Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kadlíkův kopřivový špenát

Hodnocení receptu je 5,0 (32×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Kadlik Kadlik

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny pro 2

2

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Než rozepíšu postup výroby tohoto pokrmu, musím odbočit a uvést, jakou averzi ke špenátu jsem musel překonat. Už od ranného dětství, ač milovník přírody, botaniky, pociťoval jsem odpor k stravě zelené barvy. Asi to bylo způsobeno sousedy na patře - policista (teda příslušník VB) a voják z povolání. Oba typické zelené mozky, kdy policista mi jako šestiletému bral ventilky na kole, že jsem jel po chodníku, a voják z povolání nutil dělat kliky, že jsem si málo očistil tenisky, když jsem šel domů. Bránil jsem se dětskou vynalézavostí, kdy jsem jednomu natloukl do výfuku jeho škodovečky jabka a pak sledoval, jak se snaží nastartovat, a druhému jsme se dokonce spolu s kamarády vykakali do Rudého Práva, zabalili, položili na rohožku, pokropili lihem, zapálili, zazvonili... a pak se pohledem zvenku bavili, jak v pantoflích naboso intenzivním dupáním se snaží oheň zlikvidovat... Zkrátka, špenát jsem nemohl. Dokončil to poslední zážitek, kdy jsem na prázdninách při dětském pobíhání po louce u babičky šlápl bosou nohou do kravince... Blok v mé duši byl opravdu obrovský. Krok 2: Dospěl jsem, v dohodě s manželkou bylo, že nikdy na stole nebude špenát, koprovka, lečo a rajská. Uplynula desetiletí a já několikrát narazil na výraz - špenát z kopřiv. A začal hlodat červík... A ten dohlodal minulý čtvrtek. Vracel jsem se z poslední výpravy na medvědí česnek, když jsem v lužním lese nevydržel, a natrhal plnou tašku krásných svěže zelených špiček kopřiv. Bestie - pálily i přes igelitový sáček.... Krok 3: Doma jsem kopřivy opláchl, a hodil do hrnce s vařící osolenou vodou. Mezitím jsem na oříšku sádla zezlatil velkou cibuli (teda ve dvou hrncích, dvě cibule, protože v jednom jsem souběžně dělal krůtí kostky, na paprice a kari). Krok 4: Než cibule zezlátla, vytáhl jsem mlýnek na maso a pomlel na střední šajbě asi čtvrtinu objemu kopřiv medvědí česnek. Půlku ho oddělal, do zbytku pomlel horké spařené kopřivy. Krok 5: Promíchal, vykydal na zlatou cibulku, prohříval a míchal. Zahustil jsem lžičkou strouhanky, pak vykydal celou zakysanou smetanu a promíchal. Krok 6: Už do odstavené směsi jsem vmíchal odložený pomletý medvědí česnek. Krok 7: No, servíroval jsem s vařeným bramborem, a krůtíma kostkama v maglajzu z cibule, mleté papriky a kari. Krok 8: Můžu říct, že po víc jak čtyřiceti letech jsem vyléčen z averze ke špenátu. Moc jsme si pochutnali a shodli se, že tohle bude na našem stole častěji. Krok 9: Jo, a ten vývar z kopřiv jsem použil do koupele...

Zveřejněno 9. 5. 2012

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kadlíkův kopřivový špenát

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MoOO

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kadlíkův kopřivový špenát

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MoOO

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Jsem asi natvrdlá, ale prosila bych odstavec č. 4 rozepsat podrobně, nějak to nechápu, omlouvám se. Díky.

:-D:-D:-D:yes::-p+

Kadlíku, velmi krásně se ten tvůj recept čte a já se u něj hezky zasmála-jsi veselá kopa chlape:-D:-D:-DKopřivy jsou vážně fajn, jak do jídla, tak do koupele a na vlasy;-)Máš 16.bod:yes:

Bodík nejen za velice hezky připravenou zdravou baštu:-p+:yes:ale i za velice vtipně vylíčený"kousek"dětství:-D:-D:-Ka popis postupu přípravy:-K

Teda Kadlíku, to je nářez. Myslím ten příběh, i já jsem v takovém domě bydlela, tam to bylo napůl modré (SNB) a napůl zelené. Ale špenát jsem milovala od dětství. U nás medvědí česnek neroste a v přírodě jsem jsem ho nikdy nepotkala, musím se víc snažit a navštívit lokality, kde roste. Musí to být dobrota i foto je pěkné.:-) a samozřejmě posílám bod:yes:

Borec fakt!!:-D

Znám a posílám bod:yes::yes:
Tento špenátek je chutný:-p a vývar se dá použít jako čistící nápoj. Jen pozor na předávkování.
A recept na jedničku;-)

super:yes::yes::yes::yes::-))

Perfektní;-);-)kopřivy mám na dohled před barákem, asi v nejbližší době taky spáchám:-D:-D:-D

:-D:yes:

Téda.. to jsou barvičky :-* Krása. A krásně napsáno :-D

:-*:yes:

Kadlíku, toť pastva pro oko i ducha.:-D:-D:yes: A po uvaření tohoto pokrmu, i pro žaludek.:-p:-D:-))

:-D:-D:-D:yes: Kadlíku, boduješ ;-):yes:

Kadlíku, Kadlíku, ty jsi číslo :-D:-D:-D:-D:-D:-D:yes::yes::yes:

No to je krásné povídání, chechtáme se s taťkou obá:-D:-D:-D:-D:yes:

se tady utlemím z toho příběhu:-D

Tématické fráze:
špenát z kopřiv a medvědího česneku, kopřivový špenát, výroba špenátu, špenát z medvědího česneku a kopřiv, špenát z kopřiv recept, špenát z kopřiv, kadlikuv vyvar, výroba špenátu s kopriv, kopřivový špenát s medvědím česnekem, špenat z medvediho česneku a kopřiv, špenát z kopřiv příprava, špenát recept, špenát top recepty, vyroba spenatu z koprivy, recept na špenát z kopřiv, kopřivový špenát s medvědího česneku, předávkování špenátem, hořký špenát, špenát výroba, koprivovy salat

Suroviny:
kopřivy, česnek mědvědí, cibule, smetana zakysaná, strouhanka, sádlo, sůl, pepř

Přidat fotografie receptu