se nespálily:-))jinak nevím,mě se krásně nafoukly a nesplasky až zmizely úplně.....ale do žaludků:-))ještě jednou se omlouvám,že jsem ti neodpověděla,ale na PC jsem byla poslední dobou málo:-))

Aničko (neregistrovaná),odpovídám na tvůj dotaz i když nejsem autorkou receptu. Aby větříky nesplaskly, tak je musíš smažit delší dobu. I když větříky smažením získají pěknou, zlatavou barvu a myslíš si, že jsou již usmažené, tak je z pánvičky nevybírej, ale otáčej jako pinpongové míčky a ještě na mírném plameni smaž.:-) Pořád je otáčej a větříky se začnou ještě více nafukovat a mírně praskat (vytvoří se na nich tenká rýha). Nafouknuté větříky otáčej a pak je vytáhni na talířek. Takhle usmažené větříky ti nesplasknou. :yes: Před chvíli jsem je dosmažila a při smažení jsem měla stejný problém jako ty.:-( Tak jsem zkoušela různé fígle a přišla na to ;-), že se musí delší dobu smažit a po usmažení ještě pořád otáčet, až do chvíle, kdy jsou nafouklé až tak, že začnou jakoby mírně praskat (tvoří se na nich mírná trhlina). Růžence, autorce receptu posílám + 29 :yes:

anička: Třeba tady Růženka nebyla a to může být důvod, proč neodpověděla;-) Já neporadím, tento typ moučníků moc nedělám;-)

Čekala jsem 3 dny a odpověď žádná:-// Děkuji za neodpovězení, je vidět, kdo tu má přednost.

Dobrý večer Růženko, dneska jsem udělala tuhle dobrotu. Mám ale dotaz, při smažení se krásně nafoukly a potom splaskly, postupovala jsem správně, nebo jsem někde udělala chybu?
Děkuji za odpověď.

Dnes odpoledne jsem dostala chuť na něco sladkého :-p a vzpomněla jsem si na tento recept:-O. Musím říct, že je to rychlovka :yes: a navíc výborná :-p;-) . Dělala jsem z dvojité dávky :-O:-D:-D . Přidala jsem foto :-)) a díky za recept :yes::yes: Bod už jsem dala dříve :-D

Děkuji za velké ohlasy za tuto dobrotu:-Kdnes jsem je opět dělala a zkusila jsem je udělat s přípravkem na donuty a povedlo se a není s tím tolik práce,jde to mnohem lépe,jak se lžičkama:-))zkuste,kdo má tento přípravek:yes::-))

Riedlová 11. 11. 2011 07:27
Ukonáno a zpapáno.Byla to mňamka,děkuji:-K

dekuji za skvely a jednoduchy recept! Jen se po nich "zaprasilo" :-)

vyzkoušela jsem a uděluji bodík,:yes: ať se ,,to,, jmenuje jak chce, je to skvělé a rychlé. PS: obalovala jsem ve skořicovém cukru;-)

Jejda to je komentářů na větry:-D:-D:-Dmoc vám všem děkuji a jsem ráda,že některé z vás už i vyzkoušely:-D:yes:a že chutnalo:yes:všem velký dík a opravdu vyzkoušejte:-)):-)):-))a co se týče názvu,je to tak ,jak píše Zuzanka Mládková:yes::yes::yes:

Tady přesně se pozná, kdo rozumí srandě a kdo je zahořklej. Na názvu nezáleží, ale na chuti! Skvělej název, oceňuji to :-)):yes:

srettka:hele susedo,naprdlá si buď jak chceš,já se jenom směju:-D:-Djo a to máš pravdu,že jsem měla napsat,že je lépe dělat ze dvou dávek:-))já se kaju,já taky dělala ze dvou dávek a chtěla jsem to tam dopsat,ale skleroza zapracovala:-Dhlavně,že chutnalo:-pjooo a fotku máš nádhernou,to já nemám a díky:-)):-)):-)):-)):-)):-)):-))ještě to dopíšu:yes::-))

milá rous:-//, jsem na tebe pěěkně naprdlá:no::no:, bo jsi zapoměla dodati ve svém větrném receptíku, že pšouků je jen pro mravenečka a né pro australské pažravé kobylky:-!:-!
pááč a nýbrž, což značí protože...ty pšouky jsou tuze jedlé a to i v syrovém stavu. po smaživé koupely je to výýtečná dobrůtka:yes::yes::yes: a má malá dcéra pravila, že mám vyříditi, že je to doslovně třikrát dobré:-p:yes::yes:
dovoluji si přidati fotodůkaz. recept jsem zachovala, jen rum doma nebyl, tak jsem do toho vrazila kapku rumový tresti a šplouchanec voděnky stalýčnyje a ve finále jsem to obalila v jemném krupicovém cukru se skořicí.
takže v závěru chci dodati:
VÝBORNÉ, LEČ ZADĚLÁVATI LÉPE ASLEPOŇ Z DVOJITÉ DÁVKY:-!:-!:-!pak pochopíte:-p

Jiřička 31. 10. 2011 17:59
Tento recept znám, ale pod názvem puchýře, ale větry jsou lepší. Hned si to jdu k tomu mému připsat. Všem doporučuji je to báječné. :-p

Růženko, ten název nemá chybu :yes::yes::yes:+

Růži,teda:-D:-D:-D:-D.
No ono se to ,,odpálené" testo dá všelijak upravit,dá se vařit, smažit i vařit co? Já mám doma ještě nevyzkoušenou věcičku na donuts a že bych to s tim prubla??To by šlo protlačit žejo.;-)Já snad pujdu udělat ještě teď.;-):-))Boďana máš:yes:

:-K+20:-KDostal mě ten název;-):-D:-D

ruzena:to viš, venku tma jak v...noo, ještě větší, já budu klopítat naším městský hájem,ve větru, dešti,mlze, slotě i psotě, po pás v listí...a ve finiši budu moct jen vomejt ten lavor od větrů:-S

srettka:tak skoč k nám,mě ještě 3 kousky zbyly:-D:-Dty jsou poslední,co jsem uchránila,vnuk se do nich pustil a pomalu to zmizelo i s tou mísou:-D:-D:-D

kurňa:-S bych taky pšoukala, ale došel oil a už se mě do konzumu nechce cválat:-8 ale ještě nám zbyli ze včera štrůdle, tak nejsme na suchu:-)
:-D já jsem chtěla původně napsat, žé nám zbyli z loňska:-D...teda já mám dost:-D

Bibinka:Bibi to jsem moc ráda,žes vyzkoušela a že vám,teda taťuldovi chutnalo:-D:-D:-Djá je dneska dělala po druhé a jsou zase pryč:-))no přišel náš Kubča a bylo to fuč:-D:-D:-D

ruzena: Růženko, pšouky hotové, málem snědené a abych je vůbec mohla vyfotit, musela jsem si je schovávat, neboť taťulda chodil krást a těšil se jako malej kluk, až mu dám tu mísu:-D Bodíka už jsem dala a fotku teď také-je to supr pšouk:-));-):yes:

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
strava pro kojící matky recepty, strava pro kojící matky - recepty, recepty pro kojící, recepty pro kojici matky on line, vaření pro kojící matky, větry, větry recept, moučníky pro kojící matky, větry z odpalovaného těsta, moučník pro kojící matky, pšouky recept, co na větry, dobroty pro kojici matky, recept pro kojicí, časopis knihovnička recepty, buchta pro kojící matky, kolac pro kojici matky, recepty matky a dcery, strava kojící matky recepty, recept větry

Suroviny:
voda, cukr písek, sůl, máslo, mouka hladká, vejce, rum

Přidat fotografie receptu