Valašské frgály
Frgále - tradiční valašská specialita, která si získala oblibu po celé republice. Zkuste si i vy připravit výborné koláče s hruškami, tvarohem, povidly nebo mákem. Vláčné kynuté těsto, sladká náplň a křupavá drobenka, to je záruka spokojenosti.
Suroviny pro 4 kusy
4kusy
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 28 316 kJ / 6 768 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 106,59 g |
| Tuky | 289,88 g |
| Vláknina | 26,40 g |
| Cholesterol | 1,26 g |
| Sodík | 2,14 g |
| Sůl | 5,30 g |
| Sacharidy | 919,97 g |
Postup přípravy
500 g nakrouhaného zelí spaříme a ve velmi malém množství vody dusíme doměkka s troškou soli. Pak přidáme zhruba 40 g másla, 50 - 80 g cukru, 50 g namočených rozinek, ochutíme mletou skořicí, malinko dosolíme a necháme vychladnout. Krok 10: Tvarohová náplň:
V misce společně smícháme 250 g tvarohu v kostce, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, citronovou kůru, 80–100 g cukru. Můžeme přidat i trochu vlahého másla a pokud je náplň hustá, přidáme trochu smetany ke šlehání, mléka nebo i rumu. Krok 11: Povidlová náplň:
Hustší povidla rozmícháme s troškou rumu. Přidáme špetku mleté skořice, vanilkový cukr, a strouhanou citronovou kůru. Případně dosladíme. Pokud jsou povidla řidší, dají se zahustit strouhaným perníkem. Krok 12: Jablečná náplň:
Jablka oloupeme, nastrouháme nahrubo a rozvaříme na hustou kaši. Přidáme cukr podle chuti, ochutíme mletou skořicí a badyánem, případně zahustíme strouhaným perníkem. Pokud nemáme perník, můžeme použít mleté piškoty. Necháme vychladnout. Podobně připravíme hruškovou náplň. Krok 13: Maková náplň:
250 g mletého máku zalijeme horkým mlékem a pár minut povaříme. Přidáme 80–100 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce medu nebo marmeládu, mletou skořici, citronovou kůru a 40 g másla. Vaříme alespoň 10 minut. Pokud je potřeba, zahustíme strouhaným perníkem nebo mletými piškoty. Necháme vychladnout. Krok 14: Hrušková náplň ze sušeného ovoce:
300 g sušených hrušek a 200 g sušených jablek povaříme ve vodě společně se skořicí, badyánem a hřebíčkem. Vaříme asi 20 minut a poté scedíme a umeleme na masovém mlýnku. Přidáme 150 g cukru, 100 g povidel, 100 g strouhaného perníku a trochu rumu. Pokud je náplň příliš hustá, můžeme ji zředit vývarem, ve kterém se ovoce vařilo. Necháme vychladnout.
Zveřejněno 2. 10. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Valašské frgály
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ADX7
Moje poznámka
Valašské frgály
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ADX7
Nejnovější recepty
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno před 1 sekundou
Domácí vlašský salát na chlebíčky
Přidáno před 1 hodinou
Čokoládové budino s kávovým podtónem
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí prsa na smetaně s paprikami
Přidáno před 16 hodinami
Brambory na cibulce se zelím
Přidáno před 16 hodinami
Staročeský houbový kuba
Přidáno před 19 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hrnková buchta
Helenecka 21 před 50 minutami
Utopenci - ráno naložit, večer baštit
tomas.rejzek před 53 minutami
Vánočka s rozinkami
Terka.Ambrozkova před 1 hodinou
Nejlepší marokánky
Terka.Ambrozkova před 1 hodinou
Babiččin mazanec
Vlastali před 1 hodinou
Vánoční rybí polévka s jikrami a mlíčím
MilanJ před 1 hodinou
Vinná klobása trochu jinak
Mech_cz před 2 hodinami
Minutkový kuřecí guláš
Mimino před 2 hodinami
Pečená vinná klobása se zelím (z remosky)
Susanna před 3 hodinami
Palačinky s džemem
jakub@V před 3 hodinami
Tématické fráze:
frgále - domácí výroba,
nejlepší recept na frgály,
těsto na frgaly,
hruškové frgály,
hrušková náplň do frgálu,
domácí frgále,
maková náplň na frgály,
nejlepsi frgal recept,
recepty lidové recepty,
pravé valašské frgály,
domácí frgál,
domácí frgály,
hruškový frgál,
hrušková náplň,
pravy valašský frgál,
tvarohovy frgal recept,
tvarohové frgály,
náplně do frgálů,
testo na frgale,
valašské recepty
Suroviny:
mouka hladká,
mouka hrubá,
cukr moučkový,
žloutek,
máslo,
sůl,
kůra citronová,
mléko,
droždí čerstvé,
mouka polohrubá,
máslo,
cukr moučkový,
rum,
máslo,
rum
Komentáře (110)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Fotka není nic moc, nejsou podmínky
senky: Jani děkuji za odpověď
Dávám pouze hl. mouku. Chuť frgálu dělá nádivka poleva-glejt z másla cukru a rumu, bez toho je to jen lepší koláč.Bohužel, co vidím, je málokterý s polevou, no není to zrovna levná poleva! Hrušková povidla se tady vaří tak, jako trnková. V pálenicích v měděném kotlu. Při vaření se dává pouze badián. Dobré hrušky, nebo trnky-dobrá povidla. Kamarádka si vaří povidla doma v remosce. Je to stejný výsledek, jako z usušených, ale méně pracný. Nikdy nedávejte žádné jiné koření, než badián, ani ocet, tak jak popisují, snad vanil. cukr. Všem Vám přeji hodně zdaru a výtečné chutě.A.
Merylas:
Povrch jsem pomazala tvarohovou náplní, polovinu pokladla hruškami a druhou polovinu malinami.
Spěchám s bodíkem a s obrázky
majka42: Já jsem dlouho nemohla přijít zelné náplni na chuť, ale léty se to nějak poddalo