Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Španělské ptáčky z vepřového

Španělský ptáček je u nás velmi známý, a dá se říct, i oblíbený pokrm na nedělní oběd. Plátky jemné kýty proložené vajíčkem, slaninou, okurkou a cibulí, společně dochuceno hořčicí. Servírovat můžete s rýží nebo knedlíkem.

Hodnocení receptu je 4,9 (23×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

anubis

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 60 min

90 min (30 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 963 kJ /
708 kcal
Bílkoviny27,84 g
Tuky58,59 g
Vláknina4,80 g
Cholesterol 545 mg
Sodík 405 mg
Sůl0,87 g
Sacharidy16,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso očistíme a rozklepeme, osolíme, opepříme. Krok 2: Nachystáme také jednotlivé suroviny na náplň plátků. Vejce a okurky rozčtvrtíme, slaninu nakrájíme na širší hranolky, cibuli na plátky. Krok 3: Z jedné strany pomažeme plátek masa hořčicí a poklademe na něj vejce, okurek, slaninu a cibuli. Krok 4: Plátek zarolujeme a zajistíme buď párátky nebo omotáme a svážeme nití. Krok 5: Na přípravu omáčky nakrájíme cibuli a špek nadrobno a necháme je zpěnit ve větším hrnci s rozehřátým sádlem. Krok 6: Vzápětí vložíme do hrnce připravené ptáčky, lehce osmažíme, aby se maso zatáhlo a zalijeme vývarem (nebo vodou s 1/2 Masoxu) tak, aby byla tekutina do poloviny ptáčků. Krok 7: Do omáčky přidáme hořčici a necháme asi 30-45 minut vařit. Krok 8: Poté vyjmeme ptáčky a omáčku rozmixujeme do hladka. Krok 9: Omáčku dochutíme a zahustíme tmavou jíškou. Krok 10: Z ptáčků sundáme nit nebo párátka a vložíme je zpět do hotové omáčky, aby se společně ještě prohřály. Krok 11: Podáváme s rýží nebo knedlíkem.

Zveřejněno 17. 9. 2012

Poznámka autorky anubis

Pokud budete kupovat maso vcelku a zbyde vám patka, rozkrájejte ji na kostičky a přidejte v okamžiku, kdy dáváte do hrnce ptáčky - potom je nezapomeňte také vylovit, než budete mixovat :-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j6YP

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j6YP

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

Skvělý recept, dělám stejně :-8 mám ráda tyto z vepřového i z hovězího :yes:

Výborný recept. Určitě se k němu ještě vrátíme. Moc jsme si všichni pochutnali. Do omáčky jsem přidala i trochu sušených hub.:yes:

Inspirovala jsem se tímto receptem a chutnalo skvěle :yes::-D

mika59:;-) To ten foťák, který jsem zde na Topreceptech získala, stejně, jako ty;-)

Jana Remkova: Jani ta fotka úplně svítí:yes:krása:-K

Dovolím si přidat foto. :-) Tyhle jsou z vepřové plece a protože brambory, ani rýži k tomu nemůžu, udělala jsem si dušenou mrkev :-)

Jurášek 15. 12. 2014 08:08
Na radu pana Vodochodského přidávám nakonec do omáčky ještě dvě lžíce láku z okurek a získá to luxusní chuť.:yes:

:-p:-K:yes:

Nikdy som toto známe jedlo nerobila ale dnes som urobila nápravu a neľutujem ;-):-p Moc sme si pochutili :-* Namiesto slaniny som použila párky :-)

taky je mám ráda :-p:-p:-*:yes:

dělám také - jsou výborné:yes::-D chuťově pochopitelně jiné než hovězí, ale daleko rychlejší a levnější:yes:

U nás jsou oblíbené ptáčky z krkovice. Okurku nemáme rádi teplou, tak ji nedávám dovnitř, ale jako přílohu

Janička R. má pravdu. Z vepřového je to skvělé, lépe strávitelné, lépe kousatelné --- zkrátka bez chybičky. +bodík 4

I já dělávám z vepřového, jsou skvělé:-p

Ptáčky z kýty dělám již léta. Když se dobře provaří, tak se masíčko jen rozpadá. Maso si nechám u řezníka nakrájet na plátky (neb mají lepší nože a grif, hned z celého kila. Šikovný řezník z něj udělá 10 kousků. Co do něj, to je otázka vlastního vkusu (já tam třeba vajíčko již delší dobu nedávám a nechybí mi). Známá tam třeba dává mrkev, což třeba já nemusím. Do omáčky dávám, co dům dal a co zbylo. Dělám to ze všech 10ti kousků. Pro druhou porci (ze zbývající poloviny) pak udělám pomocí smetany omáčku, jiné chuti. A tak mám hned dvě různá jídla (ptáci jsou druhý nebo třetí den pěkně zaleželí).

Tématické fráze:
španělský ptáček z vepřového, vepřový španělský ptáček, španělský vepřový ptáček recept, španĕlské ptáčky z vepřového masa, španělský ptáček z vepřového masa, ptácky z veprového masa, vepřový ptáček, vepřové ptáčky s rýží, španělský ptáček z vepřové kýty, vepřový ptáček s rýží, španělský ptáček vepřový, rozlítaný španělský ptáček z vepřového, recept španělský ptáček vepřoví, španělský ptáček s rýží, ptačky s rýží, spanelsti ptacci z veproveho, vepřove ptačci, recepty na španělský ptáček z veproveho, španělsky ptáček z vepřové maso, veprove spanelske ptacci

Suroviny:
kýta vepřová, slanina anglická, vejce, cibule, okurky sterilované, sůl, pepř, hořčice plnotučná, režná nit, sádlo, cibule, špek, vývar masový, hořčice plnotučná, jíška tmavá instantní

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu