Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bezinkový sirup

Hodnocení receptu je 4,9 (40×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Snadný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 80 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby louhování

110 min (80 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby louhování)

Bezinkový sirup je velmi oblíbený. A co teprve ten domácí. Využít ho můžeme do limonád i k přípravě bábovky. Nezáleží na tom, kolik litrů vyrobíme, protože vždy se spotřebuje do poslední kapky.

Suroviny pro 1 dávka

Z uvedeného množství získáme 2-3 l sirupu.

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie33 470 kJ /
8 000 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 10 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy2 000,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Bezové květy vytřepeme, tím z nich odstraníme různý drobný hmyz. Vodu převaříme, necháme zchladnout a nalijeme na květy. Krok 2: Přidáme šťávu z jednoho citronu a 2 citrony nakrájené na kolečka. Dále přidáme kyselinu citronovou a směs necháme 24 hodin louhovat. Krok 3: Po uplynutí této doby tekutinu přecedíme přes plátýnko nebo gázu, přidáme k ní cukr a v hrnci ji zahřejeme. Občas promícháme a až se cukr rozpustí, sirup slijeme do lahví. Krok 4: Sirup je určený k rychlejší spotřebě, uchováváme ho v chladničce. Můžeme ho také nalít do zavařovacích sklenic, zavíčkovat a při 85 °C zavařit po dobu asi 20 minut.

TIP: Bez černý a jeho využití. Víte jak květy vhodně zpracovat?

Zveřejněno 22. 4. 2009

Poznámka autorky Bibinka

Bezové květy jsou velmi léčivé. Sirup je lahodný.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezinkový sirup

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Mj55

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezinkový sirup

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Mj55

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (102)

Výborný 🤤

Určitě vyzkouším. Všude krásně kvete bez a je škoda toho nevyužít. Děkuji za recept.

Sirup dělám už dlouhá léta, kyselinu nedávám..,nechávám naložený bez klidně i 10 dní a potom je to správně vyluhované:-K

Uvařila jsem ho, ale za mně je to spíš citronový než béžový. Úplně to tu bezinku zabilo! Za mne rozhodně ubrat kyselinu aspoň na půlku. Je to škoda... ????

Jipa: dobrý den mohu poprosit jak to děláte děkuji moc za odpověď Veronika

Já dávám už léta na 2 litry 2 kg cukru. Svařím, nechám vystydnout a zaliji na 2 dny bezinky (květy nepočítám, dávám, co se tam vejde.30 kusů ale určitě bude stačit, pokud nemáte bezinek hodně). Přidám velmi dobře omyté 2 biocitrony na plátky a vše nechám ve špajzu. Pak sliji do hrce a zahřeji, ale navařím. Kyselinu nepřidávám, ale striktně dávám do skla. Mně se nejvíc osvědčily malé 2 dcl lahvičky od juice, nebo šroubovací lahve od vína.Lahve od vína už ale nepoužívám druhý rok, protože při vyvařování se víčka od vína druhý rok kroutí. Vše vyvařuji, z vody dám vyschnout sklo do trouby a do vaříčích sklenic liji horkou šťávu. Vyvařuji i trychtýř a zběračku.Nic se mi nekazí a š´táva vydrží ve špajtu do dalšího roku bez problémů.

Dělám už řadu let a nemůžu si sirup vynachválit<3, nechávám v lednici a je fakt super:yes::-K

Miloslava Odvářková 23. 7. 2017 23:40
Toto není bezinkový sirup, alebezový, z květů černého bezu. Bezinky jsou bobule, plody černého bezu, které jsou temně fialové a dozrávají na podzim. Tím pádem 30 květů bezinek je blbost, znamená to 30 květů plodů! :-(( Bezinka je plod, keř se jmenuje černý bez.

Miloslava Odvářková: z botanického hlediska máš samozřejmě pravdu, ale i celému keři černého bezu se lidově říká bezinka a v receptu (tak jako i v jiných) je napsáno, o co jde:-)

Zobrazit starší odpověď

Sirup je dobrý, ale doporučuji méně kyseliny citronové, než uvádí recept. Silnější kyselost přebíjí chuť a aroma bezinek. Místo 100 g volím 60 g. Přikyselit se může kdykoliv dle chuti. Recept uvádí, že z uvedeného množství máme 2 litry sirupu. Chyba. Cukr s vodou nabude na objemu. Vymačkal jsem 3,2 l hotového sirupu. Sice je nebezpečí, že se sirup po čase začne kazit, což se mi už minule stalo, i když skladujeme v chladničce. Tak jsem to prostě zamrazil v PET láhvích v mražáku a při použití chvíli nechám stát na vzduchu a je tekutý.:-p

Mám bez naložený v lahvi ,letos chci nalít sirup do sklenic ještě horký zavřít víčkem a otočit dnem vzhůru ,po otevření dát do lednice ,snad vydrží aníž by se zkazil je to opravdu škoda. A nebo rovnou zavařit aby se chytlo víčko, vždy jsem dávala jen do umělých lahvi a nevydržel.

Herzogová Marie 2. 6. 2017 15:12
dělám již druhý rok,mám to štěstí ,že postupuji dle různých návodů,ale mám na to vyhraněnou lednici a tím nic neriskuji,zůstává až do dalšího roku,při rozdělání vždy vracím do lednice ,jinak se zkazí.to je moje zkušenost,neriskuji,stojí to nejen čas ale prachy.:-)

:yes:je výborný, dělala jsem ho 2x, protože jsem nevěděla jak bude rodince chutnat a chutnal, zmizel hodně rychle a dožadovali se další várky...tak dávám bodík :yes:

já sirup dělám zásadně bez kyseliny - jen citrony, cukru dávám na 1,5 l vody 1000g, voda převařená s cukrem. je pravda, že některé vyplavané květy zhnědnou (tomu právě zabrání kyselina citronová), ale na chuti se to nijak neprojeví. skladování je ovšem nutné v lednici... :-((

Šárka:podle mě je tam strašně moc kyseliny citronové .... já dávám tam 20 gr a nikdy se mi sirup nezkazil. Letos ještě dojíždíme loňksé zásoby, ale už máme připraven i nový :)

Nada:Dobrý den, my ho každý rok zavařujeme, takže pokud je ho dost, tak vydrží až do zimy. Taky jsem viděla, že ho paní přelila do lahví a pak navrch dala asi lžičku vodky. to prý způsobí, že to ve sklepě déle vydrží - to nemám vyzkoušené.:-)

Elena Hejkalová:Ja jsem postupovala uplne stejne podle repectu a vcera 14 den jsem vse vyhodila. Mela jsem ze 6 kg cukru a vse se zkazilo ;-(

Elena Hejkalová 12. 6. 2015 18:05
Taky bych ráda přidala zkušenost s bezinkovou šťávou.Vždycky mi nevoněyli bezinky,do té doby,dokud jsem od tchyně neochutnala její bezinkovou šťávu.Udělala jsem si ji i sama.Váhala jsem,moc jsem nevěřila,že by se nezkazila,když se dělá za studena,no ale nezkazila se.Dělala jsem ji každý rok a loni jsem vylila dobře 14 litrů hotové šťávy.Podotýkám,že jsem ji každoročně dělala stejně,proto jsem usoudila,že za to může "asi"citron,že mohl být špatně umytý,jelikož je k nám dodávaný chemicky ošetřen.Váhala jsem jestli ho udělat letos,udělala jsem ho.Pořádně jsem s umělou drátěnkou citrony umyla a teď už jen čekám,jestli se zkazí anebo ne.Jestli ano,tak to byla naposled,co jsem ho dělala!!!!!!!!

Elena Hejkalová: Dobrý den nezkazil se,opravdu je třeba dát pozor na dobře umytý citron.:-:yes:

Dobry den,
üdelala jsem z 6 kg cukru sirup a bohuzel musim dnes vse vyhodit. Postupovala jsem uplne presne podle postupu ale dnes 14 den kdyz jsem otevrela sirup byl tam zapach jako plisen :-( asi se to melo zavarit nebo ja nevim kde se stala chyba. Nicmene jsem dost zklamana!
N.;-(

Vaclav a Babina, je mnoho receptů na bezinkovou šťávu i bezinkové víno, to nedělám a záleží na každém který Rp. si vybere a s kterým už má dobrou zkušenost;-) Děkuji za receptíky:yes: je fajn jich mít vícero;-)

Ahojte, tak jsme pili vždy výborný sirup z "koziček" v Rakousku. až jsme se rozhodli udělat ho podle receptu našich přátel. V pohodě vydrží do nových "koziček" i déle - pokud se samozřejmě nespotřebuje:-))

Na 20.25 květů nalijeme 3litry vody a necháme 48 hodin luhovat. Po 48 hodinách slijeme, přidáme 2kg cukru a 100gr kyseliny citronové. Přivedeme do varu a horké plníme do lahví a uzavřeme. Hotovo.:-p Používáme místo různých sirupů jupíků atd.....

Bibinka:

nachos:Dělám sirup mnoho let,zásadně neoplachujeme květy,zbavíte je tím pylu.na 2l převařené studené vody,25 květů 1O dkg kys citronové,nechám dva dny namočené--květy nám nikdy nezhnědly,scedím a dáme 2kg cukru.Děláme většinou pětinásobné množství,takže v závěru dáme toho cukru o 1 kg víc.Nic nezahříváme,pouze občas zamícháme a po rozpuštění lahvujeme.Dnes jsme ho dělali a přitom jsme si donesli ze sklepa hotový,který jsme dělali před dvěma lety.Je čirý,troška usazeniny je pyl.Nikdy se nezkazil ani nezkysal.Nemáme moc chladný sklep v létě i teplý,.

bezík: Babičky měly vždycky pravdu a věděly proč to dělat, děkuji za nový poznatek;-)

Bibinka:květy zhnědnou pokud to nezalijete studenou prevarenou vodou...rikala mi to babicka :)

SimonaS:Simono, to se může stát, že jsou dohněda, tak v pohodě.....;-)

Zhnědly vám květy při macerování? Něco jsme zanedbali?:-) Díky za odpověď!

Šárka:Jsem ráda, že chutná:yes::-p

Tak tedy jsem přidala cukr a bezinky...sirup je vynikající !!!:yes:

Petras:Petras, pokud to hned nevypijete, tak by to chtělo skleněné lahve ať už světlé, nebo tmavé a šup s tím do lednice. Ty PET lahve bych nedoporučovala......

Šárka:Šárko, přivařte si vodu s cukrem, nechte vychladnout a vmíchejte do sirupu.

Vyzkoušela jsem...už se luhuje..ale dala jsem pouze 2citony a 80g kys.citronové a je to dost kyselé:-(...dá se to jeste nejak upravit,aby to bylo více sladké?..více cukru a i více vody?? děkuji :-):-)

Zítra (dnes prší, tak lituju, že jsem ho nenatrhala už včera, kdy bylo krásně, dnes už jsme mohli ochutnávat :-D) se chystám na bezový květ a chci udělat sirup, ale mám dotaz na vás sirupářky - do čeho sirup dáváte? Mám tu 4 vysoké 0,75l sklenice se šroubovacím víkem, ale to mi bude málo, pak mě ještě napadlo dát to do pet lahve od piva (taťka pije Kozla, ta petka je tmavá, což je mi sympatické), ale je vhodné to lít zrovna do petky? A pokud s tím máte někdo zkušenost, jak tu pet lahev zbavit pivního odéru? Nebo to dát do klasické průhledné petky od vody?

Zrovna tohle hledám, ale zajímalo by mě, jak dlouho sirup vydrží. Pokud se tedy hned nevypije:-p:-p:-p:-p;-)

Petra Ku.: Péti, u tohoto sirupu dávám ale fruktozu pro diabetiky, asi 400 g nebo i přidávám med - tak 4 PL na to množství - můžeš i smíchat s tím cukrem. Jinak udělej, sirup je vynikající :yes::yes::yes::yes:

Petra Ku.:Peťko, ten hnědej cukr určitě můžeš, ale kolik toho dia ti nedovedu říct, ale zeptej se Špagetky ta dělá skoro všecko s dia;-);-)

Bibi, chci se zeptat... :-) Chci tento sirup udělat v dia verzi, nevíš, jaké množství dia sladidla použít, případně může být i hnědý cukr?

koldr:to je pravda, dobrý nápad:yes:

Je konec října a dělám sirup z bezinek, ale sušených. Takže se nechá dělat celý rok, jen je potřeba ho včas a dobře nasušit. S pozdravem. Kolář.

Mirka:znám, mám okna a vše na jihozápad. Jedině lednice noo....

Zdravím:-) Bydlím v zatepleném paneláku, takže sklep není ani sklep. Okna na jih... kde mám najít chladné místo na odležení sirupu:-?:-! :-(

Minulý týden jsem slila sirup dělaný přesně podle receptu, a radím s kyselinou citronovou šetřit...její výrazná chuť přebije chuť bezinek.Dnes jsem naplnila láhve z druhé várky, kam jsem dala kys. citronové polovinu , sirup je podstatně lahodnější.Panáka rumu jsem dolila až na naplněnou láhev, utvoří tam jakýsi "špunt", jelikož je lehčí než sirup, tak snad se nebude kazit...

Michaela Medkova:Míšo, jsem ráda, že sirup chutná a díky, že jsi ho udělala;-)

Právě jsem slila bezinkový sirup do lahví. Tedy nemá chybu. Počkám, až přijdou děti ze školy a pokud bude mít sirup úspěch, naložím ještě ještě jednu várku.:-p Díky za recept a dávám bodíčka.

Dáša:Dášo, myslím, že můžeš, nic špatného se nestane;-)

Co myslíte, můžu k výrobě použít i třtinový cukr místo bílého:-?

ilona:15 květů, i více, 2 l převařené, studené vody, 60-70 g kyseliny citronové a 1 citron pokrájený na plátky, necháme vyluhovat 24 hod. Potom přecedíme, přidáme 2 kg cukru a necháme do druhého dne cukr rozpustit s občasným promícháním, případně druhý den se může mírně zahřat, pro snadnější rozpuštění cukru, NEVAŘIT-NEVAŘIT !!!!!!!!!!Potom je to vitamínová bomba !!!:yes:

Klára Jelenová 4. 6. 2012 13:53
ilona:vařením se ale likviduji ty léčivé složky z toho sirupu.Proto se dělá za studena.

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
sirup z bezinek, sirup z květů bezinek, bezový sirup, bezová štáva recept, sirup z bezinkových květů, bezinková šťáva za studena, recept na sirup z bezinek, sirup z plodů černého bezu, bezinkovy syrup, sirup z plodů bezinek, šťáva z bezinkových květů, bezinková šťáva z plodů, bezinková šťáva z květů, bezinková šťáva recept, bezový sirup recept, sirup z koziček, bezinkový květ, černý bez plody recepty, šťáva z bezinek, černý bez sirup recept

Suroviny:
květy černého bezu, cukr krupice, kyselina citronová, citron bio, voda

Přidat fotografie receptu