Bobaľky
Bobaĺky jsou tradiční štědrovečerní pokrm na Slovensku. Tady u nás je známe pod názvem peciválky, opékance nebo pupáky. Nejoblíbenější jsou právě s mákem, ale lze je připravit i naslano, s brynzou nebo zelím.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 9 723 kJ / 2 324 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 44,63 g |
| Tuky | 206,25 g |
| Vláknina | 37,50 g |
| Cholesterol | 319 mg |
| Sodík | 13 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 53,50 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 10. 11. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Bobaľky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2koA
Moje poznámka
Bobaľky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2koA
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 10 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 11 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 11 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno před 13 hodinami
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno před 15 hodinami
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dalmatské čufty
Ceesay před 6 hodinami
Vánoční karamelový likér
Miru63 před 9 hodinami
Švestkové kostky
Noumik před 10 hodinami
Hrášková polévka - jednoduše
[email protected] před 11 hodinami
Karamelový likér - latté
Merylas před 12 hodinami
Jablkový závin
Lucy27 před 13 hodinami
Maminčina vánoční rybí polévka
slunicko.rk před 14 hodinami
Moji utopenci
marky79 před 15 hodinami
Pudinkové cukroví
adela. před 15 hodinami
Tématické fráze:
opekance,
bobaľky s makom,
bobalky s mákem,
makové bobaľky,
opékance s makem,
slovenské opekance,
makove pupaky,
pupaky,
recept na opékance,
opekance recept,
bobalky.sk,
opekance s makom,
bubalky,
buchtičky se sirobem,
pařené buchtičky,
opekance- pupáky recept,
bobajky,
bobaky,
cesto na bobalky,
pupaky recept
Suroviny:
těsto kynuté,
máslo,
mák mletý,
cukr moučkový,
mléko
Komentáře (43)
casino: Čo to boli za noviny? Bobaľky by som k dukátovým buchtičkám neprirovnala, tie sú väčšie a majú iný tvar. A aby sa zapekali ako nákyp, to počujem prvý raz.
https://varecha.pravda.sk/recepty/bobalky-opekance...
https://dobruchut.azet.sk/recept/41128/bobalky-pup...
Je to vyložene jedlo zo štedrovečerného menu, ako píše magdalenka, u nich sú to opekance, u nás na východe bobaľky, inde pupáky. U nás s makom, niekde s kyslou kapustou...
V každom prípade bez nich Vianoce byť nemôžu. Raz som ich urobila mimo Vianoc, ale chyba lávky...nechutili tak ako na Vianoce. Jednoducho patria k Vianociam.
Ten cesnak na štedrý deň je neskutočný
Pozri http://www.toprecepty.cz/album.php?id=976
"...jsou to takové oválné bobečky, něco jako dukátové buchtičky. Zapékají se jako nákyp s různými druhy náplní."
I napadlo mi, podívat se zda tu tejaja: podobný recept má
No, má ho tu
***
Čta znovu rcp, vybavila se mi italská BABÁ
No, ta se ale koupá v rumu
Ak u nás poviem, že som robila kysnuté buchty, tak si každý predstaví buchty z kysnutého cesta, ale pečené.
Takže tá istá vec v rôznych jazykoch nemusí znamenať to isté.
Štedrovečerné menu začína oblátkou s medom a strúčikom cestnaku, nasledujú bobaľky, potom kapustnica a za ňou šalát s rybou.
Všade je proste to štedrovečerné menu iné, u nás sa nejedia napr. rybacie polievky, inde sa jedia.
Zase by ale nezdržovali z obíráním kostí z kapra, žejo...
Babičky věděly, co je dobré. My budeme za chvíli jíst amarouny.
Konečná úprava sa robí potom na štedrý deň.