Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeská omáčka z povidel, skořice a rajčátek - podle babiččiny kuchařky

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

varilamyskakasicku varilamyskakasicku

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 291 kJ /
786 kcal
Bílkoviny12,73 g
Tuky43,37 g
Vláknina14,00 g
Cholesterol 128 mg
Sodík 50 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy80,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: 1 verze podle babičky: Na másle zpěníme cibuli, zasypeme hladkou moukou a usmažíme tmavší jíšku. Rozředíme ji a povaříme. Přidáme do ní pokrájená omytá rajčata s kořením a rozvaříme je. Omáčku prolisujeme cedníkem, znovu přivedeme do varu, podle chuti osolíme a doplníme povidly, skořicí a přisladíme. Omáčka, zelenina a rajčata se dobře lisují dřevěnou stěrkou na lisování ovoce. Krok 2: Vaříme-li omáčku z rajského protlaku, povaříme pak cibulovou jíšku s kořením, procedíme a do vařící omáčky rozmícháme protlak, lžičku povidel a skořice, je-li potřeba, dosladíme. Necháme přejít varem, odstavíme. Krok 3: Omáčku můžeme zjemnit několika lžícemi smetany. Je-li řídká, rozkvedláme ještě trochu mouky, ale většinou už to není potřeba. Podáváme s knedlíkem s kousky hovězího masa. Krok 4: 2. verze podle babičky bez jíšky: Rajčata rozvaříme a prolisujeme. Tekutiny dáme tolik, aby ji bylo asi 3/4 litru. Dáváme-li protlak, rozředíme jej vařící vodou nebo vývarem z masa. Do vroucí omáčky přilijeme rozpálenou, na kostičky pokrájenou slaninu. Vše rozmícháme a podle chuti přisolíme. Omáčka je pak jen mírně zahoustlá rajčaty nebo protlakem. Hodí se k rizotu nebo na polití těstovin.

Zveřejněno 24. 10. 2012

Poznámka autorky varilamyskakas…

Dala jsem obě verze receptů podle bábinky z kuchařky, ze které vařila. Všechny slovní výrazy a citace jsem zde ponechala, neměnila jsem je, jinak by to už zase nebylo jinak a ne podle bábinky. Omáčky jsou zde zcela určitě, ale zkusila jsem "staročeskou omáčku " tak, jak se vařila dříve podle babičky z Kuchařky z naší vesnice.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staročeská omáčka z povidel, skořice a rajčátek - podle babiččiny kuchařky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0DoG

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Staročeská omáčka z povidel, skořice a rajčátek - podle babiččiny kuchařky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0DoG

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

no to musím zkusit :yes::-D- trošku skořice dávám do každé rajské omáčky, ale nikdy jsem nedávala povidla - ale vím, že babičky uměly:-p

Díky všem děvčata:-K

spagetka: díky Špagi, taky jsem zvolila variantu s rajčatama, tu druhou variantu s protlakem zkusím někdy jindy, jo, staročeská kuchyně má svůj půvab pořád a hlavně v dnešní době:-K

Ivuš, omáčku znám velmi dobře, povidel ALE DÁVÁME VÍC a ne protlak ale jen rajčata - jo promiň velký písmena, už se mi to nechce přepisovat ;-);-), jinak :-p:-p:yes::yes::yes:

1974andrea: je to v názvu podle té kuchařky, podle mne je to omáčka rajská s příchutí povidel a skořice, ale chutnala nám více, jak klasická rajská, to very, ale povidel je třeba dát ivíce, ale přece jen od klasické rajské se tak trochu liší i když je jí hodně podobná, vždy říkám, zkusit a pak uvidíš;-):-K

varilamyskakasicku:Já se právě ptala, jestli to má být vlastně rajská s přídavkem povidel nebo trošku chuťově jiná. Dík

1974andrea: Andrejko, já jsem to zkusila opatrně, podle kuchařky a surovin, nezdálo se mi to moc, ta dávka je opravdu malá, ale popravdě, dala bych příště klidně 1 PL, jen se změní trochu barva omáčky, že není tak symbolicky červená, jak bývá zvykem, už mi říkal i manžel, dej jich více těch povidel,:-)) ale jinak jsme si moc pochutnali, příště dám určitě více, to bude jedině dobře, jinak budu asi zkoušet recepty z této stařičké kuchařky, docela jsou tam zajímavé postupy, hodně mne to inspiruje, občas mne to i dost věcí zarazí, ale zase něco jinak a po staročesku i koření zajímavá, něco na tom je, Andrejko, jinak díky;-):-K:-K

Ivčo, to je zajímavá omáčka s přídavkem povidel, jen mi přijde, že je jich tam hodně málo a v tom množství nebudou cítit. Opravdu tam je jen jedna malá lžička na 1,5 l omáčky?

úžasné:-p:yes::yes::-K

Presne podle meho gusta..:yes::yes::yes:

toto by mě zaručeně chutnalo, vím to;-):-):yes::yes:

:yes:

Tématické fráze:
videorecepty, švestková povidla podle babiček, staročeská omáčka, e kuchařka net, videorecepty.kucharka.net, babičina kuchařka, babiččina rajská omáčka, e-kuchařka net, staroceska rajska omacka, babiččiny recepty rajská omáčka, babicina rajska omacka, babiččiny recepty, babiččiny švestková povidla, babiččina švestková povidla, kucharka net, e kuchařka, kuchařka s videorecepty, www e kuchařka net, babiččiny povidla, net kuchařka

Suroviny:
máslo, mouka hladká, cibule, rajče, povidla švestková, skořice mletá, koření do perníku, pepř celý, koření nové koření, bobkový list, ocet, cukr, voda

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu