Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

Se šípkovou nebo se zelím? Hláška známá z českého filmu. A my vám přinášíme recept zrovna na tu šípkovou. Kančí kýtu podáváme s bramborovým knedlíkem a bohatě polijeme omáčkou. Tak ať šípková vyhraje i u vás.

Hodnocení receptu je 4,9 (22×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

nofrona

Náročný

Doba přípravy 175 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 160 min Bez doby odležení masa

175 min (15 min příprava + 160 min tepelná úprava, Bez doby odležení masa)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 905 kJ /
1 650 kcal
Bílkoviny185,12 g
Tuky57,15 g
Vláknina15,24 g
Cholesterol 395 mg
Sodík 1,18 g
Sůl2,88 g
Sacharidy76,73 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kýtu pořádně nasolíme a můžeme ji nechat v chladu na pár hodin či přes noc uležet. Krok 2: Cibuli a slaninu nakrájíme nadrobno a necháme ve větším hrnci na rozehřátém sádle opéct. Následně do hrnce vložíme nasolenou kýtu a necháme ji zatáhnout ze všech stran. Krok 3: Opečené maso dáme do pekáče, okořeníme, lehce podlijeme a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C doměkka asi 1,5 hodiny. Upečené maso vyndáme z pekáče a odložíme. Krok 4: Výpek přendáme do hrnce a vydusíme na tuk. Poté přidáme mouku, osmahneme, zalijeme vodou, přidáme marmeládu, protlak, šťávu i kůru z citronu, dosolíme, dosladíme a provaříme. Ke konci varu přidáme víno. Krok 5: Uvařenou omáčku přepasírujeme. Maso nakrájíme na plátky a při servírování přelijeme omáčkou.

Zveřejněno 11. 2. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kD7r

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kančí kýta se šípkovou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kD7r

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (28)

Výborný recept

Dnes jsem dělala tak nějak stejně:yes:

rebelko sezen si cislo na mistniho hajnyho a kance mas hned tuhle sem objednal cca 14dni a je v mrazaku 15kg cistyho masa vyslo talir.(samozrejme ti ho daj za ty prachy vcelku). cena se pohybuje od 35-55kc za kilo nestazenej.:-))

Tak tenhle receptík mi nějak unikl! :-O Mám to štěstí, že kančí (nebo jinou divočinu) občas dostanu od tchána. Se šípkovou jsem ještě také nedělala, ale až se mi ten kanec dostane pod ruku, tak určitě takto vyzkouším. Ta omáčka vypadá báječně! :yes::-p+

:-p+12:yes:

rihana:Do vyhledávače jsem zadala a nic:-(. Ale jedna dobrá dušička mi ho brzy pošle:-p.

nofrona: je to jednoduché, dáte si do vyhledavače "šípková marmeláda" a vyleze toho spousta a vše je prakticky stejné. Jen jedna užitečná rada. Zásadně šípky nekuchám a nečistím, jak se všude uvádí. Jen je řádně omyju. Jednou jsem to četla na internetu, že to není třeba a od té doby to tak dělám. Marmeláda je nádherná. Dá jen trochu více práce pasírování, ředím to převařenou vodou. Z těch slupek pak vařím čaj, něco si dám po troškách zamrazít. Je mi to škoda vyhazovat.

rihana:Určitě je lepší použít kvalitní červené víno. Rajský protlak to zjemní, více marmelády mi příjde že to drhne na patře. Třeba by byla domácí lepší, ale nenašla jsem recept;-(, pomůžete?

Také dávám lepší červené víno. Jen jsem si všimla rajského protlaku, ten nedávám. Zato více šípkové zavařeniny.

Kančí maso je bomba:-p:-*, ale šípkovou omáčku jsem ještě bohužel nikdy nejedla. Recept se mi moc líbí. Ukládám...+1

Ivana Ch: Děkuji za odpověď.:-K

Eliza:Já dávám víno červené, né krabicové, klidně dražší,zdá se mě to chutnější.

To je moc krásný recept na jistě vynikající pochoutku...Mám v plánu dělat zítra podobně krůtí (kančí nemaje), tak se zeptám: víno červené nebo bílé?

Prozatím posílám bod, musí to být skvělé.:yes:

Čerstvé kančí mívají v Intersparu, možná taky v Tscu, včera jsem tam viděla jelení (není to ovšem nejlevnější).

nofrona: Je to podobné jako svíčková, ale není v tom smetana, na zeleninu dám taky vysmažit ocet a nechám den odpočinout, Šípkovou marmeládu mám svoji, takže ji dávám fakt hodně.
A ještě k tomu masu. Já kančí mívám, ale když nemám, tak tuto omáčku dělám z hovězího nebo z krůtích stehen a tak různě. Je to stejně vynikající a myslím, že omáčka je zdravá.

Tématické fráze:
kančí kýta nejlepší recepty, jelení kýta se šípkovou omáčkou, kýta z divočáka recept, svíčková z kančí kýty, recept kančí se šípkovou omáčkou, kanec na šípkové omáčce, kanec na šípkové omáčce, kančí na šípkové, kančí kýta recept, kýta z divočáka, kančí na šipkové omačce, divočák se šípkovou, kančí kýta recepty, kančí kyta, recept na šípkovou omáčku, kančí se sípkovou omáčkou, jelení kýta s šípkovou omáčkou, divocak se sipkovou omackou, kanci s povidlovou omackou, jelení svíčková se šípkovou omáčkou

Suroviny:
kýta kančí, slanina, cibule, marmeláda šípková, protlak rajčatový, citron, mouka hladká, víno červené, sádlo, koření na divočinu, jalovec, sůl, cukr, voda

Přidat fotografie receptu