Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 34 460 kJ / 8 236 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 92,97 g |
Tuky | 611,74 g |
Vláknina | 18,50 g |
Cholesterol | 2,34 g |
Sodík | 736 mg |
Sůl | 2,30 g |
Sacharidy | 580,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Korpus: bílky ušleháme s polovinou cukru do tuha. Nejprve chvíli šleháme jen bílky a pak, až se udělá pěna, teprve přidáme pomalu cukr.
Krok 2: V jiné míse šleháme žloutky s druhou polovinou cukru a vanilkovým cukrem, dokud hmota viditelně nezesvětlá a nenabude.
Krok 3: Do žloutkové hmoty postupně za stálého šlehání pomalu přiléváme olej a pak horkou vodu. Pak vmícháme mouku s práškem do pečiva a sníh z bílků. Třetinu těsta přendáme do mísy a obarvíme kakaem.
Krok 4: Doprostřed dortové formy o průměru 24 cm dáme lžíci kakaového těsta a na ni 2 lžíce světlého těsta. Na světlé těsto opět 1 lžíci tmavého a zase 2 lžíce světlého těsta. Těsto dáváme stále na jedno místo, samo se rozprostře.
Krok 5: Pečeme v předehřáté troubě na 180°C a pečeme asi 45 minut. Necháme vychladnout.
Krok 6: Ušleháme si šlehačku se ztužovačem, naneseme na prokrojený korpus a pokladem ovocem. Můžeme korpus proříznout dvakrát a do druhého patra dát krém, který si připravíme.
Krok 7: Tak 2-3 hodiny před zdobením si uvaříme pudink. Mléko, cukr, 2 pudinky na hustou kaši. Vše přelijeme do jiné nádoby, uhladíme a pomalu ze strany lijeme studenou vodu. A necháme vychladnout.
Krok 8: Voda nám zabrání škraloupu. Do stejné místnosti dáme obě másla a čekáme na stejnou teplotu. Když je vše vychladlé a rozehřáté, připravíme si krém ke zdobení.
Krok 9: Vodu z nádoby vylijeme, pudink dáme do větší a vyšší nádoby a šleháme elektrickým šlehačem na kaši. Pak pomalu přidáváme máslo. Stále vše šleháme. Pokud je krém málo sladký, můžeme přidat moučkový cukr, já dávám tak lžičku a stačí to.
Krok 10: Krém jsem dala do druhého patra korpusu. Přiložila vrchní korpus a pomazala strany a vršek. Dala jsem do lednice ztuhnout. Nakreslila jsem si obrázek na papír a vystřihla. Přenesla na ztuhlý krém na korpusu.
Krok 11: Obtáhla párátkem a dokreslila vnitřek. Krémem obarveným na černo jsem obtáhla obrysy a začala jsem vybarvovat. Po zatuhnutí přidáme ostatní zdobící prvky, aby se obrázek oživil. Z potahové hmoty jméno, číslice, kytičky ad.
Zveřejněno 13. 10. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dort Ijáček
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gM89
Moje poznámka
Dort Ijáček
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gM89
Nejnovější recepty
Kuřecí kousky na cibuli s rajčátky
Přidáno před 6 hodinami
Vajíčková pomazánka se sýrem
Přidáno před 17 hodinami
Barevná ďábelská vajíčka
Přidáno před 20 hodinami
Boží milosti
Přidáno 20. 4. 2025 17:00
Hrášková pomazánka s Lučinou
Přidáno 20. 4. 2025 15:00
Velikonoční nádivka s kopřivami
Přidáno 20. 4. 2025 06:50
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sýrová omáčka s listovým špenátem a kuřecím masem
miklve před 5 hodinami
Závin z jogurtového těsta
miklve před 5 hodinami
Cuketový koláč s ovocem
miklve před 5 hodinami
Tortilla plněná kuřecím masem
miklve před 5 hodinami
Květákový nákyp s hráškem
miklve před 5 hodinami
Jahodové řezy se smetanou a želatinou
miklve před 5 hodinami
Biskupský chlebíček III.
Benetka před 6 hodinami
Club sušenky
Kerstein před 6 hodinami
Hrachová kaše s cibulkou
Michaela87 před 7 hodinami
Tvarohový beránek
zelenapampeliska před 8 hodinami
Tématické fráze:
dort iaček,
dort s ijáčkem,
potahový dort se zdobením recept,
ijáček postup,
postup ijacek,
smajik,
dortova forma ijaček,
dort iaček postup,
jak dostat obrazek na dort,
zdobící prvky na dort,
postup iáček,
dorta ijáčkek
Suroviny:
vejce,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
olej,
voda,
mouka hladká,
prášek do pečiva,
kakao,
smetana ke šlehání,
ztužovač šlehačky,
broskve,
banán,
mandarinky,
jahody,
mléko,
cukr,
pudink,
máslo,
potravinářské barvivo gelové,
hmota potahovací
Komentáře (10)