Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brynzové halušky

Brynzové halušky jsou velmi známé jídlo ze slovenských kolib. Můžeme si ho ale hravě uvařit i doma. Brynzové halušky si nejlépe vychutnáte v pozdním jaru, kdy je brynza nejkvalitnější. Potěšte své blízké výborným jídlem.

Hodnocení receptu je 4,7 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jitka a Vlastik

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 5 min

35 min (30 min příprava + 5 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie25 069 kJ /
5 992 kcal
Bílkoviny160,26 g
Tuky308,19 g
Vláknina48,00 g
Cholesterol 863 mg
Sodík 12,55 g
Sůl31,28 g
Sacharidy620,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Oloupané syrové brambory najemno nastrouháme. Krok 2: Přidáme mouku, vejce a sůl. Umícháme tuhé těsto - kdyby se zdálo, že těsto je příliš řídké, tak jej zahustíme ještě moukou. Krok 3: Těsto přes cedník na halušky propasírujeme do vařící osolené vody. Krok 4: Na zkoušku dáme do vody kousek těsta, když se nerozvaří, máme těsto tak akorát. Vaříme mírným varem necelých 5 minut. Krok 5: Hotové halušky přecedíme a v sítku ihned proplachujeme horkou vodou. Krok 6: Slaninu nakrájíme na kostičky na pánvi rozškvaříme. Krok 7: Brynzu smícháme se smetanou a zlehka prohřejeme v hrnci, až vznikne hladká kaše. Krok 8: Na talíř dáme porci halušek, přidáme rozehřátou brynzu a nakonec slaninové škvarky a trochu vyškvařeného tuku.

TIP: Halušky - rychlé a levné recepty

Zveřejněno 25. 3. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Brynzové halušky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o4z

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Brynzové halušky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o4z

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (31)

Halušky milujeme. V sobotu byly k obědu halušky.<3 Když potřebuji nastavit bryndzu, když ji mám méně, tak tu zakysanku použiji, ale jinak nééé, máme rádi výraznou chuť. Také je neproplachuji, vždy mi to mamka říkala. :-) Vždy se tak přecpu, ale prostě to musím:-Q. Nikdy nám nezbydou.

janatka: Smotana do halušiek nepatrí.

Takže....moje babička (nagymama) žila na Slovensku v Rimavské Sobotě....maminka se tam narodila a obě vajíčko nedávaly a přidávaly polohrubou mouku......a jejich rady vždy byly ... za 1) nikdy nevařit déle než 3-5 minut.....prý by se rozvařily.....za 2) nikdy neproplachovat a za 3) to podivné něco čím pak polévají ve videu by nikdy na halušky nelily.....z rozškvařené slaniny tím tukem trochu polily halušky a brynzu jen rozdrobit a zamíchat.....ona tím teplem krásně povolí a je suprová.....může se přidat ta kys.smetana a já ji mám ráda i navrch a tu slaninku.....dělaly se u nás i halušky s praženým zelím, nebo tvarohem.....znám i s kys.zelím a uzeným,nebo se sýrem.....;-)

Reny2: Moja babička aj mama vajíčko dávali. No nikdy nie smotanu. Dáva sa jucha. A ano, nepreplachujú sa.

musí to být dobré<3

přesne jak píše De Facto do halušek teda s brynzou a nebo se zeli nedávam vajičko, tehdy jsou pravé Slovenské halušky- strapačky a taky brynzu nezahřívam

tejaja: přesne jak píšete to jsou pravé halušky, zde se říka Strapačky když jsou se zelím a brynzové klasika halušky supr, vím to že ted žiju na Slovvensku:yes:

:-K:-K:-K:-K:-K:-K
A toto je to samé.

Ale to vejce ...NO :-?
:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

Jana Chodorová 4. 2. 2016 12:15
Čaute, i já dávám vejce těsto udělám řidší a vykrajuju lžíčkou a házím do vroucí vody, mouku dávám polohrubou, nejsou po uvaření tak "matlavý", brynzu nahrazuji nivou, jak nemáš salaš, obchodníci nevědí, co by za brynzu chtěli:-//, jasně a zelíčko, jen tak, žádná tepelná úprava, pěkně syrové, halušky promíchám s oškvařenou slaninkou a zelím, dám na talíře a zasypu nivou:-p

Nadia22: Máš pravdu, tak sa varia halušky, ako píšeš. Akurát my vodu zo zemiakov nedávame preč, škoda minerálov. :-) A vajíčko tam nepatrí. U nás sa robia aj s kapustou ako píšeš, aj s kyslou kapustou, tvarohom, s kalerábom...recepty tu mám.;-)

Moje maminka pochazi od Nitry. Ta delala halusky tak, ze z nastrouhanych brambor vymackala vodu, a potom prisypavala polohrubou mouku, az mela testo patricne konzistence - nedavala vajicko. Nepasirovala je pres sito, ale testo davala na prkynko, prkynko na okraj hrnce a rychle odkrajovala nudlicky primo do varici vody. Kdyz vyplavaly, nechala je jeste varit asi tri minuty. (prepasirovane kousky pres sitko jsou mnohem mensi, proto se musi vybrat hned, jak vyplavou)Taky je delala s brynzou a slaninou, ale taky s prazenym zelim, a :-)ty jsme meli nejradeji. Tak je delala taky jeji maminka a ja taktez. Varim uz 40 let, vyzkousela jsem mnoho zpusobu, ale tento mame nejradeji, hlavne s tym zelim...

irena gombarova 9. 7. 2015 12:14
velice dobri mám ráda škoda že tadi čehák neni brinza musim shánet:-((:-((irena gombarova jablonec nad jizerou:-((:yes::-//

Geniální jídlo, které svět ještě neobjevil!

Já těsto připravuji tak, že po nastrouhání brambor vodu kterou brambory pustí sleju a trošku brambory ještě rukou stlačím a pak postupuju klasicky polohrubá mouka s hladkou asi tak na polovinu,vajíčko a špetku soli, toť vše a nemám problém. Přeji všem dobrou chuť.

DeFacto - nevím jistě, zda se tam vejce dává nebo ne, myslím si že ano. Poměr brambory-mouka asi taky nemusí být nijak stryktně dáno. Každopádně ty více bramborové jsou chuťově lepší. Moje SLOVENSKÁ babička je také dělala více do bramborova.

přidala jsem dnes foto,dělám je skoro stejně,ale brnyndzu neohřívám..dávám jí hned na talíř ;-)

Zohrievať bryndzu je hriech. Bryndza musí byť nepasterizovaná. Bryndza obsahuje veľa probiotík, ktoré majú veľmi priaznivé účinky na organizmus. Zahrievanie bryndze ničí probiotiká, a tým jej kvalitu ako zdravej potraviny.

komiva (neregistrovaný/á), halušky varím často...princíp je zrejme v tom, že do vriacej vody dávaj - hádž cesto - naraz malé množstvo a malé kúsky a ihneď ako vyplávajú na povrch, vyberaj. (Nie že do vody nahádžeš celú misu cesta) A cesto nemá byť moc riedke. A zásadne robím z polohrubej a dávam aj vajce.
Nevzdávaj to, raz na to prídeš.

Obdivuji všechny kuchařky, které umí uvařit halušky. Autor příspěvku DeFacto píše, že se do halušek nedává vejce - tak to před tímto receptem smekám. Já jsem vyráběla halušky za celý život 3x a vždy z toho byla rozvařená kaše, která se nedala využít ani na polévku (a to jsem do toho vejce přidala). Asi jsem opravdu neschopná.

Neviem síce kto tento recept písal, ale do slovenských bryndzových halušiek sa nedáva ŽIADNE vajce. A dáva sa 1 kg hladkej múky a 3-4 stredne veľké zemiaky. ;-) Takže by autor článku mal opraviť názov na Zemiakové halušky.

Doma mi chybela hladká mouka, tak jsem misto ni pouzila vetsi mnozstvi polohrube mouky a halusky byly vynikajici :-8

V jednoduchosti je síla. Jako novinku registruji prohřátí brynzy se zakyslou smetanou. Dávám si do oblíbených, určitě vyzkouším, dal jsem bodík a palec nahoru:yes::yes::yes:

kvaca1976 11. 2. 2010 13:40
My brynzu od decka nemusíme, tak jsme ji nahradili normálním taveným sýrem a je to velmi dobré.:yes:

Když jsme byli na Slovensku tak jsme pomalu nic jiného nejedli, milujeme je:-p:-p.Dělám je i doma, ale také nevařím 10 minut,jen dokud nevyplavou, ani neproplachuji.Ale vypadají móóóc dobře.:yes:

:-K:-K moj manžel ma rad halušky, neska bude mat na obed ahojte

martin , to si ma teda....;-) že nechutí, môže byť, mnohým, ktorí bryndzu nejedli, to chutiť nemusí, ale jedna vec je povedať, že nechutí a iná vec, že je to nedobré , no, no ..:-*

je to nedobré

Je to dobry a rychly:-p

Halušky netreba variť 10 min, len kým nevyplávu na povrch, vtedy sú už uvarené:yes::-)) A neprelievať vodou:-D

:-((

JE TO DOBRÉ :yes:V:-DV:-p

Tématické fráze:
halušky, halušky s brynzou, halušky originál recept, halušky těsto, bryndzové halušky, těsto na halušky, halušky recept, halušky s brynzou recept, bryndzové halušky-slovenský recept, recept halušky, brinzove halusky, bramborové halušky s brynzou, bryndzové halušky recept, halušky s brynzou a slaninou, halušky z syrových brambor, halušky s brynzou se zelím a slaninou, slovenské halušky s brynzou, recept na halusky s brynzou, recept na těsto na halušky, slovenske bryndzove halusky

Suroviny:
brambory, mouka hladká, vejce, sůl, slanina, brynza, smetana zakysaná

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu