Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Džuveč (djuveč) "Monastýr"

Pod názvem džuveč se skrývá recept inspirovaný bulharskou kuchyní. Jedná se o masové kuličky v omáčce plné zeleniny s rýží. Tento pokrm je plný chuti a opravdu vás zasytí po celý zbytek dne.

Hodnocení receptu je 4,9 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bibinka Bibinka

Náročný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 35 min

50 min (15 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 062 kJ /
1 688 kcal
Bílkoviny131,03 g
Tuky32,40 g
Vláknina20,04 g
Cholesterol 584 mg
Sodík 394 mg
Sůl0,77 g
Sacharidy211,57 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Lilek nakrájíme na kostky, posolíme a necháme na papírovém ubrousku vypotit. Krok 2: Z nakládaných kapií slijeme nálev. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Krok 3: Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme vejce a smícháme. Pokud směs bude řídká, přidáme strouhanku dle potřeby. Krok 4: Ze směsi vytvarujeme kuličky, velké jako játrové knedlíčky do polévky a osmažíme je v hrnci na malém množství oleje ze všech stran. Hotové kuličky přendáme do misky. Krok 5: Na výpeku z kuliček orestujeme cibuli, necháme zpěnit, zalijeme 100 ml vývaru, přidáme rajčata, papriky, lilek s bramborami, vsypeme rýži (já měla zbytek uvařené) a dusíme do měkka asi 20 minut. Krok 6: Poté zalijeme vývarem, přidáme rajčatový protlak, česnek, osolíme, opepříme, přidáme kuličky a vše promícháme a dusíme tak dlouho, až se nám zredukuje tekutina asi tak, jako mokřejší rizoto. Poté zasypeme pažitkou. Krok 7: Na talíři ozdobíme a můžeme posypat nastrouhaným sýrem.

TIP: Jak upravit správně lilek?

Zveřejněno 19. 6. 2012

Poznámka autorky Bibinka

Recept mám z Bulharska, i když některé ingredience jsem pozměnila. Nemohla jsem dlouho recept najít, tak jsem dělala jiný - je v podobných. Místo lilku jsem dala cuketu....tento Monastýr je výborné jídlo a do horkých dnů přímo dělaný, dá se jíst i studený! Doporučuji vyzkoušet!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Wp1o

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Wp1o

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

tyhlety džuveče, kavarmy, jachnie apod. Bulharské (balkánské) jídla je skvělé dělat v našich originál bulharských zapékacích hrncích "džuvečích".
najdete je na www.i-keramika.cz
doufám že příspěvek nesmažou, nechci aby to vypadalo jako laciná reklama. já jen, že málokdo ví že se to dá u nás koupit a pak se s tím chudáci lidi tahaj z dovolený, je to velký, těžký a zabírá jim to místo - místo toho aby si raději z bulharska dovezli flašku rakije...

paráda:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes:

sasulka:Sasulko, jsem ráda, že chutnalo;-):yes:

džuveč byl výborný

No tak toto vypada senzacne:-p tuhle kombinaci do cervena mame tuze radi a kdyz ctu ingredience, tak vim, ze to bude tutovka šmakovka:-p:yes::yes:
prubnu to, to si manžula pochutna;-):yes:
jo a po dlouhe dobe si ukladam:-)

Tak já bych si taky pochutnala:-p:yes:, tuhle kombinaci surovin já můžu. A krásná fotka Jani;-)

Joj, to musí být dobré:-p

cathleen:Cathleën, děkuji za pochvalu, od tebe mě to obvzlášť těšííí;-)

Recept vypadá slibně, vyzkouším. A opět se ti, Jani, povedly nádherné fotky:-):yes:

Džuveč znám, velká dobrota a tahle varianta vypadá skvěle. To se musí zkusit!:-p

džuveč je super jídlo, vyzkouším, :-p:-p:yes::-))

pamatujete,jak se kdysi prodával v konzervách? i ten jsem měla moc ráda:-* natož tuhle dobrotu..zítra bych chtěla uvařit..

Tématické fráze:
džuveč z mletého masa, balkánský džuveč, džuveč, dzuvec s mleteho masa, bulharský džuveč, dzuvec recept, rybí džuveč, recept na džuveč, djuvec, masový džuveč, džuveč konzerva, džuveč z mletého masa recept, recept džuveč, džuveč s mletym masem, vyborny dzuvec, rybí džuveč recept, bulharský džuveč recept, recepty džuveč, jídlo džuveč, džuveč z mletého

Suroviny:
maso mleté mix, cibule, vejce, kapie, rajče loupané, brambory, česnek, protlak rajčatový, rýže, lilek, vývar hovězí, pepř mletý, paprika sušená sladká, olej, strouhanka, pažitka, sýr strouhaný, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu