Žahour - borůvková omáčka
Ať už se chystáte na knedlíky či lívance, jistě vám přijde vhod ovocná omáčka, kterou hojně používaly naše babičky. Řeč je o tradičním žahouru, nejčastěji připraveném z borůvek. Pokud se chcete držet tradice, zahustěte ho perníkem místo pudinku.
Suroviny pro 3 porce
3porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 1 561 kJ / 373 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 3,53 g |
| Tuky | 9,75 g |
| Vláknina | 0,15 g |
| Cholesterol | 32 mg |
| Sodík | 41 mg |
| Sůl | 0,10 g |
| Sacharidy | 67,73 g |
Postup přípravy
Krok 1: K borůvkám do kastrůlku přisypeme cukr, skořici, přidáme máslo a vodu.
Krok 2: Směs povaříme (borůvky není nutno nechat zcela rozvařit).
Krok 3: V mléce nebo smetaně (můžeme i zkombinovat) rozmícháme pudink, vlijeme jej do borůvkové směsi a necháme spolu ještě chvíli povařit.
Krok 4: Podáváme s kynutými sladkými knedlíky nebo lívanci.
Zveřejněno 14. 7. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Žahour - borůvková omáčka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/586R
Moje poznámka
Žahour - borůvková omáčka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/586R
Nejnovější recepty
Sýrová roláda
Přidáno před 1 hodinou
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno před 3 hodinami
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno před 6 hodinami
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno před 6 hodinami
Domácí vlašský salát na chlebíčky
Přidáno před 7 hodinami
Čokoládové budino s kávovým podtónem
Přidáno před 14 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Švestkové kostky
Noumik před 22 minutami
Karamelový likér - latté
Merylas před 3 hodinami
Jablkový závin
Lucy27 před 3 hodinami
Maminčina vánoční rybí polévka
slunicko.rk před 4 hodinami
Moji utopenci
marky79 před 5 hodinami
Pudinkové cukroví
adela. před 5 hodinami
Kokosové strojkové cukroví
adela. před 5 hodinami
Sachr cukroví
adela. před 5 hodinami
Hrnková buchta
Helenecka 21 před 7 hodinami
Utopenci - ráno naložit, večer baštit
tomas.rejzek před 7 hodinami
Tématické fráze:
borůvková omáčka,
borůvkový rozvar,
jahodový žahour,
borůvkový žahour s knedlíky,
zahour z jahod,
borůvková omáčka na knedlíky,
omáčka z borůvek,
žehour,
jak se dělá žahour,
jahodový rozvar,
recept borůvková omáčka,
borůvková omáčka na lívance,
rozvar z borůvek,
borúvková poleva,
borůvková omáčka recept,
žahour jahodový,
lívance s borůvkovým žahourem,
žahour z ostružin,
žanhour,
boruvkova poleva na knedliky
Suroviny:
borůvky,
cukr,
skořice mletá,
máslo,
voda,
mléko,
pudink vanilkový
Komentáře (35)
Katko
Jo a někdy také část cukru nahradím cukrem vanilkovým