Vánoční perníkový dort
Pečení vánočního perníkového dortu vám provoní celý byt a navodí vánoční atmosféru. Dort je velmi kyprý a šťavnatý, není třeba ho ještě dále zdobit, stačí ho jen promazat meruňkovou marmeládou.
Suroviny pro 1 kus
10-12 porcí
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 738 kJ / 4 000 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 63,05 g |
Tuky | 152,09 g |
Vláknina | 28,89 g |
Cholesterol | 785 mg |
Sodík | 738 mg |
Sůl | 1,62 g |
Sacharidy | 549,17 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejdříve zalijeme rozinky rumem a necháme je 2 hodiny bobtnat.
Krok 2: Troubu vyhřejeme na 160 °C.
Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Její dno vyložíme vystřiženým kruhem papíru na pečení. Krok 3: Změklý tuk, cukr, med a žloutky chvíli šleháme. Krok 4: Pak přidáme střídavě mouku smíchanou s práškem do perníku, skořicí a kakaem, vlažné mléko, pak taky ovoce, rozinky a citrusovou kůru. Krok 5: Úplně nakonec lehce vmícháme pevný sníh z bílků, který jsme vyšlehali se špetičkou soli. Vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Krok 6: Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba
40-50 minut na 160 °C. Krok 7: Po upečení se má nechat korpus vychladnout ve formě, aby zatuhnul (já ho nechala jen chvíli trochu zchladnout a vyklopila. Krok 8: Po úplném vychlazení korpus 1x vodorovně prořízneme a potřeme meruňkovou zavařeninou. Krok 9: Povrch přelijeme čokoládovou polevou a do tuhnoucí polevy vtiskneme marcipánové ozdůbky.
Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Její dno vyložíme vystřiženým kruhem papíru na pečení. Krok 3: Změklý tuk, cukr, med a žloutky chvíli šleháme. Krok 4: Pak přidáme střídavě mouku smíchanou s práškem do perníku, skořicí a kakaem, vlažné mléko, pak taky ovoce, rozinky a citrusovou kůru. Krok 5: Úplně nakonec lehce vmícháme pevný sníh z bílků, který jsme vyšlehali se špetičkou soli. Vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy. Krok 6: Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba
40-50 minut na 160 °C. Krok 7: Po upečení se má nechat korpus vychladnout ve formě, aby zatuhnul (já ho nechala jen chvíli trochu zchladnout a vyklopila. Krok 8: Po úplném vychlazení korpus 1x vodorovně prořízneme a potřeme meruňkovou zavařeninou. Krok 9: Povrch přelijeme čokoládovou polevou a do tuhnoucí polevy vtiskneme marcipánové ozdůbky.
Zveřejněno 15. 12. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánoční perníkový dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lM4V
Moje poznámka
Vánoční perníkový dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lM4V
Nejnovější recepty
Kůzlečí roláda s nádivkou
Přidáno před 5 hodinami
Topinky se zajíčky
Přidáno před 8 hodinami
Velikonoční lívance
Přidáno před 8 hodinami
Kinder mléčný řez
Přidáno před 9 hodinami
Knedlíky ze žluté cukety s cuketovým zelí
Přidáno před 23 hodinami
Fazole na mexický způsob
Přidáno 16. 4. 2025 13:28
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nejlepší špenát
joanam před 2 hodinami
Kuře na medu
Lubos74 před 6 hodinami
Domácí nudle
Lubos74 před 6 hodinami
Dva beránci...
Santa Suzana21 před 6 hodinami
Čokoládová zmrzlina
Krys0760 před 8 hodinami
Budapešťská pomazánka II.
PetrZappa před 15 hodinami
Babiččin trhanec s jablky
eviii před 19 hodinami
Martinské rohlíčky
Fitulka před 20 hodinami
Moravský vrabec
Fitulka před 20 hodinami
Tématické fráze:
iveta fabešová recepty,
perníkový dort s marcipánem,
iveta fabešová vánoční pečení,
vánoční perník recept,
perník jako dort,
vánoční perníkové řezy,
iveta fabešová-vánoční cukroví,
sváteční perníkový dort,
iveta fabešová dorty recepty,
vánoční cukroví iveta fabešová,
vánoční dort,
vánoční dort foto,
vánoční cukroví iveta fabešová recepty,
yveta fabesova,
iveta fabešová vánoční cukroví,
fabešová recepty,
iveta fabešová recept na dort,
pavlova fabešova,
vánoční perník,
mam rada vareni vanocni recepty
Suroviny:
rozinky,
rum,
máslo,
vejce,
cukr moučkový,
kakao,
med,
ovoce kandované,
kůra citronová kandovaná,
kůra pomerančová kandovaná,
mouka polohrubá,
prášek do perníku,
skořice mletá,
mléko,
sůl,
tuk,
mouka hrubá,
marmeláda meruňková,
poleva čokoládová,
marcipán
Komentáře (20)