Kandovaná dýně
Hledáte způsob, jak zužitkovat přebytky dýní a a máte rádi sladkosti? Pak máme recept přímo pro vás! Výroba sice zabere pár dní, ale máte pak dobrotu na celou zimu. Kandovaná dýně je skvělou pochoutkou a potěší i jako jedlý dárek.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 338 kJ / 1 754 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 11,00 g |
| Tuky | 2,00 g |
| Vláknina | 30,00 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 10 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 410,00 g |
Postup přípravy
Smícháním 330 ml octu s 1 litrem vody vyrobíme octovou vodu. Dýni umyjeme, oloupeme a dužinu nakrájíme na kousky o velikosti asi 2x2 cm. Zalijeme octovou vodou a necháme stát 24 hodin. Krok 2: 2. den
Octovou vodu slijeme a dýni zvážíme.
Na 1 kg dýně použijeme 350 g cukru krupice nebo krystal, promícháme a zase necháme 24 hodin odstát. Krok 3: 3. den
Dýni uvaříme do sklovita, ale dáváme pozor, aby nebyla příliš měkká. Pak slijeme šťávu a necháme opět stát 24 hodin. Šťávu, nevyléváme, uchováme v lednici. Krok 4: 4. den
Na dýni nalijeme odloženou šťávu a 3 minuty povaříme. Dýni scedíme a necháme řádně okapat. Pak ji v jedné vrstvě rozložíme na pečicí papír a necháme asi 14 dní schnout na plechu či mřížce. Je nutné ji občas otočit. Pokud sušíme v sušičce není třeba dýni obracet, ale je dobré prohazovat plata, aby se dýně rovnoměrně prosušila. Krok 5: Usušenou dýni lehce obalíme v moučkovém cukru, do kterého jsme přidali vanilkový cukr, dáme do sklenic a povážeme celofánem.
Zveřejněno 18. 7. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kandovaná dýně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Yy9W
Moje poznámka
Kandovaná dýně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Yy9W
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno před 15 hodinami
Sýrová roláda
Přidáno před 16 hodinami
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno před 17 hodinami
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno před 18 hodinami
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno před 21 hodinami
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 6 minutami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 26 minutami
Kávový krém do dortu (retro)
Cikitaka před 47 minutami
Bezlepkové banánové muffiny
xfikejzova02 před 2 hodinami
Domácí chléb II.
Penkapa před 2 hodinami
Bramboračka
danal před 4 hodinami
Dalmatské čufty
Ceesay před 11 hodinami
Vánoční karamelový likér
Miru63 před 14 hodinami
Tématické fráze:
sušená dýně,
sušení dyně,
sušená dýně recept,
dýně recepty,
zpracování dýně,
recept na kandovanou dyni,
jak sušit dýni,
sušená dýně v sušičce,
sušené dyně,
jak usušit dýni,
sušení dýně v sušičce,
dýně sušená,
recept na sušenou dýni,
dýňě zpracování,
recepty na zpracování dýně,
sušená dýně nejlepší recept,
dýně,
dýně a její zpracování,
dýně v cukru,
jak se suší dyně
Suroviny:
dýně,
ocet,
cukr krupice,
cukr moučkový,
cukr vanilkový
Komentáře (24)
3 citróny (šťáva)
30 dkg cukru
Na 24 hodin namočit. Pak přecedit, šťávu vypijeme. A suším v sušičce. (Neotírám jen tak naházím do sušičky).Loni mi ani do pečení nezbylo. Rodina mi ji snědla jen tak. Letos musím udělat víc
Loni nebylo co kandovat, letos jdu na to. Všichni chtějí dýni, tak budu mít co dělat, mám 3 velké ks.