Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zavařování v myčce

Hodnocení receptu je 5,0 (27×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hella Hella

Snadný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 120 min dle délky programu myčky

140 min (20 min příprava + 120 min tepelná úprava, dle délky programu myčky)

Moderní kuchyňské spotřebiče nám umí velmi ulehčit práci. Věděli jste, že kromě mytí nádobí můžete myčku využít i k zavařování? Je to snadné, nepotřebujete speciální hrnec ani teploměr. V myčce zavaříte nejen zeleninu a ovoce, ale také houby i maso.

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Ovoce či zeleninu zalijeme nálevem dle vlastní chutě či receptu, zavíčkujeme a vložíme do prázdné myčky. Krok 2: Spustíme nejdelší program - většinou je na 70 °C a necháme ho proběhnout celý včetně oplachů. Krok 3: Pak sklenice vyndáme, otočíme víčkem dolů asi na 10 minut a pak necháme normálně vystydnout a uložíme.

TIP: Sterilování zeleniny: Od jednodruhových zavařenin po čatní

Zveřejněno 16. 7. 2012

Poznámka autorky Hella

Dost jsem o tomto druhu zavařování četla na netu, letos jsem to vyzkoušela. Největší problém mi dělalo naskládat do myčky sklenice tak, aby stály rovně.

Pokud k zavařovaným sklenicím přidáte i nádobí, nevkládejte žádné mycí tablety ani jiné chemikálie!

Počítejte s tím, že pokud dáte do myčky větší množství sklenic, doba "mycího" programu se prodlouží. Na obrázku je právě otevřená myčka se zavařenými 24 sklenicemi, doba programu se prodloužila o 1/3 času.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zavařování v myčce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4Vrn

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zavařování v myčce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4Vrn

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (85)

Mikesanda1: Ve staré myčce to šlo! To byla energeticky neúsprná /rok výroby 1993/ !Ohřívala na 80 C, ale v té předešlé a ani v té nejnovější to už nejde.

Vyzkoušela jsem minulý rok a ani 1 sklenice nechytla, mám myčku na 70 st. víčka byla nová. Tak nevím kde jsem udělala chybu. Vrátila jsem se k zaváření v mikrovlnce. Myčka by byla vynikající, vejde se tam víc lahví, ale výsledek nejistý.

Hella: dobrý den, Helo. Já už spoustu let umývám okurky v pračce. Samozřejmě bez prášku a ždímání. Program nastavím na jemné prádlo. Funguje to a bez práce. Zavařovala jsem i 50 kg, takže pomoc to byla veliká. Hezký den, Dana:-)

Také mě to láká vyzkoušet jenže bohužel naše myčka má nejvyší teplotu jen 62C a ne 70C tak nevím to asi nebude fungovat..;-(

Blanka Horáčková 14. 7. 2017 20:22
Chci se zeptat, jakým způsobem dostáváte z myčky chemikálie. Tabletu samozřejmě nedám, ale jde mi o sůl a leštidlo.

Blanka Horáčková: já bych řekla,že sůl by nevadila,ale leštidlo bych nedala;-)připravila bych myčku na zavařování,takže bych počkala až leštidlo bude svítit kontrolkou a pak bych teprve zavařovala;-);-)

No řekl bych, že možná ani není nutné nastavovat dlouhý intenzivní program tak nějak jako laik tipuji, že hlavní práci při zavařování v myčce odvádí sušící fáze myčky. Ale muselo by se to ozkoušet. My zavařujeme pouze lečo, takže to příští rok když tak zkusím.

masik: I ořechy tak můžeš zavařit. Já je zavařuji v mikrovnce http://www.toprecepty.cz/recept/2453-zavarovani-or....

Nezkoušel jste někdo ořechy v myčce?

Jitka: Je jasné, že se musí okurky před naložením umýt. Záleží na počasí kdy se sbírají, ale někdy jsou z tržnice nebo ze záhonu i od bláta. Pokud je namočíte, jdou lépe umýt příp. vydrhnout kartáčkem. Pokud je chvíli necháte ve vodě, můžete pozorovat, že vypouštějí bublinky tj. pění. Já je nechávám namočené max. pár hodin, pokud je nechám přes noc, zdají se mi rozmáčené, ale to záleží na odrůdě okurky. Nejlepší k nakládání jsou hrubosrsté, např. Dalila F1.

Ráda bych se zeptala: proč mají okurky vypěnit, to neznám. Je fakt, že při mytí v pračce pěnily, ale že je nutno je namáčet jsem ještě neslyšela. Jinak děkuji moc autorce za sepsaný postup a všem za komentáře. Dostala jsem tuto radu na trhu pro kupování okurek a spolu s mytím v pračce a zavařováním v myčce je tato práce mnohem jednodušší. I tak je to celé pracný proces. Ještě že to doma ocení. :-)

Hella:
rcp sa volá: Zavařování v myčce
1. věta rcp je: Ovoce či zeleninu zalejeme...
Přišlo mi, že můj přípodotek by sedl spíše jinam, konkrétně k rcp na okurky...:-)
No, ač je obrázek OK, tak se z něj nepoznají namáčené okurky, ba ani zda byly perforované vidličkou, což se též z husta dělává...:-)

Casino: Asi jsem nepochopila tvůj komentář a ohledně obrázku. Když seberu nebo koupím okurky, samozřejmě, že je namočím, aby jednak "vypěnily" a hlavně, abych je mohla vydrhnout kartáčkem, pak je naskládám do sklenic, zaleju nálevem a pak - viz obrázek - je zavařuji. Nebo jsi snad z obrázku usoudil, že je nenamáčím? Nějak mě nenapadlo to psát do receptu, že se mají okurky zavařovat čisté...

Nečetl jsem všechny komentáře... a asi bych to měl napsat k rcp na okurky, ale když vidím úvodní obrázek, tak nemohu jinak:
...u nás se oharky před zavařováním nechávají pár hodin (nejlépe 12x více:-D nebo aspoň přes noc) namočené ve vodě, aby "vypěnily"

program na máchání, omlouvám se za překlep :-8

A okurky umyjte v pračce, normálně program na míchání (jasně že bez prášku), stačí šetrný. A nesmí tam být rozpůlená okurka, ta se pak rozmydlí. Je to léty a ženami osvědčené, nebojte se a zkuste. :-))

V myčce jsem poprvé před dvěma lety zkusila zavařit švestky a byly super.
Jsou pevné, nejsou vůbec rozvařené. V zimě k obídku, na koláče - jsou pevné i po upečení. Na myčce mám program na 65 stupňů a jede cirka 3 hodiny. Skvělý na tom je, že to vůbec nemusíte hlídat, ušetřená spousta času, do myčky narvete hoódně sklenic. Letos zkouším jahody a maliny z vlastní zahrádky.Vzpomínám, že maliny jsem klasicky zavařovala víc jak před dvaceti lety, tak teď doufám, že na tom budou podobně jako švestky. U jahod doufám, že si zachovají barvu. Za hoďku je vytáhnu, tak se uvidí, napíšu info.

Daniela: Většina se mi zkazila :-( ;-(

Zobrazit starší odpověď

dahane: Nejsou měkké, jsou akorát. Ty okurky nejsou v horké vodě tak dlouho. Napouští se studená voda, pak se oplachuje, pak se ohřívá. Myslím si, že je nejlepší si to zkusit, přidat jednu sklenici k nádobí (bez tablety) a uvidíte sami.

chmeli: Taky by mě zajímalo, jestli nebudou měkké..

Vypadá to jako geniální nápad, to letos vyzkouším na okurky. Jen holky, nejsou ty okurky pak moc měkké, když jsou v té myčce hodinu a půl? Jsou pořád křupkavé? Díky za postřehy...

Matýsek 1. 9. 2014 19:15
Zkusila jsem také zavařovat v myčce, protože jsem neměla tak velký hrnec, aby se mi do něj vešly třílitrovky. I takhle velké sklenice se v pohodě zavaří. Mohu jen doporučit, jinak už to ani dělat nebudu:-)

Letos jsem taky prvně zavařovala v myčce a bylo to super:yes:chválím tento nápad;-)

moze sa takto zavarat aj lečo

vážně pjekné:-)):-)):-)):yes:

spagetka:na svete neexistujú náhody...:-))

magdalenka: jsem si všimla, když jsi mi šťárala v šuplíku s recepty, cháááá :-D:-D:-D:-D:-D;-);-);-):yes::yes::yes:

spagetka:jooo, svet je malý ...

magdalenka: ježkovo voči, to jsem končila peďák, no třeba jsme se aj potkaly :-O:-O:-D:-D:-D:yes::yes::yes:

spagetka: Tipujem 1975...počas letných stredoškolských prázdnin, celý júl. Zo školy sme tam boli makať.:-D Trochu od ruky.:-))

magdalenka:Magdi, Ústí nad Labem, že jo? Na koleji jsem bydlela a konzervárna byla cca 15 minut odtamtud, prosímtě, kde ty ses tam "vyguglila";-);-):-D:-D:-D

Hella: ja si z tej brigády veľa nepamätám, predsa sú to roky.:-D Spracúval sa vtedy hlavne hrach - do plechoviek, uhorky do skla, alebo mäsové konzervy - to sme pri páse vážili surové mäso a pchali do plechoviek - spomínam na dorezané prsty od okraja plechovky. Bývali sme v nejakom vysokoškolskom internáte, do konzerárne sme chodili peši, tak to bolo asi blízko. Po rokoch som tam bola - teda v Ústí, ale mám dojem, akoby som bola v inom meste, všetko je iné... ;-)

senky: Díky za poznatek, člověk se musí celý život učit ;-)

Vloni jsem podle tohoto návodu zavařila plnou myčku sklenic s okurky:yes::yes: nic jsem neobracela, všechny drží (poslední kousky jsou ještě v komoře), víčka používám už jen šrubovací. Obracím pouze marmelády, povidla atd, tedy to, co se už nesteriluje a nikdy se nic nezkazilo.

magdalenka: Tož děkuji za poznatek. Kdeže je Ústecká Fruta... Poblíž Ústí jsem se narodila a později tam i 20 let bydlela...

Hella:Kedysi som neprevracala hore dnom, lebo som nevedela, že sa to má...:-D
Ako stredoškoláčka som bola na brigáde v konzervárni (Ústí n.L.), tam sa konzervovalo aj do skla (normálne viečka) a po sterilizácii sa nič neotáčalo, (sklenice v takých obrovských "košoch" sa vyťahovali z horúcej vody a nechali chladnúť). Teda nemusí sa otáčať, z toho mi vyplýva...je to asi len pre istotu.;-)

Katka: Používám jakákoliv i použitá víčka. Princip zavařování je stejný jako ve v hrnci s vodu. Sklenice se mají překlopit asi na 5 minut, aby se vysterilizoval vzduch mezi obsahem a víčkem sklenice. Nemám zkušenosti s tím když se to neudělá. Jestli někdo neobrací sklenice, ať se tedy ozve se svými zkušenostmi. S okurkami bych si na to možná troufla, to není taková škoda pak vyhodit když zkvasí, ale s ovocem radši ne.

ahoj, tak by mě jen zajímalo, když budu zavařovat přes noc ... tak nevadí, že by sklenice neotočim jo ? ani to vlastně neni možné, když budu spát:-D. a ráno už budou studené ... mahou to být i nejen šroubovací víčka i ty druhé?

Hella::-K

magdalenka: To to opravdu neporadím. Na okurky by to asi stačilo, ale ostatní ovoce, to bych se bála a zavařila ho jinak.

Ahoj Hel, prosím, ja mám na umývačke maximálnu teplotu 65 stupňov. To asi nestačí, nevieš mi poradiť?

honza: Kdyby všichni lidi na světě mysleli jako ty a tobě podobní, tak dodnes sedíme v jeskyni s pazourkem...a místo do PC bys koukal leda do dáli...

ŠMOULA: Co ti mám na tvou invektivu odpovědět...? Stačilo by si přečíst recept http://www.toprecepty.cz/recept/6972-zavarovani-v-... a diskuzi k němu. Všechno je tam, ani tobě by neškodilo se poučit.

S tou mikrovlnkou si děláte KOZY. Vždyť ty víčka jsou kovová, nebo zaváříte s těmi umělohmotnými.:-((

Oprava: 1. komentár = posledný

Súhlas s 1. komentárom. "Kúltura za 500!"

To musela bejt hlava pane vašnosto kdo tohle vymyslel nemohl být žádný malý blbec ale óbr blb. Ještě tu chybí, že budeme v myčče prát protože jedna paní povídala, že to funguje a prádlo má lepší jak po viziru.

Majda: Nevím, co je Okurkol, ale hotových nálevů se prodává několik, některé jsou přímo v lahvích, některé se jen přesypou do vařené vody s octem, mě nevíce chutná Pikanta. A pokud si chcete maximálně zjednodušit práci, zkuste http://www.toprecepty.cz/recept/7804-miloticke-oku...

A ja letos vyzkousela jeste dalsi skvelou vychytavku, kterou mi poradil jeden muj znamy, kulinar: OKURKOL.
A jsem z toho nadsena! Jednoduche, rychle a chutne. Je to hotovy nalev k priprave zavarovani v mikrovlnce nebo treba i mycce. Staci prilit jen 30ml Okurkolu, nejakou cibuli, ci co chcete podle vasi chui a je to! Sice uz je po sezone okurek, ale ted se chystam to pouzit i na houbicky.. rostou rostou :-))
Okurkol byl docela boj sehnat, ale pak sem uspela v eshopu: www.vinarskydum.cz Doporucuju! :yes:

Ahoj je to super nápad:yes:..zrovna se chystám na okurky..bohužel moje myčka max.teplota 65 stupňů..bude to stačit?díky za rady v zavařování jsem začátečnice:-8

V pátek jsem vyzkoušela toto bezpracné zavařování:-K:-K 35 sklenic o obsahu 0.7l a 4 velké ozdobné sklenice o obsahu 1.7l najednou, bez práce a bez hlídání teploty;-) a všechny v pohodě drží:yes::yes:;-) Program tzv. velké mytí na 70°C a 1h38min.:-)
Zapla jsem na noc, nechala vychladnout, v sobotu před polednem uklidila do komory a hotovo. Díky:-K:-K Bodík už odletěl, dnes doložím fotem:-K

Zavařování v myčce jsem vyzkoušela vloni poprvé. Je to super a dnes zavařovala opět, jinde už zavařovat nebudu. Před tím jsem zavařovala ve staré pračce, nebo v hrnci - je tam spousta zbytečných úkonů, které s myčkou odpadají. A navíc se ušetří na vodě!

Já dnes studovala svou myčku, takže program intezivní na 70 st. jede 138 min.:yes:-myčka SIEMENS, stáří 2 roky:-D, takže jede dle programu a zavařuje si dle přání paničky:-)),takže žádné prodlužování programu - myčka jede dle stávajícího programu, který je daný, jinak já osobně zavařuji v hrnci - tj.že si dám zavař.hrnec ven, nachystám si plyn.bombu, na tu mám udělanou konstruci, aby hrnec nepadal a pak si dám sklenice do hrnce tj.7 ks obsahu 0,7 l a zavařuji cca na 15 min.-okurky, jinak lečo a zeleninu nechám projít v menších sklenicích tak cca 10 min., já vím, že někdo nemáte takové možnosti, jen dávám radu, dnes už tolik nezavařuji, jsem "paní na odpočinku";-):-)):-K

cat: Když jsem sem vloni dávala recept na zavařování v mikrovnce, tak k tomu vypukla velká diskuze. Bližší se můžete dočíst http://www.toprecepty.cz/recept/6972-zavarovani-v-...

chocolate: Já žádnou delší dobu na myčce nenastavuji. V mojí myčce trvá nejdelší program na 70 °C 65 minut. Ale když jsem zavařovala, myčka se vypnula až za 1 hod 20 minut. Já nevím, čím to je, ale vysvětluji si to tím, že se uvnitř v myčce musí vytvořit nějaká teplota. A když je "nádobí plné" studeného ovoce + nálev, tak to trvá déle. Ale možná to tak není a hlídá se jen teplota vody, která se vstřikuje, já opravdu nevím. Ale několikrát jsem zavařovala a vždy ten program trval déle - čím víc jsem dala sklenic, tím byl delší. Mohl by se k tomu vyjádřit někdo, kdo s tím má víc zkušeností?

tedy Hello - to je supr nápad:yes::-D myčku nemám, tak zatím nevyzkouším, ale já ty okurky opravdu zavařuji v pračce - tedy ve staré ROMO (vířivá pračka, ale víry v tomto případě nezapnu) - nastavím na stupně,zapnu ohřívání dám teploměr a je to;-)

Tak to je nápad...:yes:
Nedávno měla na FB kamarádka podobné foto a já si myslela, že jde o recesi:-8.Bohužel neodzkouším, mám myčku, kde si nemohu prodloužit dobu mytí, ale za nápad boduji.

Dobrý den, v myčce zavařuju už 3 roky. Vždy s úspěchem, nikdy se mi nic nezkazilo. ;-)+13

:-KCat:nemusí být jen víčka šroubovací,manžel,než jsem začala zavařovat v mikrovlnce,mi to technicky vysvětlil...:-D:-Ddo mikrovlnky nesmí přijít jen kov který vytváří el.oblouk(jako kovový pásek okolo talíře atd)...tedy já jsem z toho byla jelen ale uvěřila jsem mu a zavařuji od té doby vesele v mikru.:-))

no tohle:-!to fakt funguje:-? Je to zajímavé:-)):-)):yes:

cat: musí to být šroubovací víčka, ta nevadí. V MW zavařuji už 4.rok, včera jsem tak zavařila 40 sklenic okurek (mám velkou, na 8 velkých sklenic)a maximální spokojenost:-K

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
zavařujeme v myčce, zavařování v mičce, vaření v myčce na nádobí recepty, vaření v myčce, okurky v myčce, jak zavařit okurky v myčce, zavařovaní broskve, vaření v myčce recepty, zavařujeme okurky v myčce, okurkol, zavařování v elektrické troubě, zavařování v pračce, zavarovani orechu v mycce, zavarovani, vaření v myčce na nádobí, zavařování švestek, zavařování květáku, zavařování vmyčce, zavarovani ovoce, mytí okurek v pračce

Suroviny:
zelenina, ovoce

Přidat fotografie receptu