Vánočka moje oblíbená
Vánoce se rychle blíží, a tak je správný čas oprášit recept na vánočku. Každá rodina má ten svůj dokonalý, léty osvědčený. Pokud ho teprve hledáte, doporučujeme vyzkoušet náš recept. S těstem se dobře pracuje, jen si nezamotat ruce.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 17 574 kJ / 4 200 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 102,92 g |
Tuky | 97,15 g |
Vláknina | 30,64 g |
Cholesterol | 441 mg |
Sodík | 888 mg |
Sůl | 2,77 g |
Sacharidy | 713,24 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravíme kvásek. Z odměřeného množství mléka odlijeme 100 ml, ohřejeme (musí být vlažné, ne horké), přidáme 1 lžíci mouky a rozdrobíme čerstvé droždí a necháme v teple vzejít.
Krok 2: Mouku prosátou s práškem do pečiva smícháme se zbylými surovinami na těsto. Nakonec přidáme kvásek. Vypracujeme tužší těsto. Plech vyložíme pečicím papírem.
Krok 3: Těsto necháme řádně vykynout (nejméně 2 hodiny) a následně ho rozdělíme na dvě poloviny.
Krok 4: Z jedné půlky uděláme 3 dílky a z druhé poloviny 5 dílků.
Krok 5: Nejprve upleteme copánek ze tří větších dílků. Dáme ho na plech a prostředek potřeme bílkem.
Krok 6: Ze tří menších dílků upleteme copánek a položíme ho navrch. Ze zbylých dvou dílků uděláme copánek a položíme nahoru. Konce copánku podložíme pod vánočku.
Krok 7: Necháme ještě 1-2 hodiny stát a pak potřeme vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. Včas zapneme nahřívat troubu na 220 °C.
Krok 8: Vánočku dáme do trouby a pečeme 10 minut. Pak snížíme teplotu na 150 °C a pečeme 25 minut.
Krok 9: Dopékáme na 100 °C asi 30 minut. Takhle se vánočka krásně upeče.
Zveřejněno 27. 1. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánočka moje oblíbená
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J7Go
Moje poznámka
Vánočka moje oblíbená
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/J7Go
Nejnovější recepty
Pomalu pečené vepřové v mrkvi
Přidáno před 21 hodinami
Zapečená brokolice
Přidáno 12. 3. 2025 16:02
Halušky s peperonatou
Přidáno 12. 3. 2025 14:02
Krkonošské sváteční škubánky
Přidáno 12. 3. 2025 13:55
Zapečený bramborový knedlík s brokolicí
Přidáno 12. 3. 2025 13:50
Báč s vinnou klobásou
Přidáno 12. 3. 2025 13:41
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Africké kuře
Tommyk před 10 minutami
Pikantní špecle se slaninou a rajčaty
Lucie1001 před 1 hodinou
Vepřové nudličky podle Milana
agsk1 před 1 hodinou
Kuřecí "čína" se zelím
Horskadana před 2 hodinami
Žampionová omáčka
Ashelin před 2 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
PetrHajny před 4 hodinami
Banánové muffiny
Markeeta před 4 hodinami
Kulajda s cibulí
Monika146 před 4 hodinami
Pohankové rizoto s ředkví
TondaJ před 9 hodinami
Vývar z hovězí oháňky
JohnyCipera před 9 hodinami
Tématické fráze:
vánočka recept,
jak uplést vánočku,
vánočka,
vánočka top recepty,
jak se dělá vánočka,
křehká vanocka,
recept na vánočku,
vanocka top recept,
vánočka jako kupovaná,
top recepty vánočka,
moje oblibena vanocka,
vánočka recepty,
recepty na vánočky,
recept vanocka,
vánočka hera,
vanocka bez hrozinek,
potření vánočky,
vánočka top,
vánočka top,
kupovaná vánočka
Suroviny:
mouka polohrubá,
cukr krupice,
tuk hera,
droždí čerstvé,
žloutek,
cukr vanilkový,
kypřící prášek,
sůl,
citron,
rozinky,
mléko,
bílek,
vejce,
lupínky mandlové
Komentáře (24)